Άννα Τσεκούρα Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης

«Όταν ο συνάνθρωπος δε μπορεί και δε φτάνει να δώσει λύση και να καλύψει το πρόβλημά του, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για να απλώσουμε το δικό μας χέρι να τον καλύψουμε»…

Αφιέρωμα-Συνέντευξη: Δημήτρης Ι. Μπρούχος

«Εκ γυναικός τα κρείττω…». Αυτή η φράση (που αποτελεί κατά την παράδοση μέρος του διαλόγου της Κασσιανής με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο), επαληθεύεται διαχρονικά και αναγνωρίζει το πρόσωπό της στην περίπτωση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης. Ένα Σωματείο το οποίο αριθμεί αισίως 149 χρόνια συνεχούς και αδιά-λειπτης παρουσίας και προσφοράς στην κοινωνία της πόλης και όχι μό-νον.

Το 1873, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης το 1871, σ’ ένα παλιό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης, κάτω από την «εν πλατεία οδώ» ή «το Φαρδύ», όπως έλεγαν τότε την Εγνατία, πέντε επιφανείς κυρίες εκείνης της εποχής, η Λιζέτα Χατζη-λαζάρου, η Αικατερίνη Ράλλη, η Χρυσάνθη Χατζηλαζάρου, η Καλλιόπη Τάττη και η Ελένη Ρουσσίδου, συνέλαβαν την ιδέα, θεμελίωσαν το σκο-πό και συνέπτυξαν τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης, ανάβοντας ένα φάρο, που φώτισε τα χρόνια της σκλαβιάς, αναλαμβάνον-τας τη φιλανθρωπική στήριξη και την τόνωση του εθνικού φρονήματος, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη προμαχώνα και επίκεντρο στον Μακεδονι-κό Αγώνα, ώστε να αντέξουν οι κάτοικοι της Μακεδονίας  τη νέα δοκι-μασία.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του σωματείου το 1873, προήδρευσε ο Μη-τροπολίτης Νεόφυτος  ο οποίος πρότεινε να τεθεί το ΄Ιδρυμα υπό την προστασία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, ενέκρινε και υπέγραψε το καταστατικό.

-2-

Τρία χρόνια αργότερα, 1876 ιδρύεται το Εργαστήριο Κοπτικής και Κεν-τήματος , με σκοπό να στηρίξει οικονομικά τη νεαρή γυναίκα. Από τα α-ριστουργήματα του εργαστηρίου είναι : Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα , η οποία βρίσκεται στην αίθουσα της Φ.Α.Κ.Θ.  μέχρι σήμε-ρα, κεντημένη με μετάξι και χρυσό, ο χρυσοκέντητος Επιτάφιος της Αγί-ας Τριάδoς και το κάλλυμα της Αγίας Τραπέζης του μητροπολιτικού να-ού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κ.ά.

Στις 15 Οκτωβρίου 1912,  παραμονές της απελευθέρωσης της Θεσσαλο-νίκης, οι εργασίες του εργαστηρίου σταματούν και ράβονται Ελληνικές Σημαίες με μεγάλη μυστικότητα, οι οποίες μοιράζονται παντού. Με αυτές έγινε η υποδοχή του ένδοξου Ελληνικού Στρατού υπό τον βασιλόπαιδα Κωνσταντίνο, στις 28 Οκτωβρίου .

Κατά το διάστημα της γερμανικής κατοχής εντείνεται η δράση της, κα-τορθώνοντας να σιτίζει καθημερινά 450 μαθητές και 50 γέροντες. Το κτίριο επιτάσσεται και πραγματοποιείται η εκκένωσή του ενώ μεγάλο μέρος των εγγράφων από τα ιστορικά αρχεία της καταστράφηκαν.

Στις 22 Ιουνίου 1961, η Πριγκίπισσα Σοφία έκανε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, το οποίο αποτελείται από την Εστία φοιτητριών-οικοτροφείο, την αίθουσα εκδηλώσεων, τα γραφεία, τα μαγειρεία και την αίθουσα εστιατορίου για τους προστατευόμενούς της.

Στις 10 Αυγούστου 1972, η  «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλο-νίκης» δυνάμει του 1111/72 συνέστησε΄Ιδρυμα με την επωνυμία «Φιλό-πτωχος Αδελφότης Κυριών», το οποίο λειτουργεί υπό την προστασία και ηθική και υλική συμπαράσταση του Σωματείου.

Από το 1977 έως το 2005 φιλοξενήθηκαν νεφροπαθείς από απομακρυσ-μένα χωριά διότι δεν υπήρχαν κέντρα αιμοκάθαρσης στον τόπο τους.

Στηρίζονται 30 φοιτήτριες του οικοτροφείου, από διάφορες περιοχές της χώρας, προερχόμενες  από οικογένειες πολύτεκνες ή με χαμηλό εισόδη-μα, 120 συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  επι-βίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των ασθενειών, της ανεργίας, με φαγητό καθημερινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Προσφέρεται σε αυτούς, καθώς  και  σε άπορες οικογένειες  ρουχισμός, υποδήματα, φάρ-μακα, τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής.

-3-

Η Ακαδημία Αθηνών, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο Δήμος Θεσ-σαλονίκης, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και οι Ροταριανοί ΄Ομιλοι της Θεσσαλονίκης, είναι μερικοί από τους φορείς που τη βράβευσαν,ανα-

γνωρίζοντας την εθνική και κοινωνική προσφορά της.

 

Eρ.: Κυρία Τσεκούρα, σε μια εποχή κάπως «απάνθρωπη», πώς  αισθά-νεστε που είστε επί κεφαλής ενός εμβληματικού Σωματείου της Θεσσα-λονίκης, που συμπληρώνει φέτος 149 χρόνια ζωής, με έντονη εθνική και κοινωνική δράση, συντρέχοντας  και συνδράμοντας διαχρονικά τον πάσχοντα και τον αδύναμο συνάνθρωπο;

Απ.:  Επικεφαλής και μπροστάρης στο σωματείο μας, είναι ο ΄Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας. Αυτός ανοίγει δρόμους όλα αυτά τα 149 χρόνια και με το λόγο μα προπαντός με τις πράξεις του μας δίνει το φως για να περπατήσουμε στα μονοπάτια της προσφοράς. Βεβαίως σαν πρόεδρος νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη. Χαίρομαι δε για την εμπι-στοσύνη και την αγάπη στο πρόσωπό μου,  των μελών του σωματείου, του Δ.Σ. , του προσωπικού, των συνεργατών, των εθελοντών και των χορηγών. Είμαστε όλοι μαζί  μια δυνατή ομάδα  με ευαισθησίες και αγάπη σε αυτό που κάνουμε, συνεργαζόμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες και καθημερινά προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα πολλά προβλήμα-τα που αντιμετωπίζουμε.

Ερ.: Σήμερα, που η τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος, το  παραδο-σιακό σύστημα αρχών και αξιών μοιάζει να υποστέλλεται και η θέση του ανθρώπου φαίνεται ελαφρώς υποτιμημένη, πώς εισπράττονται κυρίως από τη νέα γενιά οι  λέξεις «φιλόπτωχος» και «φιλανθρωπία» και κατά πόσο ένα σωματείο με τα χαρακτηριστικά της  Φ.Α.Κ.Θ., πιστεύετε ότι έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να παρεμβαίνει στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και με ποιόν τρόπο;

Απ.: Είμαι σχεδόν βέβαιη πως οι νέοι μας, τα παιδιά μας, είναι μια γενιά με αυξημένα αντανακλαστικά και  ανταποκρίνονται  πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε εθελοντικές δραστηριότητες, με τη χρήση της τεχνολογίας, βάζοντας τον άνθρωπο μπροστά και πρώτο, στη θέση που του αξίζει. Η Φ.Α.Κ.Θ. έδωσε και δίνει λύσεις σε πολλά κοινωνικά προβλήματα σιτί-ζοντας καθημερινά, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, 120 ανθρώπους σε ανάγκη, στηρίζοντάς τους ηθικά, υλικά και οικονομικά και φιλοξενώ-

                                                         -4-

ντας νεφροπαθείς στα δύσκολα χρόνια που δεν υπήρχαν σημεία αιμοκά-θαρσης σε άλλες πόλεις και  φοιτήτριες με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ερ.: Πιστεύετε ότι μέσα σε αυτά τα 149 χρόνια ζωής της Φ.Α.Κ.Θ., σε μια αλληλοδιαδοχή εποχών ένδειας και ευμάρειας, οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί ή κατά βάση παραμένουν λίγο-πολύ ίδιες;

Απ.: Σε όλες τις εποχές, οι ανάγκες του ανθρώπου είναι σχεδόν ίδιες . Σε κάποιες περιόδους έχει μεγαλύτερη ανάγκη για υλική υποστήριξη  και σε κάποιες άλλες μεγαλύτερη για ηθική συμπαράσταση (πόλεμοι, οικονομι-κή κρίση, πολιτικές λιτότητας, μειώσεις των δαπανών κοινωνικής πρό-νοιας, πανδημία κλπ ). Ο τρόπος παρέμβασης πολλές φορές είναι διαφο-ρετικός συνδυάζει τόσο τους παραδοσιακούς τρόπους όπως την οικονο-μική και υλική βοήθεια σε άτομα ή ομάδες που χρήζουν βοήθειας όσο και νέους τρόπους και  προγράμματα εθελοντικής εργασίας και πιο δημι-ουργικές και δυναμικές κοινωνικές παρεμβάσεις.

Ερ.: Την Αδελφότητα κόσμησαν και λάμπρυναν κατά καιρούς με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα της πόλης. Υπήρχε  -ιδιαίτερα στην αστική λεγόμενη κοινωνία- έντονη διάθεση  για προσφορά. Ο νεότεροι άνθρωποι, του εξουθενωτικού ωραρίου, των ανελαστικών υποχρεώσε-ων, του σχεδόν μηδενικού ελεύθερου χρόνου της ισοπεδωτικής ταχύτη-τας, ανταποκρίνονται ή έστω εκδηλώνουν μια ανάλογη διάθεση;

Απ.: Από την ίδρυση της Φ.Α.Κ.Θ. σπουδαίες κυρίες ,εξαιρετικές και λαμπερές προσωπικότητες της πόλης μας, ανάμεσά τους και οι πριγκί-πισσες Ελένη και Σοφία, με όραμα και διάθεση  προσέφεραν χρόνο, χρηματικά ποσά, κατοικίες, καταστήματα για το έργο της και είναι λα-μπρό παράδειγμα για όλους εμάς και τις νεότερες γενιές. Σήμερα λόγω των πολλών υποχρεώσεων και του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου οι νέοι  δεν προσφέρουν όσο θα ήθελαν, είναι όμως δίπλα μας και απολαμβάνου-με τη βοήθειά τους όποτε τους χρειαστούμε. Ο καθένας μας ξέρουμε πο-λύ καλά ότι η ενασχόλησή μας με τον κοινωνικό εθελοντισμό βοηθάει και εμάς τους ίδιους, όχι μόνο αυτούς που δέχονται βοήθεια.

-5-

Ερ.:  Με το πέρασμα του χρόνου, κάποιες λέξεις και έννοιες όπως «φιλόπτωχος», «φιλανθρωπία» κ.ά., παρήκμασαν ή ακούγονται κάπως αναχρονιστικές στο καθημερινό γλωσσάρι. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτή την άποψη;

Απ.: Πιστεύω πως η αγάπη και η έκφρασή της στον συνάνθρωπο δεν έχει ανάγκη από λέξεις, έννοιες και ετικέτες. Αρκεί να βγαίνει από την ψυχή το «θέλω να βοηθήσω τον διπλανό μου που έχει ανάγκη και με χρειάζε-ται» και δε θα ψάξω ποτέ να βρω πώς θα το ονομάσω. ΄Όταν ο συνάν-θρωπος δε μπορεί και δε φτάνει να δώσει λύση και να καλύψει το πρό-βλημά του, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για να απλώσουμε το δικό μας χέρι να τον καλύψουμε. Και τα πολλά χέρια τα απλωμένα για στήριξη και βοήθεια είναι λουλούδια, ανθοί  που μοσχοβολούν ποτισμένοι από μελέ-νια συναισθήματα καρδιάς,που ξεδιψάνε χείλη διψασμένα ανθρώπων πο-νεμένων. Αυτό νομίζω είναι η φιλανθρωπία, έννοια που δεν μπορεί να εί-ναι παρεξηγημένη και δεν παρακμάζει όσο υπάρχει άνθρωπος.

Ερ.: Το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια δράσης και  προσφοράς της Αδελφότητάς σας. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Φ.Α.Κ.Θ. από τον «βατήρα» των 150 χρόνων  της;

Απ.: Ενάμισης αιώνας αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης και στήριξης της Φ.Α.Κ.Θ. στον αναγκεμένο δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χα-μένος. Βαριά κληρονομιά, από όλους αυτούς που αγωνίστηκαν 150 χρό-νια δίνοντας λύσεις στα πολλά προβλήματα αμέτρητων ανθρώπων, στις πλάτες τις δικές μας. Αισιόδοξη και με το βλέμμα στο Θεό και στους αν-θρώπους ελπίζω και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να είμαστε σημείο α-ναφοράς στην ιστορία της αλληλεγγύης και της προσφοράς, βαδίζοντας προς το μέλλον κρατώντας τις σημαντικές αξίες των προηγούμενων. Η προσφορά είναι τρόπος ζωής για μένα από τα εφηβικά μου χρόνια και νιώθω χρέος μου και τιμή μου να υπηρετώ τον άνθρωπο που με χρειάζε-ται. ΄Ετσι μονάχα αισθάνομαι ολοκληρωμένη. Ευχή δική μου και όλων μας να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα και ελάχιστες ανάγκες.

[Το σημαντικό  έργο της Φιλοπτώχου, με οδηγό τον Προστάτη της, Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, συνεχίζεται  αδιάλειπτα από το 1873 μέχρι σήμερα, με την  υλική και ηθική υποστήριξη στον αναγκεμένο.]

 

                                                          -6-

Η κοινωνία της πόλης, αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο και πολύ σημαν-τικό έργο της Φ.Α.Κ.Θ., συμπαρίσταται ποικολοτρόπως  είτε με την προ-σφορά προϊόντων είτε με δωρεές είτε με εθελοντική υπηρεσία, ενισχύον-τας τις δράσεις της, προσθέτοντας  ένα  λιθαράκι στο μεγάλο έργο αγά-πης που διαχρονικά επιτελεί.-

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Ι. ΜΠΡΟΥΧΟΣ

 

 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα Πανελληνίων: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα
Επόμενο άρθροNATO: Η απειλή βέτο της Τουρκίας στην εισδοχή νέων μελών ρίχνει βαριά σκιά στη σύνοδο της Μαδρίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ