Προβληματισμός στην Τουρκία για τα ελληνικά μαχητικά Rafale και τα F-35

Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για τα ελληνικά μαχητικά Rafale και τα F-35, καθώς διαπιστώνεται απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αντί να μεγαλώνει μικραίνει. 

«Πρέπει να δούμε αν αυτά τα F-16 Βlock -70  Viper είναι ισάξια των Rafale… Oι τεχνικές τους δυνατότητες έχουν σημασία. Αν με τα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα θα φέρουν μια ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

«Πρέπει να τονίσουμε πως οι Έλληνες θα χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους Meteor και θεωρούν πως θα αποκτήσουν υπεροχή. Σε αυτό πρέπει να εμφανιστεί μια ισότιμη δύναμη» τόνισε ο αναλυτής στο CNN Turk.

Η Ελλάδα εξοπλιστικά είναι μπροστά με αναβαθμισμένα F-16, την παραλαβή των πρώτων Rafal και πρόσθετα πυραυλικά συστήματα Meteor, ενώ η Ελλάδα πάει να πάρει και τα F-35, ενώ ακόμα και τα τουρκικά F-16 να εγκριθούν θα παραληφθούν το 2026 εξήγησε ο Μανώλης Κωστίδης.

Με προσοχή, αλλά ψυχραιμία, παρακολουθεί στο μεταξύ η κυβέρνηση τις αναφορές για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μαχητικών που διαθέτει η γείτονα, παρά τη θετική στάση του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η ελληνική ψυχραιμία εξηγείται από τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ: από τη βούληση της κυβέρνησης Μπαίντεν μέχρι την υλοποίηση της βούλησης αυτής, ο δρόμος είναι μακρύς και περνάει από το Κογκρέσο, που μόνο θετικά δεν διάκειται έναντι του αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τονίζεται, θα είναι δύσκολο για τον κ. Μπάιντεν, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του, να ρισκάρει πολιτική ήττα και μάλιστα από μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

«Προειδοποιητικές βολές»

Οι… προειδοποιητικές βολές που μάλλον «προσγειώνουν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για τα F-16  ήρθαν την Πέμπτη από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη Μαδρίτη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: skai.gr

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗμιαυτόματο σύστημα ανίχνευσης οφσάιντ στο Μουντιάλ
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στον Αστέρα Τρίπολης ο Μπερτόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ