Οι «αρχές» του Φόρειν ΄Οφις που δεν σταμάτησαν την δεύτερη τουρκική εισβολή!

2/10/2022

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Συγχώρεση από τον Θεό!

Έχω γράψει για την ομολογία του τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κάλλαχαν στην Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου -που ερεύνησε γιατί το ΗΒ ως εγγυήτρια δεν σταμάτησε τις εισβολές – για τις πραγματικές προθέσεις τους να προχωρήσουν με την εισβολή.  O Κάλλαχαν παραδέχθηκε ότι συμμερίστηκαν τις τουρκικές θέσεις ότι το Σύνταγμα είχε καταρρεύσει το 1963/64 και έπρεπε να αλλάξει το στάτους κβο της Κυπριακής Δημοκρατίας… χρησιμοποίησαν το αδικαιολόγητο ότι και επειδή οι ΗΠΑ δεν θα ανελάμβαναν δράση έτσι δεν μπορούσαν ούτε οι ίδιοι κτλ.   (Βλέπε άρθρο Φ.Α. στη «Σ» 10/9/2015 «Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου».)

 

Παραμερίζοντας ενσυνείδητα οι ένοχοι ότι οι ΗΠΑ δεν ήσαν εγγυητές. Δεν είχαν υπογράψει καμία Συνθήκη Εγγυήσεως το 1960 «να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτές οι χώρες ήσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ε, λοιπόν στα βρετανικά αρχεία στα τόσα πολλά ενοχοποιητικά για τη στάση της Βρετανίας, υπάρχουν και τα πιο κάτω, δύο έγγραφα μεγάλου ενδιαφέροντος  για τη βρετανική στάση το 1974 έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν όψει της επικείμενης τότε δεύτερης εισβολής της Τουρκίας η οποία τελικά ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1974. Για την οποία γνώριζαν πολύ καλά οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρωτοστατούντος του Τζέιμς Κάλλαχαν στη Γενεύη ΙΙ.  Ενημερωμένοι από τις άριστες Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες με το ν και με σ και όχι μόνο.  Προτού προχωρήσω παραθέτω:

SECRET UK/US EYES ONLY  flash Geneva

Στις 9 Αυγούστου οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Κάλλαχαν στην Γενεύη (και τους Αμερικανούς) με άκρως απόρρητο μήνυμα για τα μάτια μόνο του ΗΒ και ΗΠΑ για την επικείμενη δεύτερη εισβολή. Έγραφε η μυστική ενημέρωση μεταξύ άλλων:

«…Πιστεύουμε το σχέδιο στρατιωτικά έχει νόημα (the plan makes military sense.) Και θα είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο να το εκτελέσουν και οι τούρκοι μπορούν να εκτελέσουν την 3η φάση δίχως να αντιμετωπίσουν ελληνική επίθεση… Το σχέδιο είναι σύμφωνα με ότι γνωρίζαμε για τα τουρκικά σχέδια πριν την επέμβαση: Πιστεύουμε οι τούρκοι πάντα ήλπιζαν να εξασφαλίσουν την Αμμόχωστο -… για την οποία είχε μιλήσει ο Ecevit.. και το εκπληκτικό είναι πως το σχέδιο θα εκτελεστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όχι αργότερο της 20ης Αυγούστου…»  (Οι υπογραμμίσεις Φ.Α.  Από το βιβλίο γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019.)

 

  • Ο Ετσεβίτ στις 17 Ιουλίου 1974 στην συνεδρία στο 10 Downing Street τους είχε εξηγήσει μέχρι που θα έφθανε η γραμμή, που αποτελούσε το πρόδρομο  1) για τη γνώση του ΗΒ για τα τουρκικά σχέδια και για την δεύτερη εισβολή στις 14 Αυγούστου 1974 κα 2)  για το θέατρο που παίχτηκε στη Γενεύη και κατέληξε στη δεύτερη εισβολή δίχως κανένα «δικαιολογητικό»… (Από το βιβλίο Φ.Α. « Διζωνική vsΔημοκρατία 2019»).
  • Ας γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι η 48χρονη κατοχή εν μέρει είναι επακόλουθο των μηχανορραφιών του ΗΒ το καλοκαίρι του 1974, για τα οποία το πολιτικό κατεστημένο της Λευκωσίας (κυβέρνηση και Βουλή)  σιωπούν. Αντί να εξηγήσουν βάση των ιστορικών μαρτυριών που έχουμε δημοσιεύσει εδώ και χρόνια, το κατεστημένο συνεχίζει να κρατεί το λαό στο σκοτάδι και στη διαστρέβλωσα.  Η φάρσα του «Φακέλου της Κύπρου»,  το επιβεβαιώνει πέραν αμφιβολίας.

Το πρώτο έγγραφο

Τηλεγράφημα ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΗΒ από την Βρετανική Πρεσβεία στη Βόνη προς την βρετανική αποστολή στη Γενεύη. Ημερομηνία 10 Αυγούστου 1974.

Τίτλος «Κύπρος: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ»

«Αν και σημειώνω ότι οι  εκτιμήσεις της Μικτής Επιτροπής Πληροφοριών  (Μυστικών Υπηρεσιών) είναι για τα μάτια μόνο του ΗΒ, θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε με κάποιο τρόπο ούτως ώστε να ετοιμάσουμε το έδαφος με την Ομόσπονδη Κυβέρνηση (Γερμανίας) για τον τρόπο με τον οποίο ο ΥΠΕΞ (Κάλλαχαν) θα αντιμετωπίσει την κατάσταση…

Θα ήμουν πολύ ευγνώμων αν μελετήσετε το θέμα και με ενημερώσετε τι, αν προκειμένου, μπορώ να πω στους Γερμανούς για τις πληροφορίες μας για τα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια. Δεν  νομίζω είναι αναγκαίο να δώσουμε οτιδήποτε γραπτώς.  Ούτε βέβαια να υποδείξουμε οτιδήποτε για τις πηγές μας.  Αλλά κάποια ιδέα για την εγκυρότητα της απειλής σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα είναι αναγκαίο αν θα ζητούσαμε από την κυβέρνηση στη Βόνη να προβεί σε αποφασιστικές παραστάσεις προς την ΄Αγκυρα».

Προτού δοθεί απάντηση στην Πρεσβεία στη Βόνη, σκέφθηκαν να βάλουν κάτω «κάποιες απλές αρχές» («a fewbasic principles»).  Αυτές τις «αρχές» (!) ανέλαβε να τις… συντάξει ο άμεσα υπεύθυνος στο Φόρειν ΄Οφις για το Κυπριακό, και πλάι στον Τζέιμς Κάλλαχαν στη Γενεύη,  κ.  A. C Goodison.  (Βλέπε στο τέλος για τον κ. Goodison).

To τηλεγράφημα από τη Βόνη για οδηγίες

Δεύτερο έγγραφο

Ο κ. A. C. Goodison,  την επομένη (11/8/74) έστειλε πρώτα στον Ιδιωτικό Γραμματέα  (Private Secretary) αυτές τις «αρχές» οι οποίες ήσαν:

« Βραχυπρόθεσμα υπάρχουν καθαρά Βρετανικά συμφέροντα στο να εμποδίσουμε περαιτέρω μάχες στην Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε την Διακήρυξη που υπογράψαμε στη Γενεύη (Εννοείται Γενεύη I). Έχουμε χιλιάδες Βρετανούς υπηκόους στην Κύπρο. ΄Εχουμε Βάσεις εκεί τις οποίες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για δικούς μας εθνικούς σκοπούς για την ώρα.

Δεν έχουμε μακροπρόθεσμα συμφέροντα στην Κύπρο που δεν μοιραζόμαστε με τους Αμερικανούς.

Δεν πρέπει να δράσουμε με βία (‘forcible action’ – εννοείται να σταματούσαν την προέλαση των Τούρκων)  εκτός σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ή με την υποστήριξή τους.

Οποιαδήποτε τέτοια δράση με βία (‘forcible action’) πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση στη λεπτομέρειά της, την  Διακήρυξη της Γενεύης, έστω και αν αυτό ίσως να μας φέρνει σε μειονεκτική θέση ή σε μειονεκτική θέση τους Ελληνοκύπριους αν προχωρήσει και πάλιν η Τουρκία σε μάχη. Κάνοντας αυτό ίσως εμποδίσουμε τέτοια μάχη.  Τουλάχιστον τους αφαιρούμε οποιoδήποτε εύλογο πρόσχημα για επίθεση.

Πρέπει να στοχεύουμε πάντα στην ελάττωση μακροπρόθεσμης ανάμειξης στην Κύπρο.  Πρέπει να αποφεύγουμε ανάληψη νέων μακροπρόθεσμων  δεσμεύσεων.»

Μερικές από τις  «βασικές αρχές» κατά τον κ. A. C. Goodison

Είχαν ευθύνη, έγραψε ο κ. Goodison για την… Διακήρυξή τους στη Γενεύη που υπέγραψαν! (Εννοείται Γενεύη Ι). Δηλαδή  όταν οι περιβόητοι  τρείς ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων της ΚΔ, υπέγραψαν  την  «αναγνώριση δύο ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ» στην Κύπρο.

Τα όσα κατέγραψε στις 11/8/74 ήταν μεταξύ των  «βασικών αρχών»  του Φόρειν ΄Οφις  που είχαν προτεραιότητα! Παρά να σεβόντουσαν  την υπογραφή τους του 1960.  Με πρώτιστη τους υποχρέωση και ευθύνη να βοηθούσαν την ΚΔ…

O A. C. Goodison – δι-περιφερειακή ομοσπονδία (ΔΔΟ) – χειρόγραφα πρακτικά

Εν  συντομία ο Sir Alan Clowes Goodison, ήταν ο αξιωματούχος που στις 16 Αυγούστου 1974 εισηγήθηκε και αποφασίστηκε τελεσίδικα από το Φόρειν ΄Οφις ότι η λύση θα ήταν η δι-περιφερειακή ομοσπονδία (Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία)  και ότι ο καλύτερος να την προωθούσε (δεν ήθελαν τον Μακάριο) ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης.  Αποχωρώντας από το Φόρειν Όφις παρέδωσε  τα  χειρόγραφα πρακτικά του που κράτησε στη Γενεύη,  με εντολή να αποδεσμευθούν στα 30 χρόνια. Και αποδεσμεύθηκαν, κάτι που δεν συνηθίζεται (για τα χειρόγραφα πρακτικά), γιατί ήθελε (είπε) οι μελετητές να τα χρησιμοποιήσουν Είχε γράψει συγκεκριμένα σε μια σελίδα, ότι ο ίδιος και οι άλλοι της αποστολής είχαν ασκήσει τέτοιες πιέσεις στους Έλληνες που ήσαν έτοιμοι να τραβήξουν μόνοι τους μια γραμμή διαμέσου της νήσου. Τo θεωρούσε ως το καλύτερο. Συμφωνούσε και ο Ντενκτάς.  Στις 13/2/2005 σε ένα κήρυγμα του στο Hampstead στο Λονδίνο (ημέρα μνήμης των δύο παγκοσμίων πολέμων) είπε « Είναι ιδιαίτερη ημέρα σήμερα, να φέρουμε στο νου μας τα λάθη που έκανε στο παρελθόν η χώρα μας, και να ζητήσουμε γι΄αυτά συγχώρεση από το Θεό». Αφού προηγήθηκε μικρή αναφορά του και για το χειρισμό της Κύπρου από το ΗΒ το 1974…

Ίσως από τύψεις συνειδήσεως, ως  θρησκευόμενος χριστιανός. Πέθανε στις 30 Ιουνίου 2006. Τον ευχαριστώ πάντως, μου έδωσε πληροφορίες από πρώτο χέρι…

Αδιαμφισβήτητες  μαρτυρίες βρετανικής συμπαιγνίας προώθησης τουρκικών απαιτήσεων και συνομωσίας εξαπάτησης των ελληνοκυπρίων θυμάτων…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 02/10/2022


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤρεις σπάνιες μουσικές βραδιές στο #PRESS_taratsa
Επόμενο άρθροΓ. Φραγγίδης: «Καταρρίπτεται το success story της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ