Με τον φόβο και τον τρόμο στα μάτια τους

Γράφει η Σοφία Γερμανού


Η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην μνήμη μας ως μία ακόμη αποφράδα ημέρα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος συνεχίζεται με εκατοντάδες νεκρούς, με εκατομμύρια πρόσφυγες, με εικόνες μανάδων που τρέχουν να σώσουν τα μικρά τους  παιδιά, με τον φόβο και τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια τους.

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που σύσσωμος ο δυτικός κόσμος επέβαλε στην Ρωσία, ο πόλεμος συνεχίζεται, το Κίεβο, η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και άλλες Ουκρανικές πόλεις πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μπορεί, μέχρι στιγμής οι πόλεις αυτές να μην έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά η δυστυχία, ο πόνος, η καταστροφή και η μυρωδιά του θανάτου κυριαρχεί παντού.

Οι πληγές γεμίζουν τα σώματα και τις ψυχές των ανθρώπων και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, όταν και όποτε λήξει αυτή η
εισβολή, αν θα επουλωθούν ποτέ..

Η εισβολή ενός κράτους σε ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος για να το καταλάβει ή να καταργήσει την ανεξαρτησία του, είναι εισβολή και κανείς  δεν μπορεί να μείνει απαθής, να δικαιολογήσει τα όσα πραγματοποιούνται με την βία των όπλων για αλλαγή συνόρων, ανεξαρτήτως πόσα δίκαια, δικαιολογίες κι ελαφρυντικά επικαλείται ο εισβολέας, όποιος κι αν είναι αυτός και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Η εισβολή είναι εισβολή, και πάντα κατακριτέα και καταδικαστέα.

Το ίδιο έγινε τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, όταν η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προφασίστηκε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και χρησιμοποίησε τα Νατοϊκά και υπερσύγχρονα όπλα της και δια της βίας και του πολέμου κατέλαβε και κατέχει εδώ και 48 σχεδόν χρόνια το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς τότε ούτε ο Δυτικός, ούτε ο Ανατολικός κόσμος παρενέβη, ούτε κι επέβαλε σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία παρά τα δεκάδες καταδικαστικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Αντιθέτως, αν δεν την ενθάρρυναν, σίγουρα ανέχτηκαν την Τουρκία και εμμέσως στήριξαν τα κατοχικά της σχέδια.

Αλήθεια που ήταν τότε το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΟΚ (Ε.Ε), η Ρωσία η Κίνα και
οι άλλες δύο εγγυήτριες της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, Ελλάδα και Αγγλία; Αν τότε καταδικαζόταν η Τουρκία και της επέβαλαν αντίστοιχες κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία, ίσως να μην προχωρούσε η Ρωσία σε αυτό τον πόλεμο.

Ανατριχιάζω όταν συνειδητοποιώ την αναλγησία και την υποκρισία των
ισχυρών, όταν μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, για ελευθερία των λαών και πως ερμηνεύουν κάθε φορά το Διεθνές Δίκαιο.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να
συνεχίζεται, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησαν σε μια συνάντηση που
κράτησε δύο ώρες. Σίγουρα μίλησαν για την εισβολή στην Ουκρανία και
μεταξύ τύρου και αχλαδίου θα καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας. Δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θύμισε στον Ερντογάν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και σίγουρα δεν του είπε ότι έφτασε η ώρα να αποσύρει τα κατοχικά του στρατεύματα και να αφήσει επιτέλους την Κύπρο να ζήσει Ελεύθερη…

Κατανοούμε όσο μπορούμε τον Κ. Μητσοτάκη, και τονίζουμε ότι δεν είμαστε εναντίον του διαλόγου και των συνομιλιών. Είμαστε υπέρ των διαύλων επικοινωνίας. Οι ηγέτες πρέπει να μιλάνε και να επιλύουν
ειρηνικά τις όποιες διαφορές τους για τα κρίσιμα προβλήματα που
απασχολούν τους λαούς τους, χωρίς πολέμους, χωρίς νεκρούς, χωρίς πρόσφυγες.

Ευελπιστούμε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν έγινε κατόπιν άνωθεν εντολής, για να εξασφαλίσει ακόμη μια φορά άλλοθι η Τουρκία και να επικρατήσει κατόπιν εντολής μια προσωρινή ηρεμία στην Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επιθυμεί ο Μπάιντεν.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις παράλογες διεκδικήσεις της, τα όνειρα της Γαλάζιας πατρίδας κι τα αναθεωρητικά της σχέδια. Ελλάδα και Κύπρος ας το έχουν καλά στο νου, και ας ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάποια στιγμή θα τελειώσει, μπορεί και με κατάληψη ολόκληρης της χώρας. Ο Πούτιν ίσως πετύχει τον αρχικό του σκοπό. Σημασία έχει ότι αυτόν τον παραλογισμό και τις επιπτώσεις του πολέμου θα τον πληρώσουν πολύ ακριβά ο Ουκρανικός λαός και φυσικά και όλοι οι άλλοι λαοί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τελικά ο νέος ψυχρός Πόλεμος ήρθε. Είναι εδώ και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει σε τι κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.



Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου είναι σημαντικά μειωμένος για λοιμώξεις Όμικρον σε σχέση με Δέλτα στην Αγγλία
Επόμενο άρθροΖελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ