Δ. Κουτσούμπας: Στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας συμφώνησαν να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη οι λαοί

koutsoumpas-vouli

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο iEnergeia.gr, σχολιάζοντας την Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Πράγα σημείωσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη οι λαοί, έτσι ώστε να μην πληγεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Σπέρνουν νέους ανέμους και θα θερίσουν κοινωνικές θύελλες».

Είπε ότι «η μόνη ενιαία πολιτική, που έχει διαμορφώσει η ΕΕ, είναι αυτή της στρατηγικής σε βάρος των λαών των κρατών-μελών της» προσθέτοντας πως «συνένοχοι για την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής στη χώρα μας, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

«Σήμερα, οι διαφωνίες των κυβερνήσεων για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν αφορούν την κατανομή ζημιών και κερδών των ομίλων κάθε κράτους» επισήμανε, εκτιμώντας ότι «οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα και η συνοχή της θα δοκιμαστεί».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο μεγάλος κερδισμένος απ’ τον ενεργειακό πόλεμο ΕΕ – Ρωσίας είναι σήμερα οι ΗΠΑ, με τις εξαγωγές του πανάκριβου LNG».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στη ζούγκλα της “απελευθερωμένης αγοράς” της ΕΕ, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές κάθε χώρας σε όφελος της λαϊκής ευημερίας».

«Σε τελευταία ανάλυση, η “Ευρωπαϊκή Ένωση” ή θα γίνει σοσιαλιστική τελικά ή θα οδηγήσει σε όλεθρο τους λαούς της σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό και σήμερα όλο και δυναμώνει η αναγκαιότητα αποδέσμευσης χωρών από την ΕΕ, η οποία είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από την αναζήτηση και το άνοιγμα του δρόμου του σοσιαλισμού για τους λαούς τους», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρξει στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για επάρκεια».

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «το κύριο ζήτημα δεν είναι η εξασφάλιση μιας τυπικής επάρκειας καυσίμων, τα οποία θα είναι απλησίαστα στην πράξη λόγω της ακρίβειας».

Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει και παλεύει για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών με γνώμονα «τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Ταυτόχρονα απαιτεί την «ουσιαστική αύξηση των μισθών και την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα ενάντια στις δεσμεύσεις για “ματωμένα πλεονάσματα”, την αποχώρηση απ’ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που στην ουσία επιβαρύνουν το λαό μας».

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβής ενέργειας απαιτεί θέληση για αποφασιστική σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου» τόνισε.

Είπε ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε εγχώριες ενεργειακές πηγές και μπορεί αντικειμενικά να διασφαλίσει την επάρκειά της προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μόνο η κοινωνικοποίηση του συνόλου της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της ενέργειας, στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του σοσιαλισμού, μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας».

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ πολεμάει την «πράσινη ενέργεια» απάντησε ότι «το ΚΚΕ αντιπαλεύει την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών με γνώμονα το κέρδος των “πράσινων” ομίλων, τόσο σε βάρος των λαϊκών αναγκών όσο και σε βάρος της πραγματικής – και όχι στα λόγια – προστασίας του περιβάλλοντος», σημειώνοντας ότι «την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να τη διασφαλίσει αποτελεσματικά, μόνο μια ανωτέρου τύπου κοινωνική οργάνωση, η σοσιαλιστική, όπου το νερό, η ενέργεια, η υγεία, η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα».

Αναφορικά με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή και σύγκρουσης το επόμενο διάστημα, υπενθύμισε ότι «πριν από αυτή τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης υπήρξε το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτή την εξέλιξη άνοιξε διάπλατα το δρόμο η αμερικανό-νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, με τη στήριξη και της Ελλάδας, στο όνομα δήθεν της “δημοκρατίας”. Εκείνη τη στρατιωτική επέμβαση, που άνοιξε αυτόν τον “φαύλο κύκλο”, καταδίκασε τότε μόνο το ΚΚΕ».

«Πρόκειται για τους ίδιους “συμμάχους” που εξοπλίζουν “σαν αστακό” την Τουρκία, που “κάνουν πλάτες” στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, στις απειλές πολέμου και στις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις», πρόσθεσε.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα για καλλιέργεια εφησυχασμού και τόνισε:

«Ο λαός μας πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, όσο και για γενικότερες πολεμικές εμπλοκές της χώρας μας, που “κυοφορούνται” στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αλλά το κυριότερο δεν είναι η ετοιμότητα, αλλά η αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει για την προάσπιση των δικών του συμφερόντων, ενάντια σε εκείνους και εκείνα που απειλούν να τον στείλουν στο “σφαγείο” των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το ΚΚΕ ότι «στηρίζει τον Πούτιν και τη Ρωσία λόγω …Σοβιετικής Ένωσης» είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ρωσία σήμερα δεν είναι ένα εργατικό κράτος, όπως η Σοβιετική Ενωση, που ήταν ένα στήριγμα για τους λαούς στην πάλη τους για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ειρήνη και βέβαια καλώς είχε τότε η Σοβιετική Ενωση την υποστήριξη του ΚΚΕ και άλλων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, παρά επιμέρους αδυναμίες και λάθη, για τα οποία έχουμε κατά καιρούς μιλήσει».

«Σήμερα βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Εκεί έχουν νικήσει όλες εκείνες οι εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, που πολεμούσαν το σοσιαλισμό και ήθελαν την ανατροπή του», πρόσθεσε.

«Η θέση του ΚΚΕ είναι απόλυτη και “ξάστερη”: Δεν διαλέγουμε “ληστή”, είμαστε με την πλευρά των λαών, που δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη ούτε για τα προσχήματα περί “δημοκρατίας”, που αξιοποιούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ούτε περί δήθεν “αντιφασισμού”, που αξιοποιεί η Ρωσία. Καμία εμπιστοσύνη στις αστικές τάξεις, στις συμμαχίες τους, τώρα να δυναμώσει η πάλη για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, να απεμπλακούμε από ιμπεριαλιστικά σχέδια, πολέμους και συμμαχίες, με τους λαούς να έχουν το “πάνω χέρι” στον τόπο τους», τόνισε καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: «Στις παράλογες προκλήσεις και εριστικές δηλώσεις της γείτονος απαντούμε με επιμονή, συνέπεια και οικοδόμηση συμμαχιών»
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ