3 Καινοτόμα επαγγέλματα του μέλλοντος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο επαναπροσδιορισμός της καταναλωτικής συμπεριφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η επίδραση των νέων τάσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται σταδιακά, αναδύονται νέες ευκαιρίες και προοπτικές σε ακαδημαϊκό και επαγγελµατικό επίπεδο. Η επιστημονική μας ομάδα, υλοποιεί διαρκώς σχετικές μελέτες όπως η καθιερωμένη ετήσια μελέτη της «Επαγγέλματα του Μέλλοντος & Αναδυόμενοι Κλάδοι στα Επιστημονικά Πεδία» προκειμένου να αναδείξει σημαντικούς κλάδους, τομείς και εξειδικεύσεις της παρούσας και της αυριανής αγοράς εργασίας.  Ευρύτερος σκοπός είναι ο κάθε μαθητής να γνωρίζει και να προσανατολίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε προγράμματα σπουδών & εξειδικεύσεις που θα τον εφοδιάσουν με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για να μπορεί μελλοντικά να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς. Ποιοι είναι όμως επαγγέλματα τα οποία χαρακτηρίζονται συχνά ως επαγγέλματα του μέλλοντος ή να το διατυπώσουμε ορθότερα, επαγγέλματα με αυξανομένη απασχολησιμότητα και δυναμική;

  1. Νευροεπιστήμονας – Γνωσιακός Επιστήμονας

Πολύ συχνά ως Γνωσιακή επιστήμη καλείται η διεπιστημονική μελέτη των νοητικών ή γνωσιακών φαινομένων και διαδικασιών. Οι αναδυόμενες τάσεις στη γνωσιακή επιστήμη δημιουργούν νέα δεδομένα και ευκαιρίες για πολλούς μαθητές θεωρητικών-ανθρωπιστικών επιστημών που οραματίζονται μια επαγγελματική και επιστημονική πορεία που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές οδούς των κλασικών επιστημών. Για παράδειγμα, η Γνωσιακή Γλωσσολογία προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στη μελέτη της γλώσσας προκειμένου να συνεισφέρει αποτελεσματικά και στην υπολογιστική γλωσσολογία, έναν κλάδο τις εφαρμογές του οποίου τις αξιοποιούμε καθημερινά. Ακόμη και γλωσσικά ελλείμματα που παρατηρούνται σε διάφορες νόσους όπως το Alzheimer, αναδεικνύουν τη σχέση γλώσσας και εγκεφάλου ερμηνεύοντας επίκτητες γλωσσικές διαταραχές! Από την άλλη, οι Νευροεπιστήμες αρχίζουν να αλληλεπιδρούν, ουσιαστικά, με πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, η νευροβιολογία της συμπεριφοράς, η νευροβιολογία της νόησης, εστιάζει στη μελέτη συγκεκριμένων γνωσιακών λειτουργιών και των παραγόντων που τις επηρεάζουν προκειμένου να συνεισφέρει στην εκπαίδευση. Η  κατανόηση διαφόρων λειτουργιών με αξιοποίηση νευροαπεικονιστικών και συμπεριφορικών δεδομένων είναι αντικείμενο μελέτης κοινωνικών επιστημόνων, ψυχολόγων, ιατρών, βιολόγων κ.ο.κ.

  1. Blockchain Specialist

Μπορεί ακόμη, στο ευρύ κοινό η νέα αυτή τεχνολογία να ταυτίζεται αποκλειστικά με τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρακτικά, πάνω σε αυτήν χτίζεται η  νέα γενιά Internet που αρχίζει από αρκετούς να αναφέρεται με τον χαρακτηρισμό Web 3.0 και θα λειτουργεί με την τεχνολογία blockchain. Αυτή η τεχνολογία, που πρακτικά ενισχύει την ψηφιακή εμπιστοσύνη, είναι ουσιαστικά η εμπιστοσύνη, η μεθοδολογία, ο τρόπος διαμοιρασμού πληροφοριών που δημιουργούν χρήστες για την οικοδόμηση ενός ψηφιακού κόσμου, όπου οι συναλλαγές και οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια και ευκολία. Η  τεχνολογία αυτή βέβαια έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα για να είναι πραγματικά προσβάσιμη για πολλούς τύπους οργανισμών ή είδη υπηρεσιών. Σύντομα πάντως θα τη δούμε να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο μόνο των κρυπτονομισμάτων και να εξελίσσεται σε πεδία όπως τα έξυπνα συμβόλαια, η εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Έτσι, θα μιλάμε πλέον για την ανάγκη ύπαρξης Community Managers, Blockchain Developers κ.ά. Υπο αυτό το πρίσμα, θα θεωρούσαμε «πρωτεργάτες» εδώ αποφοίτους ΗΜΜΥ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Επιστήμονες των Υπολογιστών αλλά και λοιπές ειδικότητες όπως, για παράδειγμα, αποφοίτους νομικών επιστημών με εξειδίκευση στο blockchain και φυσικά αποφοίτους με διαθεματικές γνώσεις απο προγράμματα σπουδών όπως το Διοικητικής επιστήμης & τεχνολογίας.

 

  1. Ειδικός Επαυξημένης Πραγματικότητα – Μεικτής Πραγματικότητα (AR | VR | MR Specialist )

Είναι δεδομένη πλέον η αλληλεπίδραση μεταξύ της φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας με αυξανόμενη -γεωμετρικά- την ένταξη τομέων, προιόντων, υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια στην εικονική πραγματικότητα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία ούτε η προβολή του Metaverse από τον Mark Zuckerberg, ούτε και το εντεινόμενο ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Nike για το νέο ψηφιακό κόσμο. Οι τεχνολογίες VR-AR εδώ διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο και συνεπώς επιστήμονες των υπολογιστών, προγραμματιστές, στελέχη & απόφοιτοι με συναφείς γνώσεις, ήδη δραστηριοποιούνται, είτε μεμονωμένοι είτε σε διάφορες επιχειρήσεις, δυναμικά. Από επαγγελματίες που είναι σε θέση κάνουν δυνατή τη τρισδιάστατη περιήγηση στο μουσείο της Ακρόπολης μέχρι να σχεδιάζουν ψηφιακά ενδύματα στο Disney Verse, σύντομα οι συναφείς ειδικότητες θα εξελίσσονται σε μια ευρέως διαδεδομένη επαγγελματική ειδικότητα όπως έγινε πριν κάποια χρόνια με τους social media specialists. Παραδοσιακές επιλογές για τον κλάδο αποτελούν τμήματα όπως Εφαρμοσμένης πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Πληροφορικής, Μηχανικών Πληροφορικής αλλά και πιο διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών όπως το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Αναμφίβολα, οι αναδυόμενες ευκαιρίες στην κοινωνία της γνώσης και στην αυριανή αγορά εργασίας δε σταματούν εδώ. Ο κατάλογος των νέων επαγγελμάτων ολοένα και εμπλουτίζεται όπως και προστίθενται διαρκώς νέες εξειδικεύσεις. Το μέγα ζητούμενο είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίσει αυτές τις τάσεις, να τις αξιολογήσει και να αντιληφθεί ποιο θα είναι το υπόβαθρο γνώσεων και το πρόγραμμα σπουδών που θα τον βοηθήσει να κινηθεί προς αυτές, εφόσον βέβαια τον ενδιαφέρουν. Και φυσικά, αυτό το έργο καλείται να φέρει εις πέρας ο επαγγελματικός προσανατολισμός ο οποίος, εν μέσω 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οφείλει να διαδραματίσει ακόμη πιο καταλυτικό ρόλο. Εύλογα όλοι εμείς, ως ειδικοί πρέπει να βοηθήσουμε τον κάθε νέο άνθρωπο να χτίσει τη σταδιοδρομία του με το βλέμμα όμως στραμμένο στο Αύριο.

 

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για κ. Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΥπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Cadi Ayyad University,Marrakech, Morocco

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ