Η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν – Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης – βίντεο 

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης -ώρα Ελλάδας- προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τάιπεϊ το αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

 

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο από πολυπληθή αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Ταϊβάν.

Στην πρώτη δήλωσή της έστειλε σαφές μήνυμα στην Κίνα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν” είπε η Πελόζι λίγο μετά την προσγείωση.

“Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας” είπε.

Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Το ταξίδι της έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε ένταση. Αξιωματούχος της Ταϊβάν δήλωσε στο CNN ότι η Πελόζι θα μείνει στην Τάιπεϊ για μια νύχτα.

Συγκεντρωμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ταϊβάν διαδήλωσαν υπέρ της άφιξης της Πελόζι στη χώρα τους, φορώντας μάλιστα μάσκες προστασίας με τα χρώματα της Ουκρανίας.

Η Κίνα προχώρησε σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών:

“Στις 2 Αυγούστου, αδιαφορώντας για την έντονη αντιπολίτευση και τις σοβαρές αιτιάσεις της Κίνας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών μεταξύ Κίνας-Η.Π.Α. κοινών ανακοινώσεων. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτό, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις.

Το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μια σαφή δέσμευση στις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α. Κοινό Ανακοινωθέν για την Καθιέρωση Διπλωματικών Σχέσεων — “Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει πολιτιστικά, εμπορικά και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με τον λαό της Ταϊβάν”. Το Κογκρέσο, ως μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι εγγενώς υποχρεωμένο να τηρεί αυστηρά την πολιτική μιας Κίνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να απέχει από οποιεσδήποτε επίσημες ανταλλαγές με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Κίνα είναι από παλιά αντίθετη στην επίσκεψη στην Ταϊβάν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη. Δεδομένου ότι η Πρόεδρος Πελόζι είναι ο εν ενεργεία ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την αναβάθμιση των επίσημων ανταλλαγών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Κίνα δεν το αποδέχεται απολύτως και ο κινεζικός λαός το απορρίπτει απολύτως.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο θέμα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Τα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η θεμελιώδης αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή του status quo. Οι αρχές της Ταϊβάν συνέχισαν να αναζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ατζέντα της ανεξαρτησίας τους. Αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Συναίνεση του 1992, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν την “αποϊνοποίηση” και προωθούν την “αυξητική ανεξαρτησία”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Διαστρεβλώνει συνεχώς, συσκοτίζει και καταργεί την αρχή της μίας Κίνας, εντείνει τις επίσημες ανταλλαγές της με την Ταϊβάν και ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”. Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν.

Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού στο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν συνεπής. Είναι η σταθερή δέσμευση των περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων να διαφυλάξουν αποφασιστικά την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Είναι κοινή φιλοδοξία και ιερή ευθύνη όλων των Κινέζων γιων και κορών να πραγματοποιήσουν την πλήρη επανένωση της πατρίδας. Η βούληση του λαού δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και η τάση των καιρών δεν μπορεί να αντιστραφεί. Καμία χώρα, καμία δύναμη και κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού να υπερασπιστεί την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχει την εθνική επανένωση και αναζωογόνηση. Η Κίνα θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ως απάντηση στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ. Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτό πρέπει να βαρύνουν την πλευρά των ΗΠΑ και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”.

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: «Στην κυβέρνηση, θέλουμε να είμαστε αρωγοί στις αναπτυξιακές προσπάθειες. Να εξυπηρετούμε και να μην ταλαιπωρούμε»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ