Νίκος Ευθυμιάδης – “Η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα η κατ’ εξοχήν πόλη για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα”

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του THESS INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, μιλάει στο SPEAKNEWS για όλα όσα αναμένεται να φέρει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο ελληνικό 4ης γενιάς Πάρκο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

 

 

Κύριε Ευθυμιάδη,

Δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προσφέρεται η Θεσσαλονίκη για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα;

Θα σας απαντήσω εμμέσως. Τα πρόσφατα δύο-τρία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει αξιολογηθεί με εξαιρετικό βαθμό από πολύ μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην πόλη μας. Μερικές ακόμα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή προγραμματίζουν να έρθουν. Σε συνδυασμό με την πληθώρα ντόπιων ώριμων και νεοφυών επιχειρήσεων, spin-offs και επιχειρηματικών ιδεών που αναζητούν την ευκαιρία τους, είναι προφανές γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα η κατ’ εξοχήν πόλη για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Σε τι φάση βρίσκεται η δημιουργία του Thess Intec; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου;

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε η δημιουργία του Καινοτομικού / Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, ούτε εγώ ο ίδιος δεν πίστευα ότι μέχρι σήμερα θα είχαμε προχωρήσει τόσο γρήγορα και τόσο πολύ. Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις μελέτες, κάποιες αρκετά χρονοβόρες, έχουμε πλήρως εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των  υποδομών και της πρώτης Φάσης του έργου, έχουμε περάσει με απόλυτη επιτυχία από όλες τις απαιτούμενες πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ήδη, αυτή τη στιγμή, σε χρόνο ρεκόρ, ο ολοκληρωμένος φάκελος του Thess INTEC οδεύει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακολούθως προς υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Αυτός θα είναι ο χρόνος μηδέν για την έναρξη των φυσικών εργασιών. Εκτιμούμε ότι δεν θα είναι μακρύτερος από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στη συνέχεια, μετά τις εργασίες υποδομών, θα ξεκινήσει η κατασκευή των κτηρίων. Με ρεαλισμό, πιστεύω ότι οι πρώτες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά εργαστήρια θα εγκατασταθούν στους χώρους του Πάρκου στο πρώτο εξάμηνο του 2025, χρονιά κατά την οποία αναμένουμε να απασχολούνται ήδη χίλιοι εργαζόμενοι.

 

Για το Thess Intec έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και επενδυτικοί όμιλοι από το εξωτερικό;

Βεβαίως. Διευκρινίζω ότι, από επιχειρήσεις, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκατασταθούν στο Πάρκο μας, για την ώρα, έχουμε περισσότερα αιτήματα, από ότι μπορούμε, αρχικά να εξυπηρετήσουμε. Η ίδια η ΕΑΝΕΠ THESS INTEC είναι επαρκώς χρηματοδοτημένη. Οι μέτοχοί μας και, κυρίως, οι δωρητές μας, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που εξασφαλίσαμε μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (RRF), μας έχουν «προικίσει» με τα απαραίτητα μέσα για την ολοκλήρωση της αρχικής Φάσης.

Αυτό που αναζητούμε είναι στρατηγικούς συνεργάτες, που οι επιδιώξεις τους θα εφάπτονται των δικών μας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει γνωστές οι συζητήσεις μας με ισραηλινή επιχείρηση, που διαχειρίζεται αντίστοιχο Πάρκο στη χώρα τους και υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από επίσης ισραηλινό fund. Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή οριστικής συμφωνίας, που θα τους επιτρέπει να αναπτύξουν ανάλογη δραστηριότητα στους χώρους του Thess INTEC. Παράλληλα, συζητάμε με μεγάλες ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις, που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ερευνητικές τους δραστηριότητες στο Πάρκο μας, σαν anchor tenants, με δυνατότητα κατασκευής εξ ιδίων των δικών τους εγκαταστάσεων.

 

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης γενικότερα;

Όλα σ’ αυτό κατατείνουν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν ακούγεται σαν ευχή ή πολιτική εξαγγελία. Συνδυαστικά με τη γενικότερη διεθνή πολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας μας, η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται τη στρατηγική της γεωπολιτική θέση, την προσέλκυση κορυφαίων διεθνών τεχνολογικών επιχειρήσεων και τη συνεχή «παραγωγή» επιστημόνων τεχνολογίας από τα τρία Πανεπιστήμια της πόλης. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη αποπνέει τον «αέρα» της σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, μιας πόλης που προσφέρει ποιότητα ζωής, απαραίτητης για να την επιλέξουν για εγκατάσταση αλλοδαποί επιστήμονες, αλλά και για να ενισχύσει την επιστροφή των ξενιτεμένων νέων μας.

 

Ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης; Μπορούν να επιλυθούν; Τι είναι αυτό που κρατάει πίσω την Θεσσαλονίκη;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα, που κρατάει «πίσω» τη Θεσσαλονίκη, είναι η έλλειψη κεντρικής στρατηγικής και η στενότερη συνεργασία/σύμπραξη των Φορέων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. Το Thess INTEC συνιστά μια σημαντική πρωτοβουλία, που προωθεί αυτή τη νέα κατεύθυνση.

 

Ως επιχειρηματίας πως κρίνετε το διεθνές κλίμα που επικρατεί; Μπορούν να προχωρήσουν επενδύσεις μέσα σε ένα τόσο ασταθές κλίμα;

Η Ελλάδα, ως μικρή σχετικά οικονομία, αλλά με σημαντικό και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, με συνεχείς επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της Καινοτομίας και των Νέων Τεχνολογιών. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το γενικότερο οικονομικό δόγμα, ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται σε φάσεις ύφεσης, σαν και την παρούσα, όπως δημιουργήθηκε από τις αναταράξεις, που προέκυψαν από τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Ποια είναι τα οφέλη που  αναμένεται να φέρει το Thess Intec στη Θεσσαλονίκη;

Το Thess INTEC θα είναι το πρώτο ελληνικό 4ης γενιάς Πάρκο Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Από μόνο του αυτό, αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη, σαν πόλη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Επισημαίνω ότι δεν είναι μια real estate επένδυση, αλλά θα αποτελέσει την κατεξοχήν υλοποίηση της από όλους επιδιωκόμενης συνεργασίας του «τριπλού έλικα», κράτους, εκπαίδευσης και βιομηχανίας. Τα πολύ καλά μας Πανεπιστήμια νιώθουν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία απορρόφηση πτυχιούχων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών επιστημόνων. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες παραπονιούνται ότι χρειάζονται επιστήμονες περισσότερο εστιασμένους και έτοιμους στα πιο σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που επιβάλλουν οι εξελίξεις.

Το Thess INTEC έρχεται να συνεισφέρει ακριβώς σε αυτό: με την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας, συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών όπως το ΕΚΕΤΑ, μαζί με τα τμήματα R&D καινοτόμων επιχειρήσεων, σε κοινά προγράμματα. Τα έξι πρώτα από αυτά είναι ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης, με τη μορφή Συμπράξεων Καινοτομίας (“Mega Projects”) και έπονται περισσότερα. Υπενθυμίζω ότι το Thess INTEC είναι μια ιδιωτική μεν, μη κερδοσκοπική δε επιχείρηση, η οποία, όταν θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, θα αποδώσει το σύνολο των επενδύσεων και των εγκαταστάσεών του στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο ενδιάμεσο διάστημα, το Thess INTEC θα έχει συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύσεων, στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες θέσεις καλά αμειβόμενης εργασίας και θα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της τοπικής και υπερ-τοπικής οικονομίας και εικόνας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝέος ρόεδρος της Euroleague ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα
Επόμενο άρθροTo Succession αναδείχθηκε καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ