Θανάσης Γλαβίνας, Διευθυντής ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Η προσπάθεια επανάκαμψης της παράταξής μας αγκαλιάζεται από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας

Ο Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για την ανταπόκριση που δείχνει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξηγεί τι σημαίνει η επαναφορά του ονόματος και του συμβόλου, σχολιάζει την στάση της κυβέρνησης και τα μέτρα που πήρε στο θέμα της ακρίβειας.

 

Κύριε Γλαβίνα,

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως όνομα του κόμματος. Τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή; Πιστεύετε ότι δεν υφίστανται πια εκείνα τα αρνητικά στοιχεία που είχαν οδηγήσει στην αλλαγή του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ;

 

Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην ονομασία του κόμματος αλλά και του συμβόλου μας, τιμούμε την ιστορία της παράταξης μας και τον αγώνα χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων που πίστεψαν στις ιδέες της και αγωνίστηκαν με πάθος στα χρόνια της Αλλαγής για να γυρίσει σελίδα η χώρα, να εδραιωθεί η δημοκρατική συνείδηση και να ανατραπούν παθογένειες που καθήλωναν την ελληνική κοινωνία για χρόνια.

Δεν πρόκειται όμως για μία απλή παλινόρθωση ρετρό ενός κόμματος από το παρελθόν. Δεν μας ταιριάζει η φράση «περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις».  Παράλληλα γνωρίζουμε πολύ καλά και τα λάθη και τις παθογένειες της παράταξής μας που την πλήγωσαν στο παρελθόν ώστε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη μας να προστατεύσουμε την παράταξη από πράξεις και παραλείψεις που απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργητική συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κόμμα, το οποίο με οδηγό την πλούσια παρακαταθήκη του αλλά και αυτογνωσία, θα συγχρονιστεί με τη νέα πραγματικότητα για να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και τα πολιτικά αιτήματα της εποχής.

 

Πως αποτιμάτε τους 180.000 σχεδόν συμμετέχοντες  στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των νομαρχιακών επιτροπών και των δημοτικών οργανώσεων εν΄ όψει του συνεδρίου σας;

 

Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, τόσο για την ανάδειξη του Προέδρου τον περασμένο Δεκέμβρη, όσο και για την ανάδειξη των κομματικών μας οργάνων και των αντιπροσώπων μας στο επικείμενο συνέδριο στις 20-22 Μαΐου καθώς και για την επιλογή του ονόματος του κόμματός μας λίγες μέρες πριν, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια επανάκαμψης της παράταξής μας αγκαλιάζεται από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι χιλιάδες πολίτες, και ιδιαίτερα νέοι, συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες, συμμερίζονται το όραμά μας για πολιτική ανανέωση και επιδιώκουν να διαμορφώσουν με τρόπο καθοριστικό την πορεία του κόμματος.

 

Ο πρωθυπουργός στα μέτρα που ανακοίνωσε για την στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, περιέλαβε και την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Δεδομένου ότι αυτή ήταν μία πρόταση που ακούστηκε και από το κόμμα σας, θεωρείτε ότι τα μέτρα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

Έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό μία δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ώστε να δοθεί ανάσα στους καταναλωτές, οι οποίοι πιέζονται από την αύξηση των τιμών. Μεταξύ των προτάσεων αυτών συμπεριλαμβάνεται και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Δυστυχώς, ωστόσο το μέτρο της φορολόγησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα γίνει με εκπτώσεις και προϋποθέσεις καθώς το ποσό που θα φορολογηθεί είναι μικρότερο του αναμενομένου, ευνοώντας ουσιαστικά τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος, οι οποίες και κερδοσκοπούν εις βάρους του κοινωνικού οφέλους. Συγκεκριμένα, παρόλο που το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών ενέργειας ανέρχεται σχεδόν σε 930 εκατ. ευρώ, το τελικό προς φορολόγηση ποσό αναμένεται να φτάσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει οριστεί επ’ ακριβώς.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει το «πολιτικό θάρρος» ώστε να επιβάλει τις αναγκαίες λύσεις. Την καλούμε, έστω και με καθυστέρηση να υιοθετήσει τις προτάσεις, όπως η ρύθμιση των χρεών με ευνοϊκούς όρους προς τον καταναλωτή, η παύση των διακοπών των συνδέσεων λόγω αυξημένων χρεών αλλά και η επιβολή πλαφόν στη λιανική για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών. Είναι εφαρμόσιμες προτάσεις που θα δώσουν άμεση λύση και οικονομική ανάσα σε χιλιάδες καταναλωτές.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το συνέδριο της ΝΔ είπε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, πολλοί πιστεύουν ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Είναι το ΚΙΝΑΛ έτοιμο για μία εκλογική αναμέτρηση μέσα στους επόμενους μήνες; Τι προσδοκάτε από τις επόμενες εκλογές;

 

Με το συνέδριο μας σε λίγες μέρες και την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνεται ουσιαστικά η οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος μας ώστε αυτό να παρουσιαστεί πανέτοιμο στις ερχόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Παράλληλα η αρμόδια επιτροπή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων εργάζεται εντατικά με στόχο ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια, στελεχωμένα από πρόσωπα με κοινωνική αναγνώριση και προσόντα που θα ενισχύσουν την παράταξη στην εκλογική της μάχη.

Προσδοκούμε ένα ισχυρό ποσοστό που θα μας καταστήσει ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων ώστε να επιβάλλουμε τις πολιτικές εκείνες που έχει ανάγκη η χώρα και περιλαμβάνονται στο προοδευτικό μας αφήγημα που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό. Ήδη, σημαντικά στοιχεία του προγράμματος αυτού, π.χ. η θέση μας για την ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας με στόχο την καταπολέμηση του δημογραφικού, έχουν δημοσιευτεί.

 

 

Είδαμε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια, που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, να γίνεται σημείο αναφοράς τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Τσίπρα. Εκλαμβάνετε αυτές τις κινήσεις ως unfair ή ως έμμεση πρόταση σύγκλισης και συνεργασίας από τους πολιτικούς αντιπάλους;

 

Καταρχάς, η αποδοχή και η υιοθέτηση της πρότασής μας από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων επιβεβαιώνει το ότι πρόκειται για μια εύστοχη τοποθέτηση προς όφελος των πολιτών. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής καινοτομεί. Ασφαλώς, θα πρέπει τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν το θάρρος να παραδεχθούν ότι το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έθεσε το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής στην ελληνική πολιτική ατζέντα και να μην καπηλεύονται τις προτάσεις τις παράταξής μας.

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τις αντιπαλότητες και τη στείρα αντιπολίτευση και να εστιάσουν σε δράσεις που αποσκοπούν στο καλό του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας στην υλοποίηση φιλόδοξων προτάσεων. Πρόσφατα ο πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε την Πορτογαλία, προκειμένου να εξετάσει το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου αυτού και να είναι σε θέση να συμβάλλει στην υλοποίησή του.

Αντίθετα, η ΝΔ χρησιμοποιεί καιροσκοπικά το θέμα της στεγαστικής πολιτικής, καθώς αποφεύγει να εντάξει στο Ταμείο Ανάπτυξης την πρότασή μας, γεγονός που αποδεικνύει την επιφανειακή της προσέγγιση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα. Την ίδια στάση κρατά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συχνά χάνεται στη μετάφραση, επικαλούμενος προτάσεις μη κοστολογημένες και χωρίς ένα συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης.

 

Σε ο, τι αφορά τις συνεργασίες, όπως ρητά έχει δηλώσει ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης, η αυτόνομη πορεία της παράταξης είναι αδιαπραγμάτευτη. Εμείς θα καταθέσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πλαίσιο διακυβέρνησης και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Επί τη βάσει αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί περιφρόνηση του ίδιου του κυρίαρχου λαού. Άλλωστε οι συνεργασίες απαιτούν καθαρές κουβέντες, κουλτούρα συνεργασίας επί αξιακών θέσεων και όχι αλισβερίσι αξιωμάτων. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις αν Νέα Δημοκρατία και Σύριζα μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, και ήδη βιώνουμε τις συνέπειές του. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η συνέχεια; Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει μια γενικότερη ανάφλεξη;

 

Με μεγάλη λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η πολυπόθητη λήξη του πολέμου αποτελεί ένα ακόμη μακρινό σενάριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ουκρανικό λαό που ψυχορραγεί στο πεδίο των μαχών αλλά και για την ανθρωπότητα γενικότερα.

Είναι πλέον σαφές ότι οι εκτιμήσεις του προέδρου Πούτιν περί άνετης επικράτησης του στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε και οι όροι συνθηκολόγησης που απαιτούν μία ουδέτερη και αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί να έχει έναν ισχυρό στρατιωτικό αντίπαλο με τη στήριξη του ΝΑΤΟ στα σύνορά της. Βλέπουμε ότι το Κρεμλίνο απειλεί ανοιχτά πλέον τη Φιλανδία και τη Σουηδία που έχουν δρομολογήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας και στη Μολδαβία. Η τεταμένη αυτή κατάσταση  δεν αφήνει περιθώριο για προβλέψεις. Είναι ωστόσο παρήγορο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα στέκεται ενωμένη απέναντι στην επεκτατική πολιτική του Κρεμλίνου.

 

 

Πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι τώρα; Πιστεύετε ότι είχε τη δυνατότητα για άλλους χειρισμούς;

 

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται μεγάλη σύνεση, προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα. Δε χωράνε μικροπολιτικές και κομματισμός σε τέτοια πολύπλοκα γεγονότα όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία με την παράνομη ρωσική εισβολή και η τάση αναθεωρητισμού της διεθνούς σκηνής. Ούτε βέβαια και γκρίζες ζώνες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η γειτονική Τουρκία υιοθετεί παρόμοιες θέσεις επαναπροσδιορισμού των θεμελιωδών κανόνων του παιχνιδιού στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να ενισχύσει τη εθνική στρατηγική μέσα από την επίτευξη μίας minimum εφικτής εθνικής συνεννόησης, εξέλιξη που θα μετέδιδε και στην ελληνική κοινωνία ένα μήνυμα εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά θέματα.

 

Επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και με ποιον τρόπο;  Ποια πρέπει να είναι –σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ- η στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στον επιθετικό και αναθεωρητή γείτονα;

Μέσα από την καταδίκη του ρωσικού αναθεωρητισμού δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας συνολικής καταδίκης του αναθεωρητισμού από όπου και αν προέρχεται. Η καταδίκη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Τουρκία, ένα διεθνή ταραξία και τον επιθετικό τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ένας εκκολαπτόμενος Πούτιν και το     έχει αποδείξει με τις κινήσεις του στο Αιγαίο. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και με κάθε αφορμή κάνει επίδειξη ισχύος. Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία προχωρά σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, έχοντας την ανοχή της Δύσης. Είναι αναγκαίο οι εταίροι και οι σύμμαχοι μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θέσουν βέτο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Πρέπει να ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα καταστήσουν την χώρα μας ασφαλή νησίδα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και να εκμεταλλευτούμε τη χρονική συγκυρία που φαίνεται ευνοϊκή. Δυστυχώς η τελευταία εξέλιξη, με την διαφαινόμενη πρόθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν νέα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία είναι μία αρνητική εξέλιξη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑστέριος Πελτέκης – Ονειρεύομαι ένα θέατρο κοιτίδα πολιτισμού
Επόμενο άρθροΗ Αγία Σοφία είναι το λίκνο της ορθοδοξίας και της ρωμιοσύνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ