Το μπάσκετ «αποχαιρετά» τον Μπιλ Ράσελ

Έντονη θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο του θρύλου των Μπόστον Σέλτικς και μέλος του Hall of Fame του μπάσκετ, Μπιλ Ράσελ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή (31/07) σε ηλικία 88 ετών.

 

Ο Ράσελ, ο οποίος αγωνίστηκε στους Μπόστον Σέλτικς σε όλη την καριέρα του, κατέκτησε 11 πρωταθλήματα ως παίκτης και δύο ως προπονητής των «Κελτων». Ήταν μάλιστα και ο πρώτος μαύρος προπονητής στην Ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού της Βόρειας Αμερικής.

 

Μέλος των επετειακών ομάδων για τα 25, 50 και 75 χρόνια του NBA, ο Ράσελ ήταν επίσης γνωστός για την αφοσίωση του στην κοινωνική δικαιοσύνη.

 

«Το να είσαι ο μεγαλύτερος πρωταθλητής στο άθλημά σου, να φέρεις επανάσταση στον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι και να είσαι κοινωνικός ηγέτης ταυτόχρονα, φαίνεται αδιανόητο, αλλά αυτός ήταν ο Μπιλ Ράσελ», ανέφεραν οι Σέλτικς σε ανακοίνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσαν:

 

«Το DNA του Μπιλ Ράσελ υφαίνεται μέσα από κάθε στοιχείο της οργάνωσης των Σέλτικς, από την αδιάκοπη επιδίωξη της αριστείας, τον εορτασμό των επιτυχιών της ομάδας πάνω από την ατομική δόξα, τη δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτικά δικαιώματα εκτός γηπέδου. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του καθώς θρηνούμε το θάνατό του και γιορτάζουμε την τεράστια κληρονομιά του στο μπάσκετ, τη Βοστώνη και όχι μόνο».

 

Ο Ράσελ είχε μέσο όρο 15,1 πόντους και 22,5 ριμπάουντ σε 13 σεζόν (1956-69) με τους Σέλτικς. Εισήχθη για πρώτη φορά στο Hall of Fame ως παίκτης το 1975 και μετά ξανά ως προπονητής το 2021.

 

Ήταν 12 φορές All-Star, 3 φορές μέλος της κορυφαίας πεντάδας της λίγκας και 8 φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας.

 

Η φανέλα του με το Νο. 6 έχει αποσυρθεί από τους Σέλτικς.

 

Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, επαίνεσε τον Ράσελ για την επιμονή του στις «αδιανόητες αντιξοότητες» ως ένας εξέχων μαύρος αθλητής της εποχής του.

 

«Ο Μπιλ Ράσελ ήταν ο μεγαλύτερος πρωταθλητής σε όλα τα ομαδικά αθλήματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σίλβερ και συνέχισε: «Οι αμέτρητες διακρίσεις που κέρδισε στην ιστορική καριέρα του στους Μπόστον Σέλτικς — συμπεριλαμβανομένων 11 πρωταθλημάτων και πέντε βραβείων MVP — αρχίζουν να λένε την ιστορία της τεράστιας επίδρασης του Μπιλ στο πρωτάθλημα και στην ευρύτερη κοινωνία μας.

 

 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε τα εξής: «Σήμερα, χάσαμε έναν γίγαντα. Όσο ψηλός ήταν ο Μπιλ Ράσελ, η κληρονομιά του ανεβαίνει πολύ ψηλότερα-τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος.

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο Μπιλ ήξερε τι χρειαζόταν για να κερδίσει και τι χρειαζόταν για να ηγηθεί. Στο γήπεδο, ήταν ο μεγαλύτερος πρωταθλητής στην ιστορία του μπάσκετ. Εκτός αυτού, ήταν πρωτοπόρος στα πολιτικά δικαιώματα – παρέλασε με τον Δρ. Κινγκ και στάθηκε δίπλα στον Μοχάμεντ Άλι.

Για δεκαετίες, ο Μπιλ υπέμεινε προσβολές και βανδαλισμούς, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει για το τι είναι σωστό. Έμαθα τόσα πολλά από τον τρόπο που έπαιζε, τον τρόπο που προπονούσε και τον τρόπο που έζησε τη ζωή του».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πολιτική της αποτροπής έναντι του τουρκικού επεκτατισμού
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με ψέματα και ανακρίβειες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ