Λεωνίδας Μπακούρας – Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ – «Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε.»

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας μιλάει στο SPEAKNEWS για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της ενέργειας, για την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης, την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την κρίση στην Ουκρανία και τον περιορισμό της αισχροκέρδειας.

Κύριε Μπακούρα, ο φετινός χειμώνας σημαδεύτηκε από μία ενεργειακή κρίση η οποία προτού αντιμετωπιστεί, εντάθηκε από έναν πόλεμο! Πως είναι το κλίμα αυτή τη στιγμή στο χώρο της ενέργειας, ιδίως εντός των συνόρων;

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών εξελίξεων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική αγορά ενέργειας, με σημαντικές ανακατατάξεις δυνάμεων που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την τρέχουσα κατάσταση και την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε.

Σε συνέχεια των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία προκύπτει αναπόφευκτα η ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη των κρίσιμων υποδομών αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφισταμένων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη θωράκιση του εθνικού ενεργειακού συστήματος. Η ελληνική αγορά ενέργειας παρουσιάζει ισχυρή δυναμική, ενώ καταλύτης στην ισχυροποίησή της, αποτελούν οι επενδύσεις στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια; Αρκούν οι επιδοτήσεις, ή πρέπει να υπάρξει έλεγχος των τιμών;

Η Ελληνική Πολιτεία έχει λάβει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστούν σύμφωνα με τις εξαγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης – αλλά και πακέτα μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Είναι ξεκάθαρο, ότι η ξέφρενη πορεία των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές δεν δικαιολογείται από το νόμο της προσφοράς και ζήτησης της ελεύθερης αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής διαθεσιμότητας, της παραγωγής, της χωρητικότητας αποθήκευσης, της δυναμικότητας μεταφοράς και της ζήτησης.

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί μια λύση που στοχεύει στην αποσύμπλεξη των τιμών του φυσικού αερίου από την εν εξελίξει γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και τον περιορισμό πρακτικών αισχροκέρδειας. Διανύουμε μια περίοδο όπου τέτοιες χρονικά περιορισμένες παρεμβάσεις στην αγορά είναι εφικτές αλλά και επιβεβλημένες  για την προστασία των καταναλωτών.

Πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί η ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, που διακηρύσσουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες; Η προμήθεια lng από τις ΗΠΑ είναι λύση ή προσωρινό μέτρο;

Με βασικούς άξονες την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των αποθηκευτικών χώρων, την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων αερίων και την ενεργειακή εξοικονόμηση, η ΕΕ φιλοδοξεί να πετύχει την απεξάρτηση της από τις Ρωσικές εισαγωγές.

Το σχέδιο REPowerEU που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτει φιλόδοξους στόχους από τους οποίους αναδύονται νέες προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούν τα κράτη – μέλη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Η επιτυχία αυτού του σχεδίου συνίσταται στην διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών με άμεση εφαρμογή που θα ευνοήσουν την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Ιδιαίτερη σημασία στην ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας έχουν τα έργα κατασκευής πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαν-αεριοποίησης (FSRU) που έχουν δρομολογηθεί, η αναβάθμιση του τερματικού της Ρεβυθούσας και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα διαφοροποιεί τις πηγές εφοδιασμού της μέσω LNG και μετατρέπεται σε Πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επάρκειας εφοδιασμού των καταναλωτών. Η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις Η.Π.Α. αλλά και από άλλες χώρες θα μπορούσαν να υποστηρίξει την απεξάρτηση της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον.

Πόσο μεγάλη η διείσδυση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στα ελληνικά νοικοκυριά; Η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου περιόρισε τις νέες αιτήσεις για σύνδεση;

Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον που επικρατεί τόσο από την υγειονομική όσο και από την ενεργειακή κρίση, ολοκληρώσαμε άλλη μια επιτυχημένη χρονιά το 2021 με 26.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης καταναλωτών, ενώ η διείσδυση του φυσικού αερίου ανέρχεται σήμερα στο 65% του πληθυσμού των περιοχών της Αδείας μας.

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη της αγοράς και η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας μας και το 2022. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργοποιημένοι καταναλωτές της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη ανήλθαν σε 5.089, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, οι συνολικές διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου του τριμήνου ανήλθαν σε 266,1 ~εκατ. κ.μ αυξημένες κατά 12,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι καταναλωτές, διατηρούν διαχρονικά την εμπιστοσύνη τους και απολαμβάνουν τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου. Και όχι τυχαία. Στη διαδρομή των 22 χρόνων του, το φυσικό αέριο αποτελεί αποδεδειγμένα το πιο ασφαλές, εύχρηστο και οικολογικό συμβατικό καύσιμο με πολλαπλά πλεονεκτήματα για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Η Ε.Ε. έχει θέσει χρονοδιαγράμματα και όρους στα κράτη μέλη, για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμό των ορυκτών καυσίμων. Είναι αυτή μία ρεαλιστική πολιτική;

Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως το κύριο καύσιμο που θα οδηγήσει την ομαλή μετάβαση στις ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη προσπάθεια όμως, σημαντικός αναδύεται ο ρόλος των ανανεώσιμων αερίων που αναμένεται να προσφέρουν ευελιξία και βιωσιμότητα σε αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση. Το βιομεθάνιο και το υδρογόνο καθίστανται κύριοι φορείς για την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του τελικού ενεργειακού μίγματος. Επιπλέον θα τονώσουν την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.

Εμείς ως ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμμετέχοντας στον οργανισμό για τη βιωσιμότητα GD4S, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του πλαισίου για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων και τη βιωσιμότητα των δικτύων διανομής.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροTρία μετάλλια κατέκτησαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κάλιαρι
Επόμενο άρθροΚίνα για δήλωση Λαβρόφ: Δεν επιδιώκουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ