Παντελής Σαββίδης: “Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ ήταν μια αναγκαιότητα!”

Συνέντευξη στον Ανδρέα Γερμανό

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για την μέχρι τώρα πορεία του όπως και για τους νέους στόχους του.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση για την Αγία Σοφία σε πέντε γλώσσες. Ποιο ήταν το σκεπτικό της δραστηριότητάς σας αυτής και ποια ήταν η απήχησή της;

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ θεώρησε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως επίθεση στον πολιτισμό, την ιδέα της συνύπαρξης, την ανοχή του διαφορετικού, τη σύγκλιση Ανατολής-Δύσης, τη συνύπαρξη και συνεργασία του ελληνικού με τον τουρκικό λαό. Γι αυτό και έκρινε ότι έπρεπε να πάρει, δημοσίως, θέση και να καλέσει την πολιτισμένη ανθρωπότητα και την τουρκική κοινή γνώμη, να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή και να ζητήσουν την επαναφορά της λειτουργίας της ως μνημείου και μουσείου. Η ανακοίνωση του Συλλόγου μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Κουρδικά και Τουρκικά) και διανεμήθηκε σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Όσον αφορά την απήχηση της, θα σας έλεγα πως κινήθηκε στα όρια της διεθνούς απήχησης αυτού καθαυτού του γεγονότος!

Ποια είναι η πορεία του Συλλόγου μέχρι σήμερα;

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ λειτουργεί από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Την πορεία του θα την κρίνουν τα μέλη του, οι απόφοιτοι και η ελληνική κοινή γνώμη.

Πιστεύουμε πως η ίδρυσή του ήταν μια αναγκαιότητα για το Πανεπιστήμιο, την Θεσσαλονίκη αλλά και τον ελλαδικό χώρο. Νομίζω πως είναι και ο μοναδικός σύλλογος ελληνικού πανεπιστημίου με τα χαρακτηριστικά που εμείς προσπαθούμε να του δώσουμε.

Πάντως, δεν ήταν, και δεν είναι εύκολο να δοθούν σαφή χαρακτηριστικά στο Σύλλογο, διότι τα διεθνή παραδείγματα που υπάρχουν -και είναι οι ανάλογοι σύλλογοι και κυρίως των ΗΠΑ- περιλαμβάνουν σκοπούς και ρόλους, που αφίστανται της ελληνικής νοοτροπίας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη του Συλλόγου έχουν σπουδάσει και σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύλλογοι αυτού του είδους θεωρούνται απαραίτητοι και αναγκαίοι θεσμοί ενός πανεπιστημίου. Και μάλιστα ενθαρρύνονται από τα μέλη τους να διαδραματίσουν ρόλους που αρχίζουν από υποτροφίες και υποστήριξη επιστημονικών τομέων μέχρι την ίδια την προβολή του έργου των πανεπιστημίων.

Τα μέλη τους είναι υπερήφανα που έχουν τελειώσει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και η δραστηριοποίησή τους στο πλαίσιο του Συλλόγου, κρατά την επαφή τους με έναν πνευματικό χώρο που τους βοήθησε να ενταχθούν στην κοινωνία και στη θέση που πλέον κατέχουν.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία προσπάθησε και προσπαθεί να προβάλλει και ο δικός μας σύλλογος στα μέλη του. Αλλά, η καθιέρωση υποτροφιών και η υποστήριξη επιστημονικών τομέων, ή ακόμη και η οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου είναι, προς το παρόν, μακριά από τις δυνατότητές μας. Πρέπει, όμως, σιγά, σιγά να θέσουμε και τα ζητήματα αυτά στην ημερήσια διάταξη.

Ποιοι απόφοιτοι είναι μέλη του Συλλόγου;

Τα μέλη του Συλλόγου μας βρίσκονται σε όλον τον κόσμο. Μερικά από αυτά κατέχουν περίοπτες θέσεις διεθνώς και στον ακαδημαϊκό και στον επιχειρηματικό τομέα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συντονισμού μαζί τους. Η περίπτωση του Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, η οποία έκανε και μια σημαντική επένδυση στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Μπουρλά είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προτάθηκε για βράβευση από την Επιτροπή Αριστείας του ΑΠΘ από το Σύλλογο. Δεν είναι η μόνη. Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Προσπαθεί να συσπειρώσει, όμως, και τους χιλιάδες αποφοίτους του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην αρχή αλλά είμαστε αισιόδοξοι.

Ποιοι ήταν οι στόχοι του Συλλόγου μέχρι σήμερα και τι θα επιδιώξετε από δω και πέρα;

Μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ κινήθηκε στην κατεύθυνση ενημέρωσης των αποφοίτων και της κοινής γνώμης περί της ύπαρξής του. Ήδη, μετά από αρκετά χρόνια έχουμε σημαντικά αποτελέσματα αποδοχής του Συλλόγου, όπως και του ενδιαφέροντος των αποφοίτων να γίνουν μέλη του. Δεν ήταν εύκολη αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω πως ο Σύλλογος έγινε και γίνεται αποδεκτός λόγω και των σημαντικών δημοσίων παρεμβάσεών του σε θέματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία στα πολλά χρόνια της κρίσης που βιώνει. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αλλά νομίζω πως πρέπει να αναβαθμίσουμε τους στόχους μας. Να επιδιώξουμε αυτά που σας ανέφερα πιο πάνω περί υποστήριξης φοιτητών με υποτροφίες και ενίσχυσης επιστημονικών τομέων. Παράλληλα, βεβαίως, με την προβολή του σημαντικότατου έργου που επιτελείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά στον Σύλλογο τι πιστεύετε πως θα σηματοδοτήσουν;

Οι εκλογές την επόμενη άνοιξη πρέπει, ακριβώς, να σηματοδοτήσουν αυτήν την στροφή. Από τις εκδηλώσεις, και την επισήμανση της παρουσίας του Συλλόγου προς την κατεύθυνση στόχων που έχουν οι ανάλογοι σύλλογοι των ΗΠΑ. Αναζήτηση, επίσης, αντίστοιχων συλλόγων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και συνεργασία μαζί τους.

Τέλος, στον ένα χρόνο που μας απομένει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει να δημιουργήσει Συλλόγους Αποφοίτων ΑΠΘ σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Όπως γνωρίζετε στις δεκαετίες ’70 και ’80 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σπούδασαν πολλοί νέοι από μεσανατολικές χώρες οι οποίοι σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στις κοινωνίες των χωρών τους. Αυτοί οι άνθρωποι συναντώνται μεταξύ τους στις χώρες τους και θυμούνται τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχουμε θετικά μηνύματα για τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν Συλλόγους Αποφοίτων ΑΠΘ και να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση αν και τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι ανασταλτικά.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω πως στην Κύπρο έχει ήδη δημιουργηθεί Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Κύπρου) και η πορεία του είναι καλή. Η πρώτη εκδήλωσή του ήταν με τον νομπελίστα, κ. Πισσαρίδη.

Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε, να καλέσω τους αποφοίτους του ΑΠΘ να εγγραφούν στον Σύλλογο και να βοηθήσουν την ανάδειξη ενός νέου διοικητικού συμβουλίου την επόμενη χρονιά, το οποίο θα κάνει την πρώτη τομή στην πορεία του Συλλόγου.

Προηγούμενο άρθροΘεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ: “Πρωτοβουλίες υγείας με ευαισθησία, τόλμη και γνώση”
Επόμενο άρθροΦΙΛΙΠΠΟΙ: Εδώ, ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννιέται μέσα από τη λάσπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ