Όποια ευρωπαϊκή ή εθνική λύση για την ενέργεια θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια

Εκφράζοντας την απόλυτη καταδίκη και ζητώντας την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια, καθώς και τη διερεύνηση όποιας πιθανής πολιτικής απόχρωσης ή σκιάς, ξεκίνησε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» και στο δημοσιογράφο, Λάζαρο Θεοδωρακίδη, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σχολίασε στη συνέχεια την κατάρρευση, όπως τη χαρακτήρισε, της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να καταλήξει σε λύση για την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση γιατί έχει καταρρεύσει η ενεργειακή της στρατηγική, κάτι που αποτυπώνει και την πολιτική «χρεωκοπία» της Ένωσης, η οποία αποδείχτηκε πολιτικά ανεπαρκής να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει χρεωκοπήσει πλήρως η κυριαρχία της λογικής της αγοράς στην ενέργεια. Το κοινωνικό συμφέρον της Ευρώπης σήμερα είναι να υπάρχει δημόσια, ισχυρή παρέμβαση της πολιτείας στην αγορά ενέργειας. Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην ενέργεια σε προσιτές τιμές και καθαρή ενέργεια. Βλέπουμε όμως και πισωγυρίσματα αφού πρόσφατα η Ευρώπη χαρακτήρισε κλιματικά φιλικά καύσιμα την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέτοιες επιλογές αναδεικνύουν το έλλειμμα στρατηγικής και τα συμφέροντα πίσω από τις επιλογές».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι πρέπει να «πατάνε» στη βάση της αλληλεγγύης. «Πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε ότι η όποια χρηματοδότηση δεν θα μετατραπεί σε αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα όπου, δυστυχώς η κυβέρνηση επιδοτεί την κλοπή. Για παράδειγμα, τα υπερκέρδη μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Το σύνολο δε της χονδρεμπορικής αγοράς τον ίδιο μήνα ήταν στα 1,67 δισ. ευρώ όταν οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για τον ίδιο μήνα ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση επιδότησε παραπάνω από το κόστος της χονδρεμπορικής με χρήματα των καταναλωτών. Και επιπλέον πληρώνουν και οι καταναλωτές φουσκωμένους λογαριασμούς. Αυτή είναι η επιδότηση της κλοπής».

Ο Σ.Φάμελλος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη λίγων παικτών στην αγορά ενέργειας και όχι τους καταναλωτές, νοικοκυριά και παραγωγικούς φορείς. «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Ελλάδα αναδεικνύεται ακριβότερη στην τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, στα τιμολόγια για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις. Και αυτήν την ακριβότερη τιμή εισπράττει το καρτέλ ενέργειας, είτε μέσω των λογαριασμών των καταναλωτών, είτε μέσω των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι αισχροκερδούν με τις πλάτες της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με την «ευρωπαϊκή ΡΑΕ», τον ACER, η δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη παρά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων. Συνεπώς επαναλαμβάνω ότι όποια λύση ευρωπαϊκή ή εθνική θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζει, να πατάσσει την αισχροκέρδεια».

Το κυβερνητικό αλαλούμ στο ρεύμα επεκτείνεται και στα καύσιμα τόνισε. «Το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει την τιμή της βενζίνης και εξαιτίας της παύσης της επιδότησής του. Η κυβέρνηση δεν θέλει να υιοθετήσει το μέτρο μείωσης φορολόγησης, μέτρο που περιλαμβάνεται και στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν όπου θα είχε άμεσο αποτέλεσμα. 1,5 δισ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό αποτύπωμα του μέτρου. Δηλαδή με λιγότερο κόστος από τις επιδοτήσεις ενός μήνα θα έχουμε φθηνότερο κόστος καυσίμων για ένα χρόνο. Οι μόνοι που ωφελούνται τελικά είναι όσοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο».

Ερωτηθείς τέλος για το μέτρο «καλάθι του νοικοκυριού», δήλωσε πως: «Είμαι επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό το μέτρο γιατί μοιάζει με την πρόβλεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο καταναλωτής ρεύματος να ψάχνει κάθε μήνα ποια εταιρεία είναι φθηνότερη. Για ποιο λόγο όμως το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει τη δουλειά του συνολικά; Γιατί δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα και στο κόστος πρώτων υλών, όπως είναι και το κόστος ενέργειας και μπαίνουμε στο «παιχνίδι» των 50 προϊόντων; Γιατί δε μειώνει το κόστος του ΦΠΑ στα τρόφιμα που θα έχει άμεσο όφελος για τους καταναλωτές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να κάνει τη δουλειά του που είναι ο έλεγχος της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της αυθαιρεσίας έναντι των καταναλωτών. Αντί όλων αυτών, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτη στην ακρίβεια και χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια. Είναι τραγικό να υπάρχουν άδικα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας». ​


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚαλαφάτης: «Οι υπουργικές αποφάσεις για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Ευκαρπίας και τη μετατροπή του οικοπέδου της ΑΓΝΟ σε χώρο πρασίνου συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής»
Επόμενο άρθροΟ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ