Λάμπρος Ραζής, Χειρούργος Οφθαλμίατρος «Υπάρχει προληπτική ιατρική των ματιών για όλους»

Επηρέασε η πανδημία τις υπόλοιπες παθήσεις, και με ποιους τρόπους; Ο χειρούργος οφθαλμίατρος Λάμπρος Ραζής μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό, για το πως το lockdown και ο πολύς χρόνος μπροστά σε οθόνες δημιουργούν προβλήματα στην όραση, αν ο κορονοϊός μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια, και με ποιους τρόπου μπορούμε να προφυλάξουμε τα μάτια μας σε αυτές τις συνθήκες. Ταυτόχρονα μας ενημερώνει για την πρόληψη που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ότι αφορά την όρασή μας, τις πιο συχνές παθήσεις που συναντάμε στην όραση, και πως μπορούμε να απαλλαγούμε τα γυαλιά με τις laser επεμβάσεις.

Η πανδημία συνεχίζεται για 3η χρονιά, και τα θύματα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ξεπεράσουν τις 22.000. Με την ιδιότητα του ιατρού, πόσο νομίζετε ότι θα κρατήσει αυτή η κατάσταση της πανδημίας και πως θα πορευθούμε ;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ιός ήρθε για να παραμείνει. Αργά

ή γρήγορα η πλειονότητα θα έρθει σε επαφή , είτε μέσω εμβολιασμού,

είτε μέσω νόσησης. Οπότε πιστεύω ότι η κατάσταση σταδιακά

θα ομαλοποιηθεί. Άλλωστε σύντομα αναμένονται και οι θεραπείες με

αντιικά σκευάσματα (ίσως καi μέχρι τον Μάρτιο του 2022).

Πρέπει όμως να λαμβάνουμε τα μέτρα ασφαλείας ούτως ώστε να

μη μεταδίδεται σε συνανθρώπους μας που πολλές φορές ανήκουν σε

ευπαθείς ομάδες.

Μία ήπια νόσηση σε εμάς μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον συνάνθρωπο μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντοτε τους γονείς μας, τους ηλικιωμένους που παρά την βεβαρημένη συνήθως υγείας τους αν δεν νοσήσουν μπορεί να ζήσουν χρόνια ακόμη.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση και να θυμόμαστε ότι ο ιός είναι απρόβέπτος.

Το τελευταίο διάστημα αποδείχτηκε ότι δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις.

Μία από τις συνέπειες της πανδημίας είναι και η παραμέληση από τους πολίτες άλλων θεμάτων της υγείας τους. Ως χειρουργός οφθαλμίατρος, έχετε διαπιστώσει αν πράγματι οι ασθενείς παραμελούν ακόμη και την υγεία των ματιών τους ;

Βεβαίως υπάρχει παραμέληση των υπολοίπων θεμάτων υγείας λόγω φόβου προσέλευσης των ασθενών.

Στην οφθαλμολογία υπάρχουν κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα κ.λ.π…

Πολλές φορές αρνούνται οι ασθενείς να προσέλθουν στο ιατρείο ή στην κλινική, λόγω του φόβου της πανδημίας, για τακτικό έλεγχο με αποτέλεσμα να υφίστανται τις συνέπειες της παραμέλησης των απαραίτητων εξετάσεων ή των θεραπειών που ακολουθούν.

Μπορεί ο κορονοιός να παρουσιαστεί στα μάτια μας; Αν ναι πως γίνεται αυτό ;

Φυσικά και μπορεί , αν και η εκδήλωση στα μάτια είναι σχετικά σπάνια πρώτη σε συχνότητα (1 – 2 %) των περιστατικών είναι η επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα , δακρύρροια και χύμωση στα μάτια καθώς και με ύπαρξη φωτοφοβίας (δηλαδή άλγος των βολβών στο φως) .

Αυτή η συμπτωματολογία όμως συναντάται και σε πολλές άλλες καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με τον κορονοιό.

Μπορεί ακόμη, σπανίως, να υπάρξει σκληρίτιδα, επισκληρίτιδα, αιμορραγίες στον βυθό, καθώς και ισχαιμία στον βυθό (δηλαδή cotton wool εξιδρωμάτων) .

Ακόμη πιο σπάνια μπορεί να υπάρξει θρόμβωση φλέβας στον βυθό με αποτέλεσμα μεγάλη έκπτωση όρασης.

Οι προαναφερόμενες καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μετά τη λοίμωξη με τον covid19.

Έχουν γίνει έρευνες που καταγράφουν την επιδείνωση και εξάπλωση των παθήσεων της όρασης , λόγω των lockdown, από την παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες και την περιορισμένη υπαίθρια δραστηριότητα ενηλίκων και παιδιών. Αναγνωρίζετε το πρόβλημα στη δουλειά σας; Τι θα συστήνατε για να προφυλαχθούν τα μάτια σε τέτοιες συνθήκες ;

Σίγουρα όταν κάποιος κάθεται πολλές ώρες στο σπίτι είναι φυσικό να ασχολείται με τον υπολογιστή, την τηλεόραση ή το κινητό του συχνά για πολλές ώρες.

Μπορεί να υπάρξει παροδική ξηροφθαλμία καθώς και ερυθρότητα των οφθαλμών, μερικές φορές συνοδευόμενη από πονοκέφαλο.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται τεχνητά δάκρυα καθώς και ποιοτικές

οθόνες όπως και ειδικά κρύσταλλα στα γυαλιά (Blue control Antofatique κ.λ.π.) τα οποία

φιλτράρουν το μπλέ φάσμα που επιφέρει κόπωση.

Επίσης, πρέπει να ελαττωθούν κάπως οι ώρες στα μικρά παιδιά και οι ενήλικες να κάνουν διαλείμματα 15 λεπτών άνα δίωρο.

Φυσικά ένα διάλειμμα περιπάτου ή γυμναστικής θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ανανέωση του οργανισμού και παρέχει οξυγόνωση και ξεκούραση.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα στην υγεία των ματιών ;

Σίγουρα η αντιμετώπιση των κληρονομικών παθήσεων είναι μέρος της καθημερινότητας μας.

Υπάρχουν συγγενείς παθήσεις της ωχράς κηλίδας που εκδηλώνονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής και οδηγούν σε βαθμιαία έκπτωση της όρασης . Ο οφθαλμίατρος, τότε, πρέπει να κατευθύνει τον ασθενή ακόμη και για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό σε περίπτωση που προβλέπεται ελάττωση της όρασης .

Υπάρχουν , επίσης, παθήσεις όπως το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας όπου υπάρχει κληρονιμικότητα και πρέπει να εημερώθουν και οι συγγενείς να προβούν σε προληπτικό έλεγχο της πίεσης των ματιών τους γιατί ένα ποσοστό θα κληρονομήσει την πάθηση.

Άλλη μια σοβαρή πάθηση είναι η μελαγχρωστική αμφισβληστροειδοπάθεια που η βαρύτητα της εξαρτάται από τον τύπο κληρονιμικότητας και ο ασθενής χρήζει ενημέρωσης και παρακολούθησης.

Φυσικά , υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που καταδεικνύουν τη σημασία της κληρονομικότητας στις οφθαλμολογικές παθήσεις.

Μπορούμε να μιλήσουμε για προληπτική ιατρική σε ότι αφορά την υγεία των ματιών σε παιδιά και ενήλικες ;

Φυσικά υπάρχει προληπτική ιατρική των ματιών για όλους.

Όσο αφορά τα παιδιά η προληπτική ιατρική ξεκινά με τη γέννηση του νεογνού όπου πρέπει να υποβάλλεται σε πρώτο έλεγχο (ορθοπτικό και βυθοσκοπικό). Με τον βυθοσκοπικό έλεγχο θα αποκαλυφθούν τυχόν συγγενείς διαμαρτίες ή προβλήματα στο βυθό του οφθαλμού . Επίσης, ελέγχεται για τυχόν ύπαρξη καταρράκτη ή στραβισμού.

Ακολούθως το παιδί ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την ηλικία των 6 ετών όπου και υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διάπλαση του οπτικού νεύρου.

Ανάλογα με τα ευρήματα θα κρίνει ο οφθαλμίατρος κάθε πότε θα ελέγχεται το παιδί.

Όσο αφορά τους ενήλικους όταν δεν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες πρέπει να γίνεται έλεγχος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ελέγχουμε την οπτική οξύτητα, τον οφθαλμικό τόνο (δηλαδή την πίεση) καθώς και το βυθό με βυθοσκόπηση. Η σημασία της βυθοσκόπησης είναι πολύ μεγάλη γιατί έτσι μπορούμε να αποκαλύψουμε δεκάδες καταστάσεις που μπορεί να απειλούν την υγεία των ματιών μας ή ακόμη και την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

Μπορούμε να δούμε αν υπάρχει βλάβη από σακχαρώδη διαβήτη που κάποιες φορές ο ασθενής δεν γνωρίζει, αν υπάρχει οίδημα ή ωχρότητα στην οπτική θηλή που παραπέμπει σε νευρολογική πάθηση, παρατηρούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το αγγειακό δίκτυο του βυθού (αρτηριοσκλήρυνση κ.λ.π.) , καθώς αν υπάρχουν αιματολογικές παθήσεις κ.λ.π.

Πέραν από τις γενικευμένες παθήσεις με την βυθσκόπηση μπορούμε να διαγνώσουμε και τις τοπικές βλάβες του βυθού του οφθαλμού όπως την ύπαρξη γλαυκώματος, θρομβώσεων, παθήσεων της ωχράς κηλίδος, την ύπαρξη σπίλων και πιο σπάνια μελανώματος του χοριοειδούς.

Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και πολλά άλλα έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση με την προληπτική εξέταση λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.

Ποιές είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ματιών που καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά στο ιατρείο σας;

Από τις συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι οι επιπεφυκίτιδες, οι οποίες είναι φλεγμονές στο πρόσθιο τμήμα του ματιού στον επιπεφυκότα, οπότε το μάτι είναι εξέρυθρο, με υδαρείς εκχυμώσεις (βλεννώδεις ή ινώδεις). Δημιουργούν μεγάλη ενόχληση αλλά θεραπεύονται γρήγορα.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί ασθενείς με δυσχέρεια όρασης είτε λόγω παθήσεων , είτε λόγω μεταβολής της διάθλασης στα γυαλιά, είτε λόγω πρεσβυωπίας .

Άλλη μια συχνή πάθηση είναι ο καταρράκτης που τον συναντάμε σε ηλικίες μετά τα 50 έτη, όπου γίνεται μια σταθερή παρακολούθηση αυτών των ασθενών. Αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ανάλογα με τις επαγγελματικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις είτε σε πρώιμο είτε σε όψιμο στάδιο.

Πολύ συχνή πάθηση είναι και το γλαύκωμα που χρήζει τακτικά τονομέτρησης και άλλες ειδικές εξετάσεις.

Φυσικά , δεν πρέπει να παραλείψουμε τους ασθενείς που καταλήγουν στον οφθαλμίατρο λόγω κακής χρήσης των φακών επαφής τους, καθώς και τραυματισμούς οφθαλμών από διάφορα αίτια.

Συχνά, βέβαια, υπάρχουν ασθενείς που παραπέμπονται από παθολόγους, νευρολόγους και ενδοκρινολόγους για βυθοσκόπηση και οπτικά πεδία όπου τους βοηθάμε να σχηματίσουν εικόνα για κάποια ασθένεια.

Τέλος, καθημερινά έχουμε ασθενείς για μετεγχειριτική παρακολούθηση καθώς και πληθώρα άλλων καταστάσεων όπως παθήσεις της ωχράς κηλίδος, αποκόλληση και άλλες.

Συμμετέχετε στην οφθαλμολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας Laser & Οφθαλμός. Ποιές είναι οι υπηρεσίες που παρέχετε ; Οι επεμβάσεις με Laser είναι δημοφιλείς στους Έλληνες ;

Στην μονάδα μας πραγματοποιούνται όλων των ειδών οι επεμβάσεις όπως χειρουργική καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης, επεμβάσεις ωχράς κηλίδος, βλεφάρων και διαθλαστικές επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας.

Οι επεμβάσεις με laser είναι αρκετά δημοφιλείς στους Έλληνες, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν καλύτερη ενημέρωση από το διαδίκτυο και θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής τους.

Στην Laser & Οφθαλμός παρέχεται πλήρες πακέτο αυτών των επεμβάσεων (Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού).

Δηλαδή μπορεί ένας ασθενής να απαλλαγεί από τα γυαλιά του; Με ποιούς τρόπους ;

Στους νεότερους υπάρχουν τα σύγχρονα Femtolaser 8ης γενιάς καθώς και η μέθοδος Τrans Prk με εκπληκτικά αποτελέσματα στη μυωπία, υπερμετωπία και αστιγματισμό.

Επίσης, για ασθενείς με καταρράκτη τώρα υπάρχει η δυνατότητα ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού όπου δίνεται η δυνατότητα να βλέπει μακριά και κοντά.

Υπάρχουν χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης που επηρεάζουν τα μάτια. Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς ;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στα γενικά μέτρα πρόληψης του διαβήτη πρέπει να ελέγχεται το σάκχαρο και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τακτικά.

Επίσης, το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή αποτελούν συνυπάρχοντες επιβαρυντικούς παράγοντες για ένα διαβητικό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης καθυστερεί να παρουσιάσει βλάβες στα μάτια αν το σάκχαρο είναι καλά ρυθμισμένο και απουσιάζουν οι προαναφερόμενοι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Αναλόγως της βλάβης και σταδιοποίησης αντιμετωπίζονται με Argon Laser, ενδουαλειδικές εγχύσεις διαφόρων ειδών και επεμβάσεις.

Βασικό ρόλο στην τελική έκβαση παίζει η συνέπεια του ίδιου του πάσχοντα.

Κλείνοντας, σε πιο εύθυμο τόνο , ισχύει ότι “τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής” ; Με τόσα που έχετε δει σίγουρα θα έχετε μια απάντηση!

Σίγουρα στα μάτια μας αντικατοπτρίζεται όλος ο ψυχικός και εσωτερικός μας κόσμος. Θυμός, φόβος, αμηχανία, αγάπη, μίσος, αδιαφορία, λύπη.

Αυτό όμως θα έλεγα ότι δεν είναι απόλυτο.

Συναντάς ανθρώπους που ενώ φαίνονται θυμωμένοι και επιθετικοί τελικά μπορεί να είναι απογοητευμένοι ή κουρασμένοι με χαμένη υπομονή λόγω χρόνιας πάθησης.

Όπως συναντάς ανθρώπους που φαίνονται φιλικοί και πρόσχαροι αλλά αυτό μπορεί να αποτελεί μια μάσκα.

Για αυτό δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι αν δεν γνωρίσουμε καλύτερα τον συνάνθρωπο μας, τον ψυχικό του κόσμο και τις συνθήκες της ζωής του.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 23 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροΊρβινγκ: «Επιμένω στην απόφασή μου και στα πιστεύω μου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ