Σωκράτης Φάμελλος για προϋπολογισμό: Πλιάτσικο χωρίς όρια πίσω από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης

Sokratis_Famellos

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2022 εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Φάμελλος αφού είπε πως “Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 γίνεται εν μέσω ακραίων κρίσεων που βιώνει η κοινωνία και πολλαπλασιάζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα” τόνισε πως “Αντί όμως ο προϋπολογισμός να απαντάει σε αυτά τα επίδικα, προσθέτει και άλλες αβεβαιότητες, μας πάει προς τα πίσω, μειώνει τα εργαλεία στα χέρια της πολιτείας για την ακρίβεια και για την κλιματική πολιτική και προβλέπει λιγότερους πόρους. Πληθωρισμός λοιπόν στα λόγια, λιτότητα στην πράξη. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται σε τρεις αρχές: Αδύναμη Πολιτεία, Ανυπεράσπιστη Κοινωνία, Ατομική Ευθύνη”.

Για την στρατηγική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση ακρίβειας, ο κ. Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα ακρίβειας στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη όλο τον Νοέμβριο” και πως “αναμένεται ο τριπλασιασμός των χρεώσεων ρεύματος στους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι πολίτες τον Ιανουάριο”

Και συνέχισε:.

“Τα μέτρα είναι σαφώς ανεπαρκή, τα εννιά (9), δεκαοκτώ (18), τριάντα εννιά (39) ευρώ δεν αρκούν να καλύψουν αυξήσεις, ενώ εκτός μέτρων παραμένουν οι επαγγελματίες, αγρότες, δημοτικές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα κατά της ακρίβειας στην ενέργεια. Αυτό επιβεβαιώνει και η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις όποιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης. Τα κονδύλια προέρχονται από των εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή από πόρους που έπρεπε να πάνε για εξοικονόμηση, ΑΠΕ και ανθεκτικότητα, και που θα μας λείψουν από εκεί.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα γίνει μετά το Δεκέμβρη του 2021, ενώ o κίνδυνος αύξησης της ενεργειακής φτώχειας είναι πλέον ορατός. Εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό του μισθού που οι πολίτες πρέπει να δαπανήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια, συμπιέζοντας τα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν τον χειμώνα που έχει έρθει”.

Για στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας μίλησε ο κ. Φάμελλος:

“Εδώ και δύο (2) χρόνια επισημαίνουμε σοβαρές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κερδοσκοπία και ολιγοπώλια, ενώ η κυβέρνηση δεν προωθεί την προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα διμερή συμβόλαιο, κανένα δηλαδή εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε όλα τα παραπάνω οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κωφεύουν, με δική σας ευθύνη, και εσείς παριστάνετε όπως είπε εύστοχα ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα τον πιανίστα στο σαλούν σε κόμικ του Λούκυ Λουκ, που συνεχίζει το πιάνο ενώ δίπλα του γίνεται «μπάχαλο»”.

Επίσης σχολίασε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την πράσινη, οικολογική πλευρά του προϋπολογισμού:

“Στον φετινό προϋπολογισμό έχουμε την επέκταση πράσινων, οικολογικών κριτηρίων στη σύνταξή του. Δυστυχώς αποτελεί μόνο πρόφαση και υποκριτική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Δεν γίνεται να μη θυμηθούμε την αντίστοιχη δέσμευση στον προϋπολογισμό του 2021, όπου είχατε βάλει στόχο τη μείωση της καμένης έκτασης κατά 10% για το 2021 (!). Θα κάνετε απολογισμό; Γιατί δυστυχώς και στις πυρκαγιές έχει κάνει αρνητικό high score αυτή η κυβέρνηση. Και το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας ήταν και πάλι μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη με την πρωτοφανή έκταση των δασικών πυρκαγιών.

Αντίστοιχα αρνητικοί είναι και οι δείκτες που βάζει ο προϋπολογισμός στους τομείς της χωροταξίας και του περιβάλλοντος”.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο “μπαχαλο” οκ πως το χαρακτήρισε με τις δασικές υπηρεσίες. “Ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός ενός μήνα, η διαδικασία έχει κολλήσει και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ.

Και επιπλέον, σε εγκύκλιο, ο κ. Σκυλακάκης, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δίνει εντολή, επειδή δεν προχωρά η μετάβαση των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, να μην αυξηθούν τα όρια δαπανών του προϋπολογισμού του ΥΠΕΝ. Άρα και η μισθοδοσία και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα των Δασικών Υπηρεσιών θα παραμείνουν στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Και επιπλέον οι προϋπολογισμοί των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μειώνονται, στην πλειοψηφία τους, ακόμα και της Αττικής που είχε αυτή την τεράστια πυρκαγιά”.

Και ο κ. Φάμελλος κατέληξε:

“Το πλιάτσικο που γίνεται πίσω από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ΝΔ δυστυχώς δεν έχει όρια”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το νέο think tank
Επόμενο άρθροΗ LG συνεργάζεται με την NVIDIA και φέρνει την εφαρμογή GeForce NOW στις webOS Smart TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ