«Το μεγάλο παζάρι»: Η Άγκυρα ζητά και F-35 για να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την άρση των κυρώσεων CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), oι οποίες ουσιαστικά «μπλόκαραν» την Άγκυρα από το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 διεκδικεί η Άγκυρα για να ανάψει το «πράσινο φως» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη σκιά των αναφορών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για αγορά F-35, η Τουρκία διεκδικεί την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς, δεν ζητάει δηλαδή μόνο τα F-16 για να δεχθεί Στοκχόλμη και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είδε χθες τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ ζήτησε επισήμως «να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA». «Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ, είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια άλλη απαίτηση της Τουρκίας είναι να γίνει εκ νέου δεκτή στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth – F-35 – και να εκσυγχρονίσει ταχέως το γηρασμένο στόλο των αεροσκαφών F-16» τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Πεντάγωνο απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία θα παζαρέψει μέχρι τέλους. Μιλώντας με Τούρκους διπλωμάτες, ανέφεραν ότι τώρα είναι η ευκαιρία, ό,τι πάρουμε» τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης.

Σημειώνεται ότι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει βασικό θέμα αναφοράς στο δυτικό Τύπο. «Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συζητήσεις για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν χαρακτηριστικά την Πέμπτη στο πρωτοσέλιδο βασικό τους θέμα οι Financial Times.

O Toύρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία λόγω και της στάσης τους έναντι στο PKK, αλλά Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολίαζαν ότι τα εξοπλιστικά είναι αυτά που τον αφορούν περισσότερο.

Πηγή: skai.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕρντογάν για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» – Το ίδιο λάθος κάναμε με την Ελλάδα
Επόμενο άρθρο«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την Ευλογιά των πιθήκων -Πώς μεταδίδεται ο ιός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ