Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη

Η Ελένη Κατσούλη είναι η δημιουργός του του kids food blog Little Hands κι εδώ και καιρό μας έχει συστήσει τον Πάρη, τον απίθανο ήρωα των ιστοριών της και τη φιλοσοφία της γύρω από τα οφέλη της μαγειρικής για τους μικρούς μάγειρες και τις μικρές μαγείρισσες. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν  από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» «Οι Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη» που δεν είναι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής για παιδιά, αλλά ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο (εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου) για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με εύκολες, νόστιμες και υγιεινές (παραμυθο)συνταγές, όπου μέσα από ευχάριστες ιστορίες παρακολουθούν τον μικρό ήρωα να εκτελεί τις συνταγές, δείχνοντάς τους πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόλησή τους με πολλαπλά οφέλη για τα ίδια και την οικογένειά τους.

«Αυτή η ανάγκη για υγιεινή διατροφή γεννήθηκε από τότε που έγινα μαμά, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής διατροφής μου για λόγους υγείας», λέει η Ελένη Κατσούλη. Άρχισα να δοκιμάζω νέα υλικά και νέες συνταγές κι έτσι γεννήθηκε η σελίδα. Όσο για το βιβλίο συνδύασα και την άλλη μου ιδιότητα, της νηπιαγωγού κι έκανα και δράσεις μαγειρικής. Είδα την αγάπη των παιδιών για τη μαγειρική και σκέφτηκα ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά από τη μαγειρική».

Τι είναι αυτά που «κερδίζουν» τα παιδιά από τη μαγειρική;

 

Συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις του παιδιού. Μπαίνει στη διαδικασία να δοκιμάσει νέα υλικά, να καταλάβει τον κόπο που χρειάζεται για να έρθουν στο πιάτο του όλα αυτά τα υλικά, είναι κάτι που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Και ανάλογα με την ηλικία είναι ένα μάθημα η μαγειρική, από τα χρώματα και τις γεύσεις μέχρι και τα θέματα ασφαλείας, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, όπως να ανάψει τον φούρνο κλπ, να ψωνίσει τα υλικά, να τα πλύνει κλπ. Να μάθει να συνεργάζεται, να έχει υπομονή, έχει πολλά να μάθει στην κουζίνα…

Πώς μπορεί να μάθει το παιδί να τρέφεται σωστά;

Το βασικό και κύριο είναι να τρεφόμαστε εμείς σωστά! Πώς θα φάει πχ μπρόκολα όταν εμείς δεν τα βάλαμε ποτέ στο τραπέζι; Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία. Έλαβα ένα μήνυμα για συνταγές από το βιβλίο, που μου έλεγε η μητέρα πώς το παιδί της έφαγε για πρώτη φορά παντζάρι και γλυκοπατάτα, διαβάζοντας τις συνταγές. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

Πολλές φορές βλέπουμε ότι παιδικοί σταθμοί και άλλοι χώροι με παιδιά, ειδικά σε πάρτι, συνηθίζουν στην ευκολία και είναι μακριά απ΄ αυτό που θα ονομάζαμε υγιεινή διατροφή…

Όντως έχουμε μια ευκολία στην οποία συνηθίζουμε. Λέμε, για παράδειγμα, ότι δεν τρώει το παιδί μου αυτό και το άλλο. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα τρώει ακόμη… Όσον αφορά τα πάρτι και τους παιδικούς σταθμούς γίνεται μια προσπάθεια και από τους γονείς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, προχωράμε βήμα βήμα για να αλλάξουμε όσα συνηθίσαμε ως δεδομένα. Το να φτιάξουμε κάτι με υγιεινές συνταγές θέλει τον ίδιο χρόνο με αυτά που συνηθίσαμε, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο, απλώς συνηθίσαμε σε όσα ξέραμε.

Ναι, αλλά σήμερα οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην ευκολία λόγω κούρασης από την κάθε μέρα, θα πάρουν και πρόχειρο φαγητό, θα ψάξουν το εύκολο…

Κι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα, δεν πρέπει να κατηγορούμε τους εαυτούς μας!  Ο Πάρης λέει στη μαμά του που είναι κουρασμένη «μην ανησυχείς μαμά, θα φτιάξω εγώ κάτι, το βιβλίο έχει μια πολύ ωραία συνταγή μακαρονάδας σε 15 λεπτά» κι έτσι φτιάχνει –με την επίβλεψη της μαμάς φυσικά- μακαρόνια ροζ! Μπορούμε, λοιπό, πολύ γρήγορα και άμεσα να κάνουμε κάτι πρωτότυπο και υγιεινό…

Info

Οι εκδηλώσεις της Ελένης Κατσούλη στη Θεσσαλονίκη:

Παρασκευή 17 Ιουνίου, στο βιβλιοπωλείο MIND THE BOOK (25ης Μαρτίου 93, Εύοσμος), στις 19.00 (δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 747090)

Σάββατο 18 Ιουνίου, στο βιβλιοπωλείο ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΝΝΕΦΟ (Πασαλίδη 40, Καλαμαριά), στις 11.00 (δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 454050 ή στο prasinosynnefo@gmail.com)

Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 17.30 το απόγευμα, η Ελένη Κατσούλη, με τη βοήθεια των μικρών σεφ, ετοιμάζει λαχταριστές μπαλίτσες ενέργειας, στην PIZZERIA CAPRI (Ιατρού Γωγούση 25, Σταυρούπολη). Δηλώσεις συμμετοχής στο 6976 912166 (κα Νικολαΐδου).

Όλες οι εκδηλώσεις ενδείκνυνται για παιδιά από 4 ετών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑ. Χαρίτσης:«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της πολλαπλασιάζει και βαθαίνει την κρίση»
Επόμενο άρθροΝ.Παππάς- Χρ.Γιαννούλης: «Νέες καθυστερήσεις και νέες αποζημιώσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εξηγήσεις»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ