Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Φωκίδα – Περιορίστηκε η φωτιά στο Κρανίδι

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς στην ‘Αμφισσα.

Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των καιρικών συνθηκών οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου και τώρα δίνεται μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Στρατουλάκος, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Ιτέα, σε ορεινά μέρη και χαράδρες όπου πραγματοποιούν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Παράλληλα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια αλλά έχουν υποστεί καταστροφές μεγάλοι ελαιώνες. Με τη συμβολή του καιρού, καθώς έχουν κοπάσει οι άνεμοι στην περιοχή το μέτωπο θα κατασβεστεί σύντομα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Στο σημείο επιχειρούν επίσης από νωρίς το πρωί, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στο Κρανίδι

Παράλληλα, πολύ καλύτερη εικόνα δείχνει η φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά, Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς, Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Όσον αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα, από την οποία απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι ένοικοί της, σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση των όποιων ζημιών προκλήθηκαν από την φωτιά. Όπως ανέφεραν πηγές του ξενοδοχείο στον ΣΚΑΪ, έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές σε κάποια από τα δωμάτια, με την αρχική εκτίμηση επαναλειτουργίας του να υπολογίζεται σε10-15 μέρες

Επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, αφήνει υπόνοιες πως υπάρχει εμπρησμός.

Οριοθετήθηκαν οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Σχηματάρι, Άγιο Όρος, Ηλεία και Άραξο

Οι πυρκαγιές που  εκδηλώθηκαν χθες  στο Άγιο Όρος στο  ακρωτήριο “Αράπης” ,  στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα (Τρίτη)  σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Πηγή: skai.gr

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρόταση από ΠΑΣ σε ΠΑΟΚ για Τζίμα!
Επόμενο άρθροΣτην Πάρο ο βασιλιάς του τένις, Φέντερερ, με δροσερό στιλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ