Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) φιλοδοξεί να καταστεί ένα από τα «Πανεπιστήμια του Μέλλοντος»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι το νεαρότερο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό και κύρια αποστολή του την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την παραγωγή υψηλής αξίας εφαρμοσμένης έρευνας σε τομείς αιχμής, τα αποτελέσματα της οποίας διαχέονται μέσα από σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης.

Το ΤΕΠΑΚ δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές του τον Σεπτέμβριο του 2007 και μέσα στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να εδραιωθεί ως ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση. Το κυπριακό Πανεπιστήμιο συγκρίνεται σήμερα με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ψηλές θέσεις που καταλαμβάνει στις σημαντικότερες, παγκοσμίου φήμης, λίστες κατάταξης πανεπιστημιων, όπως των Times Higher Education (στην οποία για τρεις συνεχόμενες χρονιές, από το 2019 μέχρι και το 2021, συγκαταλέγετο στα κορυφαία 350 πανεπιστήμια του κόσμου με την καλύτερη κατάταξη από όλα τα ελληνόφωνα πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο), QS και Shangai, αλλά και από το ιδιαίτερα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο που παράγει στο τρίπτυχο εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία, γνωστό ως «τρίγωνο της γνώσης».

Στο ΤΕΠΑΚ λειτουργούν σήμερα έξι Σχολές, στις οποίες υπάγονται δεκατρία ακαδημαϊκά Τμήματα τα οποία στελεχώνονται με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Οι σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΠΑΚ είναι τα ακόλουθα:

Α) Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, στην οποία εντάσσονται δύο Τμήματα:

i. Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας, και Επιστήμης Τροφίμων

ii. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

B) Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, στην οποία εντάσσονται δύο Τμήματα και ένα Πρόγραμμα:

i. Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας

ii. Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

iii. Πρόγραμμα στη Διοίκηση

Γ) Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία ενστάσσονται δύο Τμήματα:

i. Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας

ii. Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

Δ) Σχολή Επιστημών Υγείας, στην οποία ενστάσσονται δύο Τμήματα και ένα Ινστιτούτο:

i. Τμήμα Νοσηλευτικής

ii. Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης

iii. Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία

E) Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στην οποία εντάσσονται δύο Τμήματα:

i. Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών

ii. Τμήμα Καλών Τεχνών

Z) Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσονται τρια Τμήματα:

i. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

ii. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών

iii. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής

Στο ΤΕΠΑΚ λειτουργεί και το Κέντρο Γλωσσών ως επίσης και μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά κέντρα αριστείας και εργαστήρια, τα οποία αποτελούν βασικό άξονα παραγωγής καινοτόμου θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας που αποσκοπεί στην ενίσχυση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης. Οι θεματικοί τομείς, στους οποίους το ΤΕΠΑΚ αναπτύσσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πεδία όπως είναι η ρομποτική και η υπολογιστική νοημοσύνη, η τηλεϊατρική, η εικονική πραγματικότητα και τα γραφικά υπολογιστών, η περιβαλλοντική βιοχημεία και η βιοτεχνολογία, η τεχνολογία τροφίμων, η μηχανική υλικών και ρευστών, η γεωπληροφορική και η δορυφορική τηλεπισκόπηση, η νανοτεχνολογία, η επιδημιολογία και η αποκατάσταση λόγου.

Ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας, συνεχώς εκσυγχρονίζει τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του και τις παιδαγωγικές μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη βιομηχανική πρόοδο και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Μετά από πρόσφατη Συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, προχωρεί στην ίδρυση ακόμη μιας νέας Σχολής, δυο ακαδημαϊκών Τμημάτων και ενός Ινστιτούτου. Πρόκειται για τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα. Προχωρεί, επίσης στην ίδρυση νέου Τμήματος Ναυτιλιακών στην υφασάμενη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι υφιστάμενες σχολές εμπλουτίζονται με νέα νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγράμματων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. 

Το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί και σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας και εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, ενώ μέσα από την καθημερινή του λειτουργία παράγει έργο που σχετίζεται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο να καθιερωθεί ως ένα πράσινο Πανεπιστήμιο που επενδύει στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως το κατ΄ εξοχήν Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου διαθέτει την εγγενή ικανότητα να προσαρμοζεται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, λειτουργώντας ως καταλύτης και συμβάλλοντας με παραγωγικό τρόπο προς τη κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ψηφιακού οικοσυστήματος, επενδύοντας στην έρευνα και στην καινοτομία, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.Το Πανεπιστήμιο συνδράμει, με τις υποδομές και το καταξιωμένο και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει, για την ταχύτερη και την, όσο το δυνατόν, ομαλότερη μετάβαση της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας στη νέα ψηφιακή εποχή και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με βάση την «4η βιομηχανική επανάσταση». Το ΤΕΠΑΚ έγινε πρόσφατα ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που εφάρμοσε πλήρως την ηλεκτρονική υπογραφή, καθιστώντας το ένα πρότυπο δημόσιου οργανισμού που εφαρμόζει επιτυχώς τις ψηφιακές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, παραμένει ένα ανθρωποκεντρικό Πανεπιστημίο, με ευαισθησίες στα θέματα της συμπερίληψης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότητας των φύλων. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει θεσπίσει Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και έχει καταρτίσει Σχέδιο Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Plan).

Έχοντας ως κεντρική ιδέα το σλόγκαν «Think human first» και τη φιλοδοξία να καταστεί ένα από τα «Πανεπιστήμια του Μέλλοντος», το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει μαζί με άλλα επτά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία στη Συμμαχία του «Ευρωπαικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου – EUt+», συμβαδίζοντας έτσι με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης».

Απώτερος στόχος αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι είναι η δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και η προσφορά κοινών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα με τη δυνατότητα οι φοιτητές των προγραμμάτων να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των οκτώ Πανεπιστημιων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των οκτώ Πανεπιστημιών της Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Σεπτεμβρη, στο ΤΕΠΑΚ, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δράση αυτή.

Η εισδοχή για προπτυχιακές σπουδές γίνεται μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ενώ αριθμός θέσεων διατίθεται για λογαριασμό υποψηφίων από την Ελλάδα διά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα δίδακτρα για τα προπτυχιακά προγράμματα για τους Ελλαδίτες φοιτητές είναι εντελώς δωρεάν, ενώ παρέχονται και επιπρόσθετες χορηγίες και διευκολύνσεις (σίτιση, στέγαση, φοιτητική απασχόληση τόσο για δημιουργία επιπρόσθετου εισοδήματος όσο και για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας).

Περισσότερες πληροφορίες για τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές αλλά για όσα αφορούν τη φοίτηση στο ΤΕΠΑΚ (κριτήρια εισδοχής, στέγαση, υποτροφίες, σίτιση κλπ) οι ενδιαφερόμενοι/νες μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου https://www.cut.ac.cy/


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται για μία ακόμη φορά σε ασκήσεις ανθρωποφαγίας»
Επόμενο άρθροΆνθρακας ανιχνεύτηκε στον πλανήτη Άρη : Πιθανή προέλευση από αρχαία μικρόβια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ