Σαν σήμερα 1 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα: Εορτολόγιο, γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι

Γιορτάζουν:

Αναστάσιος, Αναστασία, Περπέτουα, Τρύφων, Τρυφωνία.

#Επετειακά γιορτάζεται: Παγκόσμια Ημέρα Χιτζάμπ

Γεγονότα

1862: Εξέγερση κατά του Όθωνα ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης.

1865:Ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει την 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί οριστικά τη δουλεία.

1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το σημερινό Χόλιγουντ.

1914: Με ανακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.

1968: Μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες στην ιστορία: Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν Nguyen Ngoc Loan εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ.

1999: Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί άφιξης του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, ξεκαθαρίζει στην τουρκική πλευρά ότι δεν θα επιτραπεί στον Οτσαλάν να μεταβεί στη χώρα μας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα.

Γεννήσεις

1981: Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας μαρξιστής ιστορικός, νομικός, κοινωνιολόγος και πολιτικός (γ.γ. του ΚΚΕ το 1922).

1901: Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1983: Ελεονώρα Ζουγανέλη, Ελληνίδα τραγουδιστρία.

Θάνατοι

1851: Μαίρη Σέλεϊ, Αγγλίδα συγγραφέας, που διακρίθηκε στη συγγραφή γοτθικών μυθιστορημάτων.

1940: Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Έλληνας δημοσιογράφος,ποιητής και διηγηματογράφος, από τους σημαντικούς εκπροσώπους των νεοελληνικών γραμμάτων.

2011: Τάκης Βαρβιτσιώτης, Έλληνας ποιητής.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροOnline σεμινάρια για ψηφιακές λύσεις οργάνωσης επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΕπιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή νέου χαρατσιού για τα απορρίμματα στους δήμους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ