Κ. Μαυρίδης: Ο Ερντογάν δούρειος ίππος εχθρικών συμφερόντων προς την Ευρώπη

«Η ανοχή μας ως ΕΕ προς το καθεστώς Ερντογάν, εξέθρεψε τον αυταρχισμό εντός Τουρκίας αλλά και την επιθετικότητα του εκτός, ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο κατά Ελλάδας και Κύπρου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε συζήτηση στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η συζήτηση αφορούσε την Ουκρανία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», στην οποία συμμετείχε και η Τουρκία και διεξήχθη στην παρουσία αρκετών Ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης επεσήμανε αρχικά ότι «μια πολυμερής συνάντηση ηγετών κρατών που σέβονται την κυριαρχία ο ένας του άλλου, παρά τυχόν επιμέρους διαφορές, είναι θετικό βήμα και προτιμότερο παρά η σύγκρουση. Υπό αυτή την έννοια, η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα»,  θα αξιολογείτο θετικά εάν δεν υπήρχε η αντίφαση Ερντογάν που πρέπει να μας προβληματίσει. Ειδικά για την Ουκρανία, ως ΕΕ έχουμε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία που προκαλούν οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος στις κοινωνίες μας. Ωστόσο, το καθεστώς Ερντογάν έχει μετατραπεί σε «Δούρειο Ίππο» εχθρικών συμφερόντων προς την ΕΕ, όπως του Πούτιν, ενώ ως ΕΕ το ανεχόμαστε. Η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής ομολόγησε πρόσφατα ότι έπρεπε να είχαμε εισακούσει ενωρίτερα όσους υποδείκνυαν την επιθετικότητα του Πούτιν. Το επισημαίνω ξεκάθαρα και για τον Ερντογάν: Λόγω της συμπεριφοράς μας ως ΕΕ, έρχεται σύντομα η μέρα που αρκετοί θα δηλώσουν ότι έπρεπε να είχαμε εισακούσει ενωρίτερα όσους επέμεναν στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας με έμπρακτο τρόπο. Σας μεταφέρω ένα πρόσφατο δείγμα για το μέχρι που στοχεύει να φτάσει ο Ερντογάν. Μόλις χτες, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Nordic Monitor» σε δημοσίευμά του με ονόματα, έγγραφα και γεγονότα, αποκαλύπτει το σχέδιο του Ερντογάν για επιχειρήσεις σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου μέσω ειδικής μονάδας εντός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών -υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν- ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία.»

 

Ο κ. Μαυρίδης καταλήγοντας επεσήμανε ότι «για τον ρόλο της Τουρκίας στην υπόλοιπη Αν. Μεσόγειο δεν χρειάζεται να αναφέρω πολλά αφού είναι γνωστά, ιδιαίτερα για την Κύπρο και για αυτό θα περιοριστώ στο εξής: Έρχεται σύντομα η μέρα που θα γίνει παραδεκτό από πολύ περισσότερους, ότι η ανοχή μας ως ΕΕ εξέθρεψε τον αυταρχισμό του Ερντογάν εντός, αλλά και την επιθετικότητά του εκτός.»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΆκου Γιαννάκη…
Επόμενο άρθροΕνημέρωση για τη διεξαγωγή τελετών απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών στην Πανεπιστημιούπολη ΕΑΠ στην Πάτρα την 1η Οκτωβρίου 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ