Φάμελλος-Πέρκα: Η Eurostat αποδεικνύει τα ψέματα της κυβέρνησης και την ακραία αισχροκέρδεια στο ρεύμα στην Ελλάδα

“Η ανάρτηση των στοιχείων της Eurostat για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις το Α’ εξάμηνο του 2022 στην Ευρώπη είναι αποκαλυπτική, τόσο για την επιβάρυνση των καταναλωτών, όσο και για την αισχροκέρδεια που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας”,  τόνίζουν σε κοινή τους δήλωση ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και η Πέτη Περκα, αναπληρώτρια τομεάρχης, για τη δημοσίευση στοιχείων της Eurostat του πρώτου εξαμήνου του 2022, προσθέτοντας ότι “διαψεύδει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες να καλύψει την ακραία αισχροκέρδεια του καρτέλ ενέργειας, κάτι που βλέπουν στη τσέπη τους εξάλλου όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Στην δήλωσή τους αναλυτικά αναφέρουν:

Η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το α’ εξάμηνο του 2022 όσον αφορά το κόστος προμήθειας ρεύματος (χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές) για τους οικιακούς και για τους μη οικιακούς καταναλωτές. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει την αισχροκέρδεια που στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας όπου, νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις χρεώθηκαν επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας των ηλεκτροπαραγωγών, το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021-2022, με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες ρεύματος χρεώνουν και εισπράττουν την πιο ακριβή τιμή στην Ευρώπη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών. Εξάλλου και οι επιδοτήσεις είναι χρήματα των πολιτών που καταλήγουν στα ταμεία του καρτέλ με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη.

Σημειώνουμε επίσης ότι, ακόμα και αν συνυπολογιστούν φόροι λοιπές χρεώσεις και επιδοτήσεις, η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση στους μη οικιακούς καταναλωτές, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τη 10η θέση ακρίβειας όσον αφορά το τελικό κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά (δηλαδή με φόρους, λοιπές χρεώσεις και, επιδοτήσεις), όπου η επίδοση της χώρας μας έχει χειροτερεύσει σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2021, οπότε και η Ελλάδα κατείχε την 13η θέση στην ΕΕ.

Η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μη μειώνει τις τιμές αλλά να συντηρεί τα κέρδη του καρτέλ ενέργειας, δίνοντάς τους επιδοτήσεις με τα χρήματα των πολιτών.

Αναλόγως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τον ενεργειακό πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρωζώνη, με 53,3%, πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (40,8%), τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά και τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Καλούμε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει και να φορολογήσει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, που παραδέχθηκε υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να τα φορολογήσει χωρίς μαγειρέματα και να τα επιστρέψει στους καταναλωτές, εφόσον ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί μέχρι σήμερα.

Την καλούμε επίσης να υπολογίσει και να επιστρέψει και τη νέα γενιά υπερκερδών που επέτρεψε να δημιουργηθούν στο χώρο της προμήθειας ρεύματος, με την τάχατες κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπερκέρδη που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέρχονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο.

Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι αποκαλυπτικά του σκανδάλου αφού, το κόστος όλης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ανήλθε το Σεπτέμβριο σε 1,67 δισ. ευρώ (417€/MWh*4εκ.MWh).

Όμως, η επιδότηση των 1,9 δισ. ευρώ είναι μεγαλύτερη από το κόστος όλης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, όταν οι πάροχοι πληρώνονται επιπλέον και από τους καταναλωτές. Άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρηματοδοτεί διπλά την κλοπή με λεφτά των πολιτών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» βραβεύει τον κορυφαίο Daniel Barenboim
Επόμενο άρθροΤρεις σπάνιες μουσικές βραδιές στο #PRESS_taratsa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ