Η κυβέρνηση είναι ασυνεπής και ως προς τα θέματα της ενεργειακης επάρκειας

famelos

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας ως προς την ενεργειακή επάρκεια. Όμως οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων ημερών και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι αλλάζει στάση και υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Για το λόγο αυτό ανοίγει τη συζήτηση για περικοπή της κατανάλωσης για ορισμένες χρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του μείωσε την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, δεσμεύοντάς τη στο φυσικό αέριο, το οποίο από όπου και εάν προέρχεται, σίγουρα θα είναι σε έλλειψη τους επόμενους μήνες και πανάκριβο, », επεσήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και τη δημοσιογράφο Αγγελική Λάζου.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι πλέον η ενεργειακή κρίση αφορά όλη την Ευρώπη, η οποία αποδείχθηκε συνολικά ανεπαρκής, καθώς δεν μπόρεσε να δράσει προληπτικά ούτε για την αποφυγή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ούτε για την ειρήνευση και τον αφοπλισμό, ούτε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Υπάρχει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, αφενός γιατί η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφετέρου επειδή σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει εξάρτηση από το επίσης εισαγόμενο LNG», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα αφορά και την Ελλάδα σε μεγαλύτερο βαθμο, εφόσον βιώνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, ενεργειακή κρίση εδώ και 12 μήνες, για πολύ διαφορετικούς λόγους από αυτούς της Ευρώπης.

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα εισέρχεται στην οξύτατη ενεργειακή κρίση ιδιαίτερα ευάλωτη: τη μείωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω του προσχηματικού και αποτυχημένου σχεδίου απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, η οποία στέρησε από την Πολιτεία πολύτιμα εργαλεία άσκησης πολιτικής, και την καθυστέρηση υλοποίησης του σχεδίου εξοικονόμησης της χώρας. Σε σχέση ειδικά με την απολιγνιτοποίηση, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης με την επικοινωνιακή εξαγγελία του το 2019 του δέσμευσε τη χώρα στο φυσικό αέριο. «Υπάρχουν όμως και ευθύνες στα χρυσοπληρωμένα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ, που απαξίωσαν τη λιγνιτική παραγωγή ήδη από το 2020, όταν σε ετήσια βάση το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή έπεσε από το 20% στο 5%. Επιπλέον, η ΔΕΗ έσπευσε να λάβει τρία ομολογιακά δάνεια με ρήτρα άνθρακα, δηλαδή δεσμεύθηκε να μην καίει λιγνίτη για να δώσει χώρο στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή να φτάνει κάποιους μήνες ακόμα και το 50%», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι o εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την ταυτόχρονη απεξάρτηση και από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο, για να μειώνονται οι εκπομπές αλλά παράλληλα να διασφαλίζεται και η ενεργειακή επάρκεια.

Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πλέον το 100% του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας ανήκει σε έναν ιδιώτη με μέτοχο όχι το Ελληνικό Δημόσιο αλλά το Ιταλικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε επιλέξει να διατηρηθεί το 51% της ΔΕΠΑ Υποδομών στο ελληνικό δημόσιο. Πλέον, με την πώληση του 100% ακόμα και το σε ποια περιοχή θα πάει το δίκτυο φυσικού αερίου δεν θα εμπεριέχει κανέναν αναπτυξιακό ή παραγωγικό σχεδιασμό, αλλά μόνο ιδιωτικά κριτήρια”, επεσήμανε.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε τις καθυστερήσεις στα προγράμματα Εξοικονομώ, και ιδιαίτερα αυτή του προγράμματος Ηλεκτρα για τα δημόσια κτίρια, το οποίο αν και έτοιμο εδώ και τρία χρόνια, με χρηματοδότηση και προεντάξεις έργων, παρέμεινε παγωμένο. «Τα ίδια παρατηρούμε και στο πρόγραμμα Θερμοστάτης, που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση υπόσχεται στον κρατικό προϋπολογισμό ότι θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ορισμό των ενεργειακών υπευθύνων και ότι θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Εδώ και τρία χρόνια όμως δεν έχει προχωρήσει», επεσήμανε.

Για τα θέματα επάρκειας, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επιπλέον ότι όλα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν γίνει: απολιγνιτοποίηση, μείωση τιμών με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Target model το Νοέμβριο του 2020, κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, εφόσον τελικά προέκυψαν υψηλότερες τιμές από αυτές που θα είχαμε αν ίσχυε η ληστρική ρήτρα. «Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δεν χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε επίσημα να γίνει συζήτηση στη Βουλή και από τα σενάρια που παρουσιάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και την τροφοδοσία της Βουλγαρίας που έχει συμφωνηθεί, προκύπτει έλλειμμα. Θα υπάρχει όμως οπωσδήποτε ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της ακρίβειας, γιατί μπορεί μεν η χώρα να εξασφαλίσει φορτία LNG αλλά σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, αυτά θα είναι ακόμα πιο ακριβά», επεσήμανε.

«Εϊναι μείζον πολιτικό θέμα ότι όλο τον τελευταίο χρόνο έχουμε πρόβλημα υψηλότατης τιμής, πάνω από τα λογικά όρια, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία και οικονομία να μπαίνουν ιδιαίτερα ευάλωτες στην κρίση που έχουμε μπροστά μας. Ήδη τον τελευταίο χρόνο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ υπολογίζουμε αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής κατά 8 δισ. ευρώ. Έχουμε υπολογίσει, στη βάση επίσημων στοιχείων της ΡΑΕ, ότι από αυτά τα 8 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. ευρώ είναι υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ περίπου 2,5 δισ, προέρχονται από χρεώσεις που εισπράχθηκαν από τους ίδιους τους καταναλωτές και τώρα τους επιστρέφονται ως επιδότηση. Μέχρι σήμερα καμιά εταιρεία δεν έχει φορολογηθεί για τα υπερκέρδη που έχει αποκομίσει», επεσήμανε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι πλέον χρειάζεται δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, ορισμός ανώτατου συντελεστή κέρδους και όχι αισχροκέρδεια, αλλά και έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία ακριβώς για την εισαγωγή ανώτατου συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά. Η κυβέρνηση την απέρριψε, και είναι σαφές ότι δεν θέλει να τα αλλάξει όλα αυτά, αλλιώς θα είχε φορολογήσει τα υπερκέρδη. Φαίνεται σαφώς λοιπόν ποιους υποστηρίζει η κυβέρνηση ΝΔ. Για να αλλάξουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔιορατικότητα και παραμυθιάσματα στην πολιτική της Λευκωσίας στην ΕΕ
Επόμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: Σίγουρη αύξηση των συντάξεων το 2023 – Πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ