Μίσχος: Ένας κρυμμένος φυσικός παράδεισος στις πλαγιές του Παπίκιου όρους

Του Bill Siscoglou

Υπάρχουν πολύ κοντά στα αστικά κέντρα μικροί φυσικοί παράδεισοι, κρυμμένοι στην καρδιά ενός οικισμού που η αναζήτησή τους απαιτεί λίγο παραπάνω υπομονή, ίσως αρκετή φαντασία, αλλά κυρίως καλή επικοινωνία με τους ντόπιους! Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το χωριό Μίσχος, με το πανέμορφο περιβαλλοντικό μονοπάτι του, μόλις δεκατρία λεπτά από την πόλη της Κομοτηνής.

Κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί στο Μίσχο, είτε από τον Ίασμο, είτε από την Κομοτηνή ο ανήσυχος ταξιδιώτης θα βρει αρκετές ενημερωτικές πινακίδες που θα τον κατευθύνουν στο χωριό. Δυστυχώς, δε θα βρει ούτε μια που να τον πληροφορεί πώς θα επισκεφθεί το απίστευτης φυσικής ομορφιάς περιβαλλοντικό μονοπάτι που το διασχίζει ο μικρός ποταμός Ασπροπόταμος με τον πετρόχτιστο νερόμυλο να δεσπόζει στην κοίτη του και τους τεχνητούς καταρράκτες στο τέλος της διαδρομής.

Η διαδρομή μέχρι το Μίσχο, είτε από την Κομοτηνή, είτε από την Ξάνθη, μέσω του Ίασμου, γίνεται εύκολα κατά μήκος της Εγνατίας οδού ή από ασφαλτοστρωμένους επαρχιακούς δρόμους, με το Παπίκιο όρος να ξεπροβάλει περήφανο σε κάθε στροφή του δρόμου σαν την ψηλότερη κορυφή της περιοχής στην οροσειρά της Ροδόπης. Στα βυζαντινά χρόνια το Παπίκιο όρος ήταν μια «μοναστηριακή πολιτεία». Σήμερα υπάρχουν πολλά ερείπια και υπολείμματα ναών και οικισμών (Πόα, Κερασιά), ενώ χωμάτινες διαδρομές οδηγούν τον επισκέπτη σε ξεχασμένα χωριά και τόπους.

Μια από τις πύλες εισόδου στο Παπίκιο όρος είναι και το χωριό Μίσχος. Βρίσκεται στις πλαγιές της Ροδόπης και στην ευρύτερη περιοχή Κερασοχώρια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γραφικό μειονοτικό χωριό με πολύ φιλόξενους κατοίκους, χαρακτηρισμένο από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται βορειοδυτικά της πεδιάδας της Κομοτηνής, σε απόσταση 14 χλμ. από τον Ίασμο που αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου στον οποίο υπάγεται πλέον διοικητικά η μικρή αυτή κοινότητα.

Ρωτώντας πας… στο μονοπάτι

Σημείο αναφοράς για το Μίσχο και αφετηρία για να ανακαλύψει ο επισκέπτης το περιβαλλοντικό μονοπάτι αποτελεί το μεγάλο τζαμί στην είσοδο του χωριού. Ρωτώντας του ντόπιους θα ενημερωθείτε ότι πίσω από το τζαμί υπάρχει μια μικρή πλατεία ιδανική για τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Από εκεί ξεκινάει ένας ιδιαίτερα βατός χωματόδρομος που οδηγεί στο πανέμορφο περιβαλλοντικό μονοπάτι χαμένο μέσα στις πυκνές φυλλωσιές των αιωνόβιων πλάτανων την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Αλλά και το Χειμώνα, το σχεδόν απόκοσμο τοπίο συναρπάζει τον επισκέπτη που στην αρχή της διαδρομής μπορεί να κάτσει στις μεγάλες πέτρες να απολαύσει τη θέα ή να βγάλει φωτογραφίες το ποτάμι θαυμάζοντας τον παλιό νερόμυλο. Καθώς θα περπατάει όλο και πιο μέσα στο μονοπάτι το βλήμα του θα κεντρίσουν οι δυο τεχνητοί καταρράκτες που δημιουργούν μικρές βάθρες προσφέροντας άπειρή δροσιά το Καλοκαίρι.

Αξίζει όμως κάποιος να περπατήσει και πάνω από το περιβαλλοντικό μονοπάτι, στην είσοδο του χωριού και μέσα από τα εντυπωσιακά κυπαρίσσια να φτάσει σχεδόν στις πηγές του Ασπροπόταμου. Σε όλη αυτή την αναζήτηση ο ταξιδιώτης θα βρει μαγικά ξέφωτα και παραμυθένιες γωνιές φυσιολατρικής ομορφιάς χαρίζοντας του ηρεμία, ισορροπία και μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

Αν έρθετε στο Μίσχο από το δρόμο της Ξάνθης και μέσω του Ιάσμου αξίζει μια στάση και στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου. Καθώς θα περπατήσετε στην κοίτη του θαυμάστε τα ψηλά βουνά, νιώστε το μεγαλείο της φυσης και τη δύναμη του υγρού στοιχείου.

Από το Μίσχο, συνεχίσετε τη διαδρομή σας ανατολικότερα, για να προσεγγίσετε την Κομοτηνή απ’ την περιοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και το χωριό Ήφαιστος. Μια στάση στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρείται επιβεβλημένη για να πιείτε τον καφέ σας στην όμορφη πλατεία, να δοκιμάσετε ανατολίτικους μεζέδες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και πριν φύγετε να επισκεφθείτε τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της για το καθιερωμένο σουτζούκ λουκούμ και βέβαια τα εκλεκτά σιροπιαστά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑ. Τζιτζικώστας: Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου έβαλαν τρίποντο ενάντια στη βία με πρόσχημα τον αθλητισμό
Επόμενο άρθροΗ έξαλλη ρητορεία της Τουρκίας δεν επιτρέπει πλέον ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της κατά του Ελληνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ