Γιώργος Γεωργαντάς,Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δεν υφίσταται πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα μας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για το πόσο επηρέασαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα επάρκειας για τη χώρα μας, και τονίζει τους τρόπους με τους οποίους στηρίζει η κυβέρνηση τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

 

Κύριε Υπουργέ, έχετε αναλάβει τα νέα καθήκοντά σας σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πείτε μας, τα νέα διεθνή δεδομένα, η συνέχιση του πολέμου και η ενεργειακή κρίση, πόσο επηρεάζουν το κόστος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας;

Κάθε ανωμαλία που συμβαίνει και διαταράσσει τους ρυθμούς λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας, έχει επιπτώσεις στην αγορά. Ο πόλεμος, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση, όπως και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τέτοιες καταστάσεις που επηρεάζουν την οικονομία και ο πρωτογενής τομέας, ως δυναμικό τμήμα της οικονομίας, είναι φυσικό να επηρεάζεται άμεσα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και γενικά των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζονται τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαβλέποντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον Σεπτέμβριο, έλαβε μέτρα ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και γενικότερα στους πολίτες.

Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε, όπως ήταν φυσικό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων παρεμβαίνει. Ξέρουμε ότι είναι αδύνατον να καλύψουμε όλο το κόστος στην αύξηση της παραγωγής. Κάνουμε όμως κάθε προσπάθεια να μετριάσουμε αυτό το κόστος, με στόχο πάντα τη συνέχιση και ει δυνατόν την αύξηση των παραγομένων προϊόντων.

«Από τον Σεπτέμβριο πήραμε πρωτοβουλίες για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επέφερε η ενεργειακή κρίση

Με ποιους τρόπους και μέτρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα;

Ήδη, όπως σας είπα, από τον Σεπτέμβριο πήραμε πρωτοβουλίες για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επέφερε η ενεργειακή κρίση. Στηρίξαμε τους αγρότες με κάλυψη έως και 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

Ενισχύουμε με 50 εκατ. ευρώ την αγορά ζωοτροφών. Τα μέτρα που αναφέρω ενδεικτικά, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που συνολικά λάβαμε και ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ. Είναι μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι οποίοι βέβαια επωφελούνται και από τα μέτρα στήριξης του γενικού πληθυσμού, ύψους 4 δις ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση στην παραγωγή προϊόντων που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες. Το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος μπαίνουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ οι παραγωγοί ηλίανθου βλέπουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται την εσωτερική αγορά και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την παραγωγής τους. Ταυτόχρονα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για στήριξη των παραγωγών.

Ενεργοποίησε, μετά και από αίτημα της Ελλάδας το Ταμείο Κρίσεων από το οποίο οι Έλληνες παραγωγοί δικαιούνται 26 εκατ. ευρώ με δυνατότητα ενίσχυσης από την πλευρά της κυβέρνησης έως και 200%.

Δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ενταχθεί στα μέτρα αγρανάπαυσης και πρασινίσματος να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους χωρίς να απολέσουν τα οφέλη από την ένταξή τους σε αυτά τα προγράμματα. Πρόκειται για κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την παρακολουθούμε και προσαρμόζουμε την πολιτική μας στηρίζοντας πρωτίστως τους παραγωγούς μας. Γιατί από αυτούς εξαρτάται η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και κατά συνέπεια η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας; Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους διεθνείς κραδασμούς ή θα βρεθούμε πάλι ευάλωτοι σε μια νέα ύφεση;

Η ελληνική οικονομία έχοντας βγει από μια δεκαετή οικονομική κρίση, χάρη στην πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο κατάφερε να βρει τον βηματισμό της, αλλά ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς οίκοι, ο ένας μετά τον άλλον, ακόμα και τώρα, μέσα στην κρίση, αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Προχωρήσαμε σε πρόωρη αποπληρωμή των χρεών του Δ.Ν.Τ. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς. Κινούμαστε με σύνεση και αποφασιστικότητα, απορρίπτοντας τους επικίνδυνους λαϊκισμούς της αντιπολίτευσης, που οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας η χώρα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους κραδασμούς αυτής της διεθνούς καταιγίδας.

«Πρόκειται για κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την παρακολουθούμε και προσαρμόζουμε την πολιτική μας στηρίζοντας πρωτίστως τους παραγωγούς μας.»

Με βάση την πληροφόρηση που έχετε ως Υπουργός και ως κυβέρνηση, κρίνετε ότι είναι διασφαλισμένη η επισιτιστική επάρκεια στη χώρα μας, και πόσο χρονικό διάστημα;

Πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα μας δεν υφίσταται. Τα απολογιστικά στοιχεία της εβδομαδιαίας απογραφής προϊόντων και πρώτων υλών, επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας. Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή. Το ίδιο συμπέρασμα, της πλήρους επάρκειας, προκύπτει και για τα αποθεματικά όλων των προϊόντων που δηλώθηκαν.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη των αποθεμάτων. Είμαστε σε εγρήγορση, αλλά δεν ανησυχούμε γιατί για τα εισαγόμενα από τις εμπόλεμες χώρες προϊόντα, έχουν ήδη βρεθεί λύσεις και γίνονται εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές τόσο της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες.

Πως κρίνετε την πολιτική της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης; Υπάρχει ενιαία πολιτική;

Υπάρχει καταρχήν  ενιαία πολιτική. Η ΕΕ, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, ενεργοποίησε το Ταμείο Κρίσεων, με στόχο την στήριξη των παραγωγών. Και έδωσε παράλληλα τη δυνατότητα στα κράτη μέλη, να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς να υπάρξουν οι επιπτώσεις που συνήθως υπάρχουν στις περιπτώσεις εθνικών ενισχύσεων.

Αλλά ακόμα και αυτή η δυνατότητα δημιουργεί τον κίνδυνο κάποια κράτη που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, να στηρίξουν μέσα από τον προϋπολογισμό τους την πρωτογενή παραγωγή, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι κάποια άλλα με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο νόθευσης του ανταγωνισμού. Η ΕΕ, πιστεύω, ότι πρέπει να αναλάβει πιο δυναμικά πρωτοβουλίες και να παράσχει ενιαία στήριξη στα κράτη μέλη της.

«Για τα εισαγόμενα από τις εμπόλεμες χώρες προϊόντα,έχουν ήδη βρεθεί λύσεις και γίνονται εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές τόσο της ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες

Τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν μπορούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς;

Αυτός είναι ο στόχος μας. Αν παρατηρήσετε τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα, όπως στο ηλιέλαιο, που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη,  και με δεδομένο ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, έχουν αρχίσει να λειτουργούν οι μηχανισμοί αυτορύθμισης της αγοράς. Επάρκεια αγαθών υπάρχει, αλλά ο πανικός δημιουργεί κρίση. Χρειάζεται ψυχραιμία από τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους για να προστατεύσει παραγωγούς και καταναλωτές και όπου κρίνει ότι πρέπει παρεμβαίνει αμέσως.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξανά σχεδιάσουμε την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή και να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα, με έργα και όχι λόγια;

Είναι γεγονός ότι η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οφείλουμε να ξαναδούμε πολλά πράγματα. Στην παραγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε παραδοσιακές καλλιέργειες, οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε. Και στα μέσα αλλά ίσως και στον τρόπο καλλιέργειας. Ζούμε σε μια χώρα που οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες όχι μόνο μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα, αλλά και να δώσουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Πρέπει ίσως να ξαναδούμε και τα προϊόντα που παράγουμε.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της αγοράς και στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κρήτη είχα την ευκαιρία να δω και θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο Δημόσιο ΙΕΚ του ΕΛΓΟ- Δήμητρα στη Μεσσαρά, αλλά και τη δουλειά που γίνεται στο ΜΑΙΧ για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών.  Οι ανάγκες της αγοράς και το κλίμα δημιουργούν νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ως ΥπΑΑΤ κινούμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Πρέπει όμως και οι αγρότες μας να κατανοήσουν ότι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΥπΑΑΤ για κατάρτιση και εκπαίδευση. Γιατί χωρίς τις αναγκαίες γνώσεις κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα.

Με ποιους τρόπους η κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε βάρος του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου;

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση έφερε διάταξη στη Βουλή με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων προϊόντων και πρώτων υλών σε ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε.

Αυτό έγινε όχι μόνο για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τα αποθέματα της χώρας, αφού οι υπόχρεοι δήλωσης πρέπει ανά πενθήμερο να καταγράφουν τις ποσότητες που διαθέτουν στην πλατφόρμα, αλλά και για να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο σε κανέναν. Όποιος επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών είναι και παράνομος και ανήθικος. Και αυτό η παρούσα κυβέρνηση δεν το ανέχεται. Στη λογική αυτή κινείται κα η διάταξη που συνυπογράφουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν.

Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιοι προσπαθούν να τους εκμεταλλευθούν και μέσα από την κρίση με αθέμιτες πρακτικές να πλουτίσουν. Η κυβέρνηση επαγρυπνεί και εντείνει τους ελέγχους και δεν πρόκειται να δείξει την παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαλοκαίρι… Covid free: Τέλος τα πιστοποιητικά και οι μάσκες- Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων
Επόμενο άρθροΟκτώ άτομα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία του Μαραντόνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ