Μαρία Αντωνίου
«Αυτό που προέχει είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, που μεταφράζεται σε ανάπτυξη»

Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, μιλάει για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τη Θεσσαλονίκη, για το σχέδιο της Κυβέρνησης για την πόλη και τις εξαγγελίες που αναμένονται από τον πρωθυπουργό από βήματος ΔΕΘ, και που πιστεύει ότι θα καλύπτουν το σύνολο των προσδοκιών των Βορειοελλαδιτών.

Κυρία Αντωνίου, ως Υπεύθυνη του Γραφείου Πρωθυπουργού λένε ότι είστε τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ισχύει κάτι τέτοιο, και τι αφουγκράζεστε από τους ανθρώπους της πόλης;

Στα δύο και πλέον χρόνια που υπηρετώ αυτή τη θέση, κατόπιν επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχω την τιμή και ευθύνη να παρακολουθώ στενά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζει ο Νόμος του «Επιτελικού Κράτους» για τη λειτουργία του Γραφείου Μακεδονίας, όλα τα θέματα που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Θράκη μας, τη Θεσσαλονίκη και να υποβάλλω προτάσεις στον Πρωθυπουργό.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών και των φορέων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρακολουθούμε στενά τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, συνεργαζόμαστε με τα αρμόδια Υπουργεία, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, και μετά από μελέτη και αξιολόγηση, ενημερώνουμε συνεχώς τον Πρωθυπουργό, του μεταφέρουμε τυχόν προβλήματα και προτείνουμε τρόπους επίλυσής τους.

Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε με πολλή δουλειά και προσήλωση στον στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνησή μας, που είναι η ανάπτυξη για όλους. Και συνεχίζουμε…

Με όσα ακούτε και όσα βλέπετε, τι προτάσεις έχετε μεταφέρει στον Πρωθυπουργό, ώστε να τις περιλάβει στις εξαγγελίες του κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ; Είναι προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης;

Κάθε χρόνο ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοινώνει στους παραγωγικούς φορείς το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και παρουσιάζει το πλάνο των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη. Αυτό κάναμε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ θέτοντας τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους δουλέψαμε αυτά τα δύο χρόνια και καταφέραμε ήδη πολλά.

Στην καρδιά της Μακεδονίας μας, το σχέδιο της Κυβέρνησης ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα και οι πολίτες είναι αυτοί, που πρώτοι αισθάνονται ότι κάτι αλλάζει.

Φυσικά και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ακουμπούν στις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος μας όπως σας είπα. Οι προτάσεις που κάνουμε στον Πρωθυπουργό προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες τις ίδιας της κοινωνίας. Και αυτό που προέχει είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, που μεταφράζεται σε ανάπτυξη. Όλα όσα έχουμε θέσει θα ανακοινωθούν από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και είμαι σίγουρη ότι καλύπτουν το σύνολο των προσδοκιών των Βορειοελλαδιτών.

Από τη θέση σας παρακολουθείτε και εποπτεύετε σημαντικά έργα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Μιλήστε μας για αυτά τα έργα.

Η ανάπτυξη του λιμανιού, η επέκταση του 6ου προβλήτα (έργο 180 εκατ. ευρώ) και η διασύνδεση του λιμανιού με σιδηροδρομικό δίκτυο και οδικά με Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ, το Thessaloniki FlyOver, που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, έργα υποδομών στην Εγνατία Οδό, όπως κάθετοι άξονες, η ανάπλαση της ΔΕΘ (καταφέραμε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να πετύχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό), το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess/Intec (καταξιωμένες επιχειρήσεις θα εγκαταστήσουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης και ερευνητικές ομάδες θα συνεργαστούν με βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς εταίρους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό), το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ανάπλαση της Τούμπας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ (έργο μείζονος σημασίας για τους Θεσσαλονικείς), το Μετρό (ξεπεράσαμε τις όποιες αγκυλώσεις και το 2023 θα παραδοθεί στους πολίτες), η ανασυγκρότηση του Ο.Α.Σ.Θ., το πρώτο Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco, το digital hub της Pfizer (μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο “κάδρο” της καινοτομίας) η Deloitte, η Beta- Cae, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (παραδώσαμε ένα σύγχρονο τερματικό σταθμό), το Μουσείο Ολοκαυτώματος, αποτελούν μεγάλα αναπτυξιακά και επενδυτικά έργα, που ακουμπούν στη Θεσσαλονίκη και την πάνε ένα βήμα μπροστά, στη θέση που της πρέπει.

Όλα όσα οραματιστήκαμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα και κυρίως αποφασιστικότητα, προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη Μητρόπολη των Βαλκανίων, κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να θεωρείται ακόμη και σήμερα φτωχομάνα. Από τη θέση σας βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης που θα αλλάξουν άμεσα την εικόνα και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές να αποποιηθεί αυτή την ταμπέλα, που σίγουρα την αδικεί και παράλληλα όλες τις προοπτικές να αποτελέσει μία σύγχρονη πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε χωρίς πολλά λόγια αλλά με έργα. Όλα όσα σας περιέγραψα παραπάνω φέρουν τη δική μας σφραγίδα κι αυτό εκ των πραγμάτων δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας γι’αυτό τον τόπο.

Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για μας. Ήδη, όμως, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και το σημαντικότερο από όλα πετύχαμε το brain drain. Η εγκατάσταση αμερικανικών κολοσσών άνοιξε στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις, ικανές να φέρουν πίσω στην Ελλάδα σπουδαία μυαλά. Αυτό για μας είναι τεράστια επιτυχία. Βήμα – βήμα, λοιπόν, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Και η ανάπτυξη που επιδιώκουμε προϋποθέτει ευημερία σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός, και τα στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, προβάλλουν το ταμείο ανάκαμψης ως τον απόλυτο μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ποιο είναι το μερίδιο που αναλογεί στη Θεσσαλονίκη;

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά από την υγειονομική κρίση.

Τα ποσά, που κινητοποιεί το Ταμείο, είναι τόσο σημαντικά, ώστε με σωστή αξιοποίηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Η έγκριση, μάλιστα, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη μας.

Η Κυβέρνησή μας κατέθεσε ένα ώριμο, φιλόδοξο, συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιο, που διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο.

Πρόσφατα, ανακοινώσαμε τα πρώτα 12 έργα, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό υποδομών του Δημοσίου και βελτιώνουν τις υπηρεσίες του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Σταδιακά θα ανακοινώνουμε και άλλα έργα που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη συμπρωτεύουσα.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ οίκον”, που ακουμπούν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το “Εξοικονομώ επιχειρώντας” για τα εμπορικά κτήρια και το ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα δημόσια κτήρια συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία του μετρό συνεχώς μετατίθεται για το μέλλον, και η κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τους Θεσσαλονικείς. Υπάρχει κάποια τομή/παρέμβαση που μπορούν να περιμένουν οι κάτοικοι της πόλης σε αυτό το θέμα;

Όπως σας είπα η Θεσσαλονίκη, το στολίδι του Βορρά, έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και προοπτικές ανάπτυξης. Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέσαμε ψηλά στην ατζέντα μας όλα τα ζητήματα που αφορούν στη συμπρωτεύουσα, ενώ καταθέσαμε τον σχεδιασμό μας για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Θέσατε το μετρό: Εμείς αποφασίσαμε να πούμε την αλήθεια και όχι να κάνουμε εγκαίνια σε ψεύτικους σταθμούς με μουσαμάδες. Ξεπεράσαμε όλες τις αγκυλώσεις και το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό, χωρίς μουσαμάδες. Η ολοκλήρωσή του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου, θα αναβαθμίσει τη συμπρωτεύουσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, αλλάζοντας τη μορφή του αστικού τοπίου βελτιώνοντας ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Όσον αφορά τώρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που είπατε, πετύχαμε αύξηση του στόλου περίπου κατά 100%. Από τον Ιούλιο του 2019, που αναλάβαμε, κυκλοφορούσαν στους δρόμους περίπου 210 οχήματα. Σήμερα, κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 430-440 οχήματα. Και συνεχίζουμε… Με διαγωνισμό, που αναμένεται να τρέξει το 2022, θα αγοραστούν και άλλα, ενώ υπάρχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, θέτουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες και προχωρούμε μεθοδικά στην υλοποίηση έργων, που έμειναν πίσω τα προηγούμενα χρόνια.

7)Ως ενεργός πολίτης που ζείτε και δραστηριοποιείστε στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει στην πόλη; Ποια είναι τα κακώς κείμενα που χρονίζουν και αν ήταν στο δικό σας χέρι θα τα είχατε ήδη αλλάξει;

Η Θεσσαλονίκη για μένα ήταν και παραμένει μεγάλη αγάπη. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμη έως και σήμερα. Έχει αυτό το κάτι που σε μαγεύει κι όπου κι αν βρεθείς κάθε φορά που την επισκέπτεσαι νιώθεις αυτήν την οικειότητα, που την κάνει μοναδική. Σίγουρα, η εικόνα της βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο και νομίζω ότι και οι Θεσσαλονικείς το αντιλαμβάνονται. Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά, όχι στα λόγια, στην πράξη. Γιατί εμείς μιλάμε με έργα. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε για το καλό αυτού του τόπου, που συνεχώς εξελίσσεται και προοδεύει. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, τους φορείς και κυρίως τους πολίτες που θέλουμε συνοδοιπόρους είμαι βέβαιη ότι η Θεσσαλονίκη μας θα πάει πολύ μπροστά και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Ως Κυβέρνηση οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Με πίστη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα. Μαζί συνεχίζουμε και προχωράμε μπροστά!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ «Αυλαία» ενός ηθοποιού…
Επόμενο άρθροΤιμόθεος Σάββα

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στο επίπεδο της πυρηνικής οικογένειας ήταν και παραμένουν αρκετά αρνητικές στις περισσότερες των περιπτώσεων, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα οικονομικά ή προβλήματα ψυχικής υγείας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ