Σύροντας Ιστορικούς Παραλληλισμούς: Τσεχοσλοβακία-Κύπρος και Εθνοτικές Μειονότητες. Βίοι Παράλληλοι;

Με τον Πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παναγιώτη Παπαδόπουλο

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2022

10:00 – 11:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων M114, κτίριο Millennium (1ος όροφος)

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Συντονιστής: Γιάννος Κατσουρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Οι παραλληλισμοί στην ιστορία εξακολουθούν να αποτελούν μια προσέγγιση αρκετά δημοφιλή, όχι μόνο ανάμεσα στους ιστορικούς, αλλά κυρίως στους πολιτικούς.

 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση ήταν αρκετά δημοφιλής, ιδίως μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της υιοθέτησης της πολιτικής του κατευνασμού (appeasement) από πλευράς των Αγγλο-Γάλλων έναντι της Ναζιστικής Γερμανίας και των ολέθριων αποτελεσμάτων στα οποία αυτή οδήγησε (Διάσκεψη του Μονάχου, 29-30 Σεπτεμβρίου 1938, και η ολική κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας λίγο αργότερα, 15.3.1939).

 

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις (Σουέζ 1956 και Ινδοκίνα, 1945 και εντεύθεν), ο πειρασμός για να συρθούν παράλληλοι ήταν ακαταμάχητος, πρωτίστως λόγω της έντονης αντιπαράθεσης αποικισμού- τοπικού εθνικισμού, εντός του πλαισίου του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.

 

Έχοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, επιχειρείται μια ανάλογη προσέγγιση, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, μεταξύ των Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας και των Τουρκοκυπρίων της Κύπρου, με σκοπό να καταδείξει μέχρι ποίου σημείου ισχύει η εν λόγω μεθοδολογία.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΝέος πρόεδρος και CEO ο Γ. Συριανός στην Ακτωρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ