Το 12ο φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Αμοργού δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης.

margaritis

του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη*

Το διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Αμοργού, τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ξεκίνησε το 2010 κατά τη διάρκεια του 8ου διεθνούς συνεδρίου πολιτισμού και τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ και κύριος σκοπός του φεστιβάλ είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων και την επιβράβευση των καλύτερων τουριστικών ταινιών και ταξιδιωτικών βίντεο στον κόσμο.

Η Αμοργός είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία, καθώς ήταν το κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αμοργός ήταν το νησί όπου ο Οδυσσέας, επιστρέφοντας στην Ιθάκη, εγκλωβίστηκε από τη θεά Κίρκη και έμεινε για πολλά χρόνια.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης έχει η CEO του AegialisHotel & Spa και πρόεδρος του Φεστιβάλ κινηματογράφου κα Ειρήνη Γιαννακοπούλου με την εξειδικευμένη ομάδα των συνεργατών της.

Το Φεστιβάλ είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ ταινιών τουρισμού – CIFFT, με έδρα την Βιέννη.

Το 18ο διεθνές συνέδριο τουρισμού & πολιτισμού ΥΠΕΡΙΑ 2021 και το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Τα δρώμενα έλαβαν μέρος στο νησί της Αμοργού από 4 έως 9 Νοεμβρίου με 45 συμμετέχοντες από 15 χώρες.

Ανάμεσά τους η πρέσβης της Αργεντινής κα MariaLuciaDoughertydeSanchezκαι η κα Κλέλια Χαρίση-εκπρόσωπος της UNESCO και της International Action Art.

Οι διοργανωτές ξενάγησαν τους καλεσμένους στα μυστικά και αυθεντικά σημεία του νησιού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά των τοπίων, τις γεύσεις της πλούσιας γαστρονομίας και την ευγένεια και τη φιλοξενία των κατοίκων της Αμοργού.

Το φεστιβάλ έκλεισε με τις απονομές βραβείων των τουριστικών ταινιών Αμοργού και την ταινία Vilnius, Amazingwhereveryouthinkitis απόWideWings, στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το Grand Prix – τη καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Οι προβολές ταινιών, οι ομιλίες και η απονομή βραβείων στο «κόκκινο χαλί», με όλη τη μεγαλοπρέπεια και το τελετουργικό πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο AegialisHotel & Spa στην Αμοργό.

Η διεθνής κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να βραβεύσει ταινίες από 17 ακόμη χώρες σε δέκα διαγωνιστικές κατηγορίες. Η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν οι χώρες με τους περισσότερους νικητές και ακολούθησαν η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού έλαβε περισσότερες από 140 εγγραφές ταινιών από 37 χώρες, γεγονός που αντανακλά τον ανταγωνιστικό και διεθνή του χαρακτήρα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Ακαδημία Κινηματογράφου από επαγγελματίες στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, όπως μεταξύ άλλων οι κκ Κώστας Σκύφτας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Καρύδας και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, οι οποίοι μύησαν μαθητές, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, στα μυστικά της «έβδομης τέχνης.»

Η Αμοργός τολμά και διοργανώνει κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα, αλλά η ηγεσία των υπουργείων τουρισμού και πολιτισμού αδυνατεί να αντιληφθεί τη δυναμική που αναπτύσσεται στο χώρο του κινηματογράφου και στη προβολή των νησιών μας.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά, αρκεί να αξιοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της χώρας!

*Δημοσιογράφος


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροSuper League Interwetten: Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής
Επόμενο άρθροΗρακλής: Παραιτήθηκε ο Κουφός, επιστρέφει ο Μέξας στο Ιβανώφειο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ