Σαν σήμερα το μοιραίο στην πτήση CY284: Τα γεγονότα της μυστηριώδους τραγωδίας

Σαν σήμερα 55 χρόνια πριν, η πτήση 284 της Cyprus Airways από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας  ανατινάχθηκε στον αέρα, σκοτώνοντας και τους 66 επιβάτες και πλήρωμα. Η ιστοσελίδα Simpleflying επαναφέρει στο προσκήνιο την άλυτη μέχρι σήμερα τραγωδία που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1967.

Το αεροσκάφος που βομβαρδίστηκε στον αέρα ήταν ένα εξάχρονο de Havilland DH-106 Comet 4. Ως συνιδιοκτήτης των Κυπριακών Αερογραμμών, η British European Airways (BEA) εκτελούσε όλες τις πτήσεις τζετ της Cyprus Airways.

Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε σε πτήση από την Αθήνα προς τη Λευκωσία

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 1967, ένα αεροσκάφος της British European Airways (BEA) de Havilland DH-106 Comet 4, που επιχειρούσε πτήση για λογαριασμό της Cyprus Airways, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την Αθήνα, φτάνοντας στις 03:00. Έχοντας προσγειωθεί με ασφάλεια στις 12 Οκτωβρίου, η πτήση 284 της Cyprus Airways απογειώθηκε στις 04:30 για τη σύντομη πτήση 1 ώρας και 35 λεπτών για τη Λευκωσία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επτά μέλη πληρώματος και 59 επιβάτες.

Το αεροσκάφος πετούσε στα 29.000 πόδια, όταν το κέντρο ελέγχου της Αθήνας μετέφερε την παρακολούθηση της πτήσης στον αντίστοιχο κέντρο ελέγχου της Κύπρου περίπου 45 λεπτά μετά την απογείωση της πτήσης. Αφού το κέντρο ελέγχου της Λευκωσίας συνομίλησε μία φορά με το πλήρωμα του αεροσκάφους, στη συνέχεια χάθηκε η επαφή.

Συντρίμμια βρέθηκαν να επιπλέουν στη θάλασσα

Ο λόγος για τη σιωπή ήταν ότι, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα 100 μίλια νοτιοανατολικά του ελληνικού νησιού της Ρόδου, μια βόμβα είχε εξερράγη στην καμπίνα. Το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα και τα συντρίμμια έπεσαν στη θάλασσα 22 μίλια νότια της τουρκικής παράκτιας πόλης Ντεμρέ.
Την επόμενη μέρα μετά την έκρηξη, 51 πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και, σε αντίθεση με τις πληροφορίες εκείνη την εποχή, κανένα δεν φορούσε σωσίβια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της τότε εποχής, το περιστατικό συνέβη στις 05:26. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος είχε υποστεί ένα σημαντικό περιστατικό περίπου οκτώ λεπτά μετά την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου της Λευκωσίας. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε έκταση περίπου 35 τετραγωνικών μιλίων σε βάθος μεταξύ εννέα και δέκα χιλιάδων ποδιών.

Ένα μαξιλάρι καθίσματος είχε ίχνη πλαστικού εκρηκτικού μηχανισμού

Αφού προεξοφλήθηκε η αρχική υπόθεση ήταν ότι το αεροσκάφος ενεπλάκη σε σύγκρουση στον αέρα με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Αυτό απομυθοποιήθηκε όταν ένα μαξιλάρι καθίσματος επιβάτη βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα αποκαλύπτοντας στοιχεία για πλαστικό εκρηκτικό στρατιωτικής ποιότητας.

Το μαξιλάρι του καθίσματος και άλλα στοιχεία που ανακτήθηκαν από το σημείο στάλθηκαν στα εργαστήρια για εξέταση. Οι εμπειρογνώμονες ιατροδικαστών στο Βασιλικό Ίδρυμα Έρευνας και Ανάπτυξης Όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν το καθήκον να προσδιορίσουν τον τύπο εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους και από πού μπορεί να προερχόταν.

Κανένας δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για τον βομβαρδισμό σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις στην Κύπρο ήταν ψηλές. Ο βρετανικός Τύπος δημοσίευσε άρθρα που υποδήλωναν ότι ο στρατηγός Γρίβας υποτίθεται ότι ήταν στην πτήση και ήταν ο στόχος της βόμβας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ερευνητής – συγγραφέας Simon Hepworth ξεκίνησε μία έρευνα το 2017, ενώ έγραψε και αρκετά βιβλία για την πτήση CY284 μέσα στα οποία κατονομάζει άτομα που πιθανόν να εμπλέκονται στη τραγωδία.

Πηγή : sigmalive.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝέος πρόεδρος και CEO ο Γ. Συριανός στην Ακτωρ
Επόμενο άρθρο29η Agrotica: 1.600 εκθέτες από 48 χώρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ