Οικονόμου για Ανδρουλάκη: Aρνείται επίμονα να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε σήμερα (9/8) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το ζήτημα της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως: «Την περίοδο που ο κ. Ανδρουλάκης κατείχε μόνο το αξίωμα του Ευρωβουλευτή και ήταν υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η ΕΥΠ προέβη σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνό του. Η διαδικασία αυτή είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκησε 3 μήνες και διεκόπη αυτόματα όπως προβλεπόταν από το νόμο λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο χειρισμός από την ΕΥΠ ήταν λανθασμένος και ελλιπής καθώς υποτιμήθηκαν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης αυτής ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την πολιτική αρχή που υπάγεται.

Η ΕΥΠ, συνέχισε, αντιμετώπισε το ζήτημα στενά υπηρεσιακά και εντός των ορίων της νομιμότητας.

«Δεν υπήρξε εγκαίρως παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη παρ’ ότι η ΕΥΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και ο ίδιος ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Η παραίτηση του κ. Δημητριάδη ήταν συνέπεια του ανεπαρκούς χειρισμού από την πλευρά της ΕΥΠ», τόνισε.

 

Ο κ. Οικονόμου τόνισε για ακόμη μια φορά πως όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επέτρεπε την παρακολούθηση εάν το γνώριζε.

«Η λανθασμένη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεν πρέπει επουδενί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς», είπε ακόμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα για χρόνια είχε εσφαλμένα την ΕΥΠ κάτω από τον έλεγχο του υπ. Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι μόνο αρμόδιο για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Το 2015 το υπ. Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησαν την δική τους υπηρεσία πληροφορίων και εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε κανένας λόγος η ΕΥΠ να παραμένει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ανέφερε σειρά χωρών όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών υπάγονται στα γραφεία πρωθυπουργών.

«Για λόγους εθνικής επιβίωσης» τόνισε ο κ. Οικονόμου «η δημοκρατία το κράτος και η πατρίδα δεν πρέπει να είναι αφελείς. Ένα μέρος της προστασίας είναι και οι νόμιμες επισυνδέσεις. Συμβαίνουν και στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες. Θα ήταν ωραίο να ζούμε σε αγγελικό κόσμο που δεν θα είχαν όλες αυτές οι υπηρεσίες λόγο ύπαρξης».

Για την λειτουργία της ΕΥΠ είπε ότι «ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα που θα ενισχύσει τους μηχανισμούς λογοδοσίας».

Για την έκδοση πράξης ΠΝΠ είπε ότι θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Για το τι θα περιέχει είπε ότι θα έχει την τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελέα και την παροχή γνώμης από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Έπειτα, επανέλαβε τις 4 αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση, όπως τις ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης. «Η θέση μας είναι υπέρ της πλήρης διερεύνησης της υπόθεσης», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως «αρνείται επίμονα να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα όσα έγιναν. Απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από τις δημόσιες αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που αναφέρονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων». Στη συνέχεια, τον προέτρεψε να ανατρέξει σε σειρά νομικών εγγράφων από το 1994, από όταν ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν από την εφαρμογή μέτρων για την εθνική ασφάλεια.

Για το Predator και τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης είπε πως «έχουμε ξεκαθαρίσει πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση και ούτε κάποια εθνική αρχή ή υπηρεσία χρησιμοποιεί τα εν λόγω λογισμικά».

Όπως ξεκαθάρισε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ο ίδιος και η κυβέρνηση γιατί έγινε η παρακολούθηση, εάν διώκεται ή είναι ύποπτος για κάτι ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν κρίνει ότι οι εξελίξεις αυτές μας φέρνουν πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.

Προηγούμενο άρθροΘάνατος φοιτητή στη Σίφνο: Καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια έδειξε η νεκροτομή
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μετά από 11 χρόνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ