Yποθηκεύθηκε η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Sokratis_Famellos

«H ενεργειακή κρίση αποδεικνύει ότι ήταν λάθος το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών που έγινε τα τελευταία χρόνια, ο οποίος και στέρησε από την Ελλάδα κρίσιμα ενεργειακά εργαλεία, όπως τα δίκτυα. Όπως ψέμα ήταν ότι η αγορά θα λύσει όλα τα προβλήματα γιατί έφερε ακραία αισχροκέρδεια.

Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη αποφασίζουν  να ενισχύσουν τη δημόσια πολιτική στον τομέα της ενέργειας και να κρατικοποιήσουν ενεργειακά δίκτυα και φορείς», σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» του Mega Channel και τους δημοσιογράφους Μ. Γεραντώνη και Γ. Χρηστάκο.

Στην τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η χώρα μας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είναι σε δυσμενέστερη θέση από αυτή που θα έπρεπε. «Αυτό οφείλεται στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη να υποθηκεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με το τραγικό λάθος της απολιγνιτοποίησης, την οποία τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει κακήν κακώς. Όμως σήμερα τα λιγνιτωρυχεία έχουν απαξιωθεί, και η ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι τόσο γρήγορη όσο απαιτούν οι συνθήκες.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέλεξε να βασιστούμε στο φυσικό αέριο, πρώτα στο ρωσικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια στο LNG, δηλαδή σε ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο. Και τώρα πια πανάκριβο, γιατί αυτό ήθελε το καρτέλ της ενέργειας. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το 2021  έσπευσαν να μειώσουν το βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο, ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή, η Ελλάδα επέλεξε να τον αυξήσει. Εγκαταλείποντας τον ενεργειακό σχεδιασμό του 2018, ο οποίος προέβλεπε ταυτόχρονη απεξάρτηση και από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο, και επισπεύδοντας την απεξάρτηση μόνο από το λιγνίτη, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να δώσει χώρο για νέες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Έτσι έδωσε και την ευχέρεια στους καθετοποιημένους ηλεκτροπαραγωγούς και να αυξήσουν τις τιμές, και φυσικά τα υπερκέρδη τους, τα οποία παρά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από τις αρχές του 2022, ακόμη δεν έχουν φορολογηθεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημισμένη, από τη ΝΔ, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι με το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο, η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ να διατηρήσουν, και μάλιστα να αυξήσουν μελλοντικά, το αυξημένο, κατά 820%, μηνιαίο πάγιο στην κατοικία.

Σημείωσε επίσης ότι από τις τελικές τιμές Αυγούστου, που λόγω της νομοθετικής προχειρότητας της κυβέρνησης, ανακοινώθηκαν τελικά την Κυριακή, 31.07, προκύπτει ότι αυτές είναι μεγαλύτερες και από το άθροισμα τιμής και ρήτρας αναπροσαρμογής που θα προέκυπτε με το προηγούμενο πλαίσιο. «Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι καταναλωτές θα είχαν τουλάχιστον ένα μήνα για να προετοιμαστούν.

Τελικά οι καταναλωτές έπρεπε να μάθουν τις νέες τιμές και να αλλάξουν πάροχο, εάν το επιθυμούσαν, σε λιγότερο από 24 ώρες, και μάλιστα την Κυριακή», υπογράμμισε, επισημαίνοντας επίσης ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται σήμερα από την κυβέρνηση είναι από άδικες χρεώσεις που έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι πολίτες στο παρελθόν, με χρήματα που τώρα επιστρέφουν ως επιδότηση.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το θέμα των παρακολουθήσεων, ο. Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία έφερε τροπολογία για να μη δίνονται τα στοιχεία της παρακολούθησης, μια τροπολογία με υπογραφή του κ. Πικραμμένου, και άλλαξε το νόμο εκ των υστέρων, όταν ο κ. Κουκάκης αποκάλυψε ότι τον παρακολουθούσαν. «Η κυβέρνηση έχει εμπλοκή στο θέμα και αυτό αποκαλύπτει η τροπολογία .

Για ποιο λόγο να έρθει αυτή η τροπολογία αν δεν είχε τίποτα να κρύψει; Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των υποθέσεων παρακολούθησης και απόπειρας παρακολούθησης αντίστοιχα των κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Εκτός από βαθύτατο ζήτημα δημοκρατίας, υπάρχουν επίσης και προσωπικές ευθύνες του κ.Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, και που έχει διορίσει διοικητή της ΕΥΠ χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα – πάλι με τροπολογία εκ των υστέρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, κατέθεσε και ερώτηση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για να έρθει να απαντήσει στη Βουλή για όλα όσα φαίνεται ότι αποκαλύπτονται αλλά και για όλα όσα φαίνεται ότι αποκρύπτονται», δήλωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/x4MxwdyJDgk


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΓ. Αμυράς για το δάσος της Δαδιάς: Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση αντίληψη για τα έργα αυτά, που ισχυρίζεται ότι οι φωτιές σβήνουν μόνες τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ