Στ. Καλαφάτης: «Στις παράλογες προκλήσεις και εριστικές δηλώσεις της γείτονος απαντούμε με επιμονή, συνέπεια και οικοδόμηση συμμαχιών»

«Απρόκλητα ο γείτονάς μας συνεχίζει να κορυφώνει την ένταση. Μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις και τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα  φαίνεται  καθαρά ποια χώρα έχει δίκιο και ποια άδικο. Ποια προκαλεί την ένταση και ποια  με αυτοπεποίθηση και με εδραία την πεποίθησή της και την εμπιστοσύνη της στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, ουσιαστικά επιχειρηματολογεί και πείθει και τους συμμάχους της», τόνισε σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 και στην εκπομπή «Διάλογοι» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

 

Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν έχει τα δικά του αδιέξοδα και τις δικές του δυσκολίες ν΄αντιμετωπίσει στο εσωτερικό. Έχει τις εκλογές μπροστά του. Γνωρίζει ότι υπάρχει ένα κύμα μεγάλης αμφισβήτησης στο εσωτερικό του, όχι μονάχα για τα κοινωνικά θέματα αλλά για την οικονομία. Και όλα αυτά τον κάνουν απρόβλεπτο. Στις διεθνείς σχέσεις και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παίζει μεγάλο ρόλο η επιμονή, η συνέπεια και βεβαίως η οικοδόμηση  συμμαχιών. Τη συνταγή αυτή ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια σε παράλογες προκλήσεις, εριστικές δηλώσεις και εκδηλώσεις δράσεων από την αντίπερα όχθη».

 

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «εμείς έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε και σε χρόνο ανύποπτο. Οικοδομήσαμε ευρωπαϊκές συμμαχίες. Ενισχύσαμε σ΄έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Δώσαμε το στίγμα μας με τις εμβληματικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε δύο πολύ σημαντικά φόρα».

 

Αναφερόμενος στα μέτρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Καλαφάτης διαπίστωσε: «Στο ζήτημα της ενέργειας πραγματικά υπάρχουν καθυστερήσεις. Κάτι το οποίο δεν συνέβη για παράδειγμα με την πανδημία. Και αυτό έχει να κάνει και με τις διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπουν τα κράτη – μέλη το σημαντικό αυτό το ζήτημα. Η χώρα μας, έχει λάβει μέτρα έγκαιρα και τα οποία θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να απαλυνθεί το χτύπημα της ακρίβειας στην ενέργεια στους καταναλωτές. Με την ανάκτηση των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας, έχουμε αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παράλογες αυξήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.  Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει. Επιτέλους βλέπουμε όμως να υπάρχει ένα φως. Το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή στο φυσικό αέριο είναι κάτι το οποίο έχουμε βάλει στο τραπέζι πρώτοι εμείς, πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζω ότι ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού.  Προσδοκούμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής να υπάρξει αποτέλεσμα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φοντ ντερ Λάιεν το έβαλε επίσημα πια στο τραπέζι. Το πρόβλημα απαιτεί μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση αλλιώς δεν λύνεται».

 

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης από τις αυξήσεις στην ενέργεια:

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας μόνο για την πανδημία, ύψους 43 δις ευρώ. Για τις ελαφρύνσεις από την ενεργειακή κρίση, ήδη τα μέτρα φθάνουν στο ύψος των 8,5 δις ευρώ. Και μέχρι το τέλος του έτους, θα φτάσουμε στα 13,5 δις ευρώ. Συνολικά δηλ. για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση διατέθηκαν πάνω από 50 δις ευρώ. Θα εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς να τα ξεπεράσουμε να μην βρεθούμε προ αδιεξόδου».

 

Για τις εξελίξεις στο θέμα των νέων γηπέδων των ομάδων της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:  «Το θέμα έχει να κάνει κυρίως με πολύ μεγάλες αναπλάσεις. Διότι, τόσο το γήπεδο του Άρη, που αφορά τη διπλή ανάπλαση του γηπέδου Χαριλάου, όσο και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, θα πρέπει ν΄αντιμετωπιστεί όχι μονάχα ως ένας αθλητικός χώρος αλλά ως ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο θα έχει πολλαπλές ωφέλειες και για τις περιοχές αλλά και για τους συλλόγους».

 

Όσον αφορά στο γήπεδο του Άρη, επισήμανε: «Προχωράμε συντονισμένα. Αυτήν την εβδομάδα έχω προσκαλέσει σε συνάντηση την τεχνική ομάδα έργου, για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα.  Αναμένουμε μια αξιολόγηση από την πλευρά του Άρη όσον αφορά την εκτίμηση του γηπέδου του Χαριλάου, διότι μιλάμε για ανταλλαγή οικοπέδων. Ο Άρης με έναν εκτιμητή, διαπιστευμένο από το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αξία του Χαριλάου».

 

Όσον αφορά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ «έχει ολοκληρωθεί, όπως είναι γνωστό, το Π.Δ. που αφορά το πως θα οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα, δηλ. το πως θα ξεκινήσει η οικοδόμηση του νέου γηπέδου. Υπάρχει ένα ζήτημα με το Καυτανζόγλειο, όπου θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το γήπεδο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως έδρα του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου γηπέδου. Ανέλαβα την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συγκληθεί αυτές τις ημέρες ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα».

 

Για το γήπεδο του Ηρακλή, «θυμίζω την τροπολογία αυτής της κυβέρνηση η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όλα τα κόμματα ψήφισαν αυτό που εμείς καταθέσαμε, με δική μου προσπάθεια σ΄ένα μεγάλο βαθμό, ώστε να διασφαλισθούν τα περιουσιακά δικαιώματα του Ηρακλή για να μπορέσει να τα αξιοποιεί η ομάδα. Για παράδειγμα μέσα από τις ακαδημίες και άλλες δράσεις, να έχει έσοδα και να μπορέσει να αναπτυχθεί ξανά ο Ηρακλής. Μπαίνει και ένα θέμα τώρα, κατασκευής γηπέδου του Ηρακλή, πολύ μικρότερου κόστους, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του. Πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Διότι, όσο μικρό και αν είναι το κόστος θα πρέπει να υπάρξει και μια σημαντική, οικονομική υποστήριξη από έναν επενδυτή με πρόταση του Ηρακλή. Για να μπορέσει και το κράτος μετά να έρθει να βοηθήσει την αρχική προσπάθεια». 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και ο γγ του ΝΑΤΟ τον Πόντιο Πιλάτο
Επόμενο άρθροΣτις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας – Με ποιους θα συναντηθεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ