Ευλογιά των πιθήκων: Κάθε Πέμπτη η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Το Σάββατο ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας και έγινε αμέσως γνωστό ότι κάθε Πέμπτη θα γίνεται πλέον η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα περιστατικά.

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, πρόκειται για ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Το πρώτο κρούσμα ήταν ασθενής 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Σπυρόπουλος στον Real FM 97,8: Στις εκλογές θα είμαστε στην όχθη των νικητών
Επόμενο άρθροΠανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής Στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια Παράταση παράδοσης έργων έως 29 Ιουνίου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ