Βεν. Καρακωστάνογλου: Αποκωδικοποιώντας την αναφορά Ερντογάν στο Καστελλόριζο

Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη, αποκωδικοποιεί  την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, ανάμεσα στις  πολεμικές του απειλές για το Καστελλόριζο με την πρόταση: «Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Όπως είπε, με έναν ανιστόρητο και εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των Συνθηκών τακτικισμό , ο Ερντογάν, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Καστελλορίζου, σε κοντινή απόσταση από την Τουρκική ακτή,  προσπαθεί να συμπαρασύρει με τον τακτικισμό αυτό, που δεν εδράζεται σε καμία νομική βάση, το σύνολο των νησιών του Αιγαίου στην ίδια «ακραία» κατηγορία, ώστε να δικαιολογήσει  μέχρι και την πίεση του για την αποστρατιωτικοποίηση.

Η εγγύτητα ή η απόσταση  από τις ακτές ενός άλλου κράτους, ενός νησιωτικού συμπλέγματος εντός των ορίων εθνικής κυριαρχίας άλλου κράτους, ουδεμία σχέση έχει με τα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και εδαφική κυριαρχία με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων.

Η εθνική κυριαρχία δεν είναι άλλη στην Αθήνα και άλλη στο σύμπλεγμα νησιών στο  Καστελλόριζο, που ως γνωστόν ανήκει στα  Δωδεκάνησα.

Ο κ. Καρακωστάνογλου αναφέρθηκε ακόμη στην αναβαθμισμένη «ποιοτικά» Τουρκική απειλή αλλά και την ανάγκη πολυδιάστατης ενεργητικής αποτροπής με σαφή μηνύματα προς συμμάχους και εταίρους και πρωτοβουλίες λήψης μέτρων κυρώσεων και καταδίκης των απειλών που ευθέως εκτοξεύει η Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πηγή: 98.4

Προηγούμενο άρθροΣυμφωνία Τσέλσι με Ίντερ για δανεισμό του Λουκάκου
Επόμενο άρθροΠανελλήνιες 2022: Με sms τα αποτελέσματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ