Συμπλήρωσε σωστά το μηχανογραφικό σου!!

Κλείνοντας η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές βρίσκονται παρέα και με όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα τους διότι ολοκληρώνεται και ο κύκλος της μαθητικής τους πορείας  και όχι μόνο.

Ένας κύκλος κλείνει και ταυτόχρονα νέοι ανοίγουν και αυτό αφορά και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν πρέπει να είναι  μία τυχαία επιλογή από σχολές αλλά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε οι επιλογές αυτές να είναι οι καλύτερες δυνατές για κάποιον.

Είναι ένας συνδυασμός από επιθυμίες : με το τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον, με βαθμολογίες, με οικονομική δυνατότητα ή όχι να πάω σε άλλη πόλη.

Οι φετινή χρονιά θα χρειαστεί επιπλέον προσοχή διότι εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) έχουν προστεθεί και οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα από τις σχολές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεχνάμε την ερώτηση : Πόσα μόρια συγκέντρωσες στις εξετάσεις ; Διότι θα υπάρξει διαφοροποίηση ακόμη και σε σχολές του ίδιου αντικειμένου σε διαφορετικές περιοχές. Μία διακύμανση θα έχουν τα μόρια του κάθε υποψηφίου για παράδειγμα ένας υποψήφιος στο 4ο επιστημονικό πεδίο με Μ.Ο: 17,5 τα μόρια του θα κυμαίνονται  από 17.200-17.800 στις σχολές του πεδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάποια σημεία τα οποία ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προσέξει για την συμπλήρωση ενός σωστού μηχανογραφικού.

Η εμπειρία ετών, μας έχει διδάξει ότι  οι σωστές επιλογές των σχολών  από την πρώτη έως την τελευταία γίνονται με κριτήριο  μιας  φθίνουσας επιθυμίας. Αυτό απλά σημαίνει ότι χάνοντας κάποια επιλογή η αμέσως επόμενη είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει.

Τις προβλέψεις ειδικά φέτος τις αφήνουμε στην άκρη και τα σενάρια για μια ακόμη χρονιά αλλά αξίζει να τονίσουμε ότι :

Μη ξεχάσεις να γνωρίζεις τις σχολές του πεδίου αρχικά στο οποίο βρίσκεσαι.

  • Οι πρώτες επιλογές μπορούν να αφορούν και σχολές με υψηλότερα μόρια, και ας φαντάζει απίθανο να συμβεί μία πτωτική πορεία των βάσεων σε αυτές.
  • Εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών καλό είναι να υπάρχουν σχολές που έχουν χαμηλότερα μόρια από αυτά του υποψηφίου. Αξιοποιείστε τη δυνατότητα αυτή.
  • Ακόμα και με υψηλά μόρια μην περιορίζετε τις επιλογές σας ένα «κλικ» είναι σε πράγματα που αγαπάτε και θα θέλατε να δείτε τους εαυτούς σας ως φοιτητές αρχικά και ως επαγγελματίες στη συνέχεια.

 

Δεν ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο κριτήριο  είναι το τι επιθυμούμε και όχι απλά σχολές   για να γεμίσει το μηχανογραφικό. Τα θέλω και οι επιθυμίες των άλλων ας μείνουν στην άκρη και ας κρατήσουμε, ας ακούσουμε πληροφορίες για τα επαγγέλματα και τις σχολές.

 

Τώρα θα αναφερθούμε σε αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας  ώστε να σας βοηθήσουμε στα βήματα  συμπλήρωσης ενός σωστού μηχανογραφικού.

 

1ο Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος  αρχικά τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διαθέτει, τα ενδιαφέροντα του  καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές για τον ίδιο τον  υποψήφιο διότι κάποιες επιλογές μας ταιριάζουν περισσότερο και κάποιες άλλες λιγότερο. Αποφεύγουμε έτσι την πιθανότητα να εγκαταλείψουμε στην πορεία τις σπουδές διότι δεν μας ταιριάζει κάτι.

Υπάρχουν ενδιαφέροντα που έχουμε τα οποία μπορούν να βρουν αντίστοιχα και σχολές, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε επαγγελματικούς χώρους και πεδία στα οποία μας αρέσει να δραστηριοποιηθούμε.

 

Σε αυτό το σημείο γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι ένα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων μαζί με τα Ψυχομετρικά Εργαλεία  ώστε να δημιουργείτε ένα πρώτο καθρέφτισμα αυτών των ενδιαφερόντων και πως συνδέονται με σχολές που υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο και στη συνέχεια με επαγγέλματα.

 

Αν αυτό δεν έχει γίνει νωρίτερα πάντα ένας Σύμβουλος Σταδιοδρομίας μπορεί να βοηθήσει έστω και την τελευταία στιγμή μέσα από τη συνεδρία να σου ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα.

 

2ο Χρειάζεται σε αυτές τις επιλογές που έχει στο μυαλό του ο υποψήφιος να δει αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή. Να δει μαθήματα, διότι υπάρχουν σχολές που είναι κοινές στα διάφορα πεδία αλλά θα δυσκολέψουν  κάποιον π.χ. που δεν έχει διδαχθεί  φυσική εφόσον ήταν στο 4ο πεδίο και όχι στο 2ο. Αν κάτι φυσικά το επιθυμώ πολύ, να θυμάστε ότι οι δυσκολίες ξεπερνιούνται!!

 

 

3ο Ενδιαφέρον έχει να δει επιπλέον τις  επαγγελματικές διεξόδους και τις προοπτικές απασχόλησης ακόμη και σε σχολές που δεν είχε σκεφτεί αρχικά. Γι αυτό :

 

4ο Είναι βοηθητικό επίσης η μελέτη  στο περιεχόμενο των σπουδών και τις κατευθύνσεις -τομείς που υπάρχουν.

 

Ανατρέξτε λοιπόν στις πληροφορίες για τα  επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών  διότι δεν είναι έτσι όπως φαίνεται πάντα. Υπάρχουν σχολές και με κρυφά επαγγελματικά δικαιώματα όπως:  στο 1ο πεδίο στο ΠΑ.ΜΑΚ το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής που μπορείς να σπουδάσεις «Ειδική Αγωγή» ως επιλογή κατεύθυνσης , πέρα από το τμήμα «Ειδικής Αγωγής» στο Βόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

5ο Χρειάζεται να ενημερωθεί κάποιος  για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και την αγορά εργασίας. Αξιόλογες μελέτες θα βρείτε και στο site της Employ edu Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευσης όπως και σχετικά άρθρα. Υπάρχουν και αρκετές  σχολές με χαμηλότερες βάσεις  που δίνουν τη δυνατότητα για αρκετές επαγγελματικές διεξόδους και μάλιστα ανταγωνιστικές για την αγορά εργασίας έχοντας εξασφαλίσει και επαγγελματικά δικαιώματα. Το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει με σχολές υψηλόβαθμες παραδοσιακά για τις οποίες παρατηρείται  κορεσμός στην αγορά εργασίας. Οι υποψήφιοι λοιπόν, καλό είναι να ενημερωθούν για τις αλλαγές που συμβαίνουν, τόσο στο διεθνές όσο και στο εθνικό επίπεδο.

 

6ο Προσέξτε τις αντιστοιχίες των σχολών καθώς συμπληρώνετε ένα μηχανογραφικό ειδικά και όταν έχετε τις προϋποθέσεις για μετεγγραφές.

 

7ο  Υπάρχουν σχολές σε όλα τα πεδία που είναι 5ετούς φοιτήσεως που  δίνουν κατευθείαν ενιαίο  και αδιάσπαστο  τίτλο  σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος τους.

 

8ο Είναι προτιμότερο η επιλογή τμημάτων  με ευρύ γνωστικό αντικείμενο, και στη συνέχεια να ακολουθήσετε  μια εξειδίκευση με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό, ειδικά όταν δεν είσαστε  σίγουροι για την ειδικότητα- εξειδίκευση που επιθυμείτε  να ακολουθήσετε στο μέλλον.

 

9ο Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία σας!

 

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσετε μεθαύριο τις προκλήσεις  που θα προκύψουν μαζί με  ευκαιρίες και μόνο η σωστή και πλήρης ενημέρωση -πληροφόρηση μπορεί να σας βρει έτοιμους για την  ακαδημαϊκή σας και επαγγελματική πορεία στη συνέχεια, που η αρχή της είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

 

Έχεις όνειρα- έχεις επιλογές- έχεις ενημέρωση – γνωρίζεις τι σου ταιριάζει ξεκίνα λοιπόν το ταξίδι.

Στην πορεία σίγουρα θα ανακαλύψεις  και άλλους προορισμούς και λιμάνια σημασία, έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις πάθος να μάθεις και να εξελιχθείς. Θα είναι το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής σου!

Κλείσε  τα μάτια σου και φαντάσου τον εαυτό σου μέσα σε αυτή τη διαδρομή. Όταν το πρόσωπο σου χαμογελάσει και φωτίσει τότε να ξέρεις ότι έχεις κάνει τις καλύτερες επιλογές.

 

Και μην ξεχνάς: Ούλοι εμείς οι λειτουργοί του επαγγελματικού προσανατολισμού είμαστε δίπλα σου να στηρίξουμε και να φωτίσουμε τις διαδρομές σου!

 

Βακάλογλου Ζωγραφιά, Σύμβουλος Επαγγελματικου προσανατολισμού, EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣε εγρήγορση η αγορά ενέργειας, μετά τη διακοπή εφοδιασμού από τη Gazprom
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: “Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η καταδίκη του Ολοκαυτώματος είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί κοινές προσπάθειες”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ