Αλ.Τσίπρας: Όλη η ομιλία Μητσοτάκη ήταν «δεν φταίω εγώ»

tsipras-vl

«Το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας, εδώ και πολλούς μήνες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» και η οποία συζητείται στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας». Είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν πια να κρυφτούν με την «προπαγάνδα» της, ότι πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά στις δικές της επιλογές. Μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη», όχι μόνο διότι, όπως είπε, «όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη». Αλλά και γιατί «είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες». «Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα που «αφήνει πίσω του» ο πρωθυπουργός «δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε κι εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, δηλαδή ο εγγυητής της σταθερότητας». Σχολίασε ότι το μόνο που συμβαίνει σταθερά κατά τη διακυβέρνησή του είναι: επιδείνωση της ζωής των πολιτών, αύξηση του κόστους διαβίωσης, εκτόξευση των κερδών μιας κρατικοδίαιτης ελίτ, αποψίλωση του κράτους από την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία», επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά τα οποία 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30%, ζουν στο φάσμα της φτώχειας. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021, ενώ μειώθηκε σημαντικά από το ‘16 έως το ‘19». «Αλλά ξέρω, θα πείτε πάλι ‘δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος’. Παλιότερα για τους θανάτους για την πανδημία έφταιγαν αυτοί που διασπείρουν τον ιό. Για τις υποκλοπές ο ανιψιός σας. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, ποτέ ο ίδιος», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά για να περιορίσει τις συνέπειες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης «δεν φυγομάχησε απλά, αλλά βρήκε ευκαιρία για να βαθύνει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική επιλογή του να εφαρμόσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν ενεργειακές υποδομές, και να αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη για να μη στεναχωρήσει τους χορηγούς του». Μίλησε για «πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ», κάνοντας λόγο για «μοναδικό συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού». Τόνισε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός, από Μάιο ‘21 έως Μάιο ‘22, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%, δηλαδή 23 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 1ο εξάμηνο του ’22, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Προσέθεσε ότι βάσει μελέτης της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), οι Έλληνες χρειάζονται πια δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατά μέσο όρο κάτω από έναν.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια του «δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια», προσθέτοντας ότι «έχρισε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια». Σχολίασε πως όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από κόστος φυσικού αέριου και προχώρησε σε κρατικοποιήσεις, εκείνος δεν το έκανε, προσθέτοντας: «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Νομίζατε ότι τα κουκουλώσατε όλα, δεν είναι η χώρα της ομερτά η Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ακόμη και όταν «αναγκάστηκε να καταργήσει την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το έκανε προσχηματικά, αφού εν τέλει πολλαπλασίασατε -αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος- έως και 57% το μήνα Σεπτέμβριο». Σημείωσε ότι «τα λέει όλα η επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ στον κ. Σκρέκα, που αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων, εν τέλει ευνοεί την ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών». Είπε ειδικότερα ότι τον Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα, με 20 ευρώ κόστος εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ, με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και κέρδος 5%, μια τιμή με εύλογο κέρδος φτάνει στα 482 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σημείωσε ότι οι προμηθευτές τιμολόγησαν 767 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή υπερκέρδος 285 ευρώ και με την κατανάλωση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατ. μεγαβατώρες, τα υπερκέρδη ανήλθαν στα 485 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβρη. «Τι καπέλο είναι αυτό κ. Μητσοτάκη; Τίνος είναι αυτά τα χρήματα και πού πάνε;», ρώτησε. Επιπλέον ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει φορολογηθεί έστω ένα ευρώ από το 90% που είχε πει ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών για τη περίοδο Ιούλιο ’21-Ιούνιο ’22, στα 2,2 δισ ευρώ και πως η ΡΑΕ έβγαλε μια εκτίμηση για έξι μήνες -Οκτώβριο ‘21-Μάρτιο ‘22- στα 927 εκατ. ευρώ. «Τι φορολογήσατε από αυτά;», ρώτησε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση ήδη να έχει εισπράξει για έναν χρόνο 2 δισ. ή με βάση την εκτίμηση της ΡΑΕ 834 εκατ. για έξι μήνες. «Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει, οκτώ μήνες τώρα και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Όχι από τους λίγους που με τις πλάτες σας έχουν θησαυρίσει», υποστήριξε.

Ως προς αυτό κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδοτεί την αισχροκέρδεια» με τον εξής τρόπο: Βάζετε «το χέρι στην τσέπη κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσο έχετε πάρει, για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ώστε να μη χάσουν ούτε ευρώ τα καρτέλ της ενέργειας». Χαρακτήρισε «τρανή απόδειξη» αυτής της θέση «τα φορολογικά έσοδα που έχουν αυξηθεί 7 δισ. στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω». Πρόσθεσε ότι με εκτίμηση για ανάπτυξη 5,3% και εκτίμηση για κατανάλωση 7,2% «είναι προφανές ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν προέρχεται από την ανάπτυξη ούτε από την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά από την ακρίβεια, εξαιτίας της επιλογής σας να μη μειώσετε ούτε μισό τις εκατό τους έμμεσους φόρους». Είπε ότι έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις, κάνοντας λόγο για «μηχανισμό πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι».

Σχολίασε ότι έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat, «αύξηση στο Οικιακό 0,31 Euro/KWh, αύξηση 139% και στο μη οικιακό 0,37 Euro/KWh, αύξηση 315%», τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «τα καρτέλ της ενέργειας εισπράττουν την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, μέσω λογαριασμών και επιδοτήσεων με τις δικές σας ευλογίες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι και μετά τις επιδοτήσεις, «τα πράγματα για τα νοικοκυριά δεν είναι καθόλου ευχάριστα», επικαλούμενος έκθεση για το 2022 των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) «ότι η Ελλάδα είναι στην 3η πιο ακριβή χώρα για τον οικιακό καταναλωτή παρά τις επιδοτήσεις, σε ρεύμα και φυσικό αέριο». Επισήμανε ότι αυτή η εικόνα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ «το ίδιο γίνεται και στα είδη βασικής κατανάλωσης, το ίδιο και στα καύσιμα», καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Είπε ότι βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ως «καλάθι του εμπαιγμού», αναφέροντας ότι «δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα “παγώσουν” οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία “οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές”». «Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι ανεκτές;», ρώτησε, προσθέτοντας ότι «στα χιλιάδες άλλα προϊόντα η αύξηση δεν θα αντέχεται, με κυβερνητική βούλα». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα που μας βασανίζουν και εντοπίζει την ακρίβεια στα μακαρόνια νούμερο 6». «Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, της τιμής του ρεύματος, του πληθωρισμού, της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, των απευθείας αναθέσεων, της αισχροκέρδειας στα καύσιμα», είπε.

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη πανευρωπαϊκά και στο ποσό που δαπανούν οι πολίτες για καύσιμα, σε σχέση με το εισόδημάα τους. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την επιδότηση στο diesel για να επιδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης «και πλέον, το diesel κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη». Είπε επίσης ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξεως του 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ «γιατί θέλετε να είστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών».

Μιλώντας για τους οικονομικούς δείκτες ο κ. Τσίπρας ρώτησε «πού πήγε εκείνο το περίφημο Mitsotakis Effect». «Η προπαγάνδα», είπε, «ότι η Ελλάδα έγινε απ’ τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς εξαιτίας της παρουσίας σας και όχι επειδή εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε κοντά 40 δισ. στα δημόσια ταμεία, επανήλθαμε μετά από πολλά χρόνια με αξιοπιστία στις αγορές». «Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του. Αυτή είναι η επίδρασή σας. Η ακρίβεια και η φτώχεια», σχολίασε. Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, «που ήταν η σημαία της οικονομικής σας πολιτικής, έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται», είπε, σχολιάζοντας ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα την έχουμε σε 18 μήνες και ότι τώρα λέει ότι θα γίνει μέσα στο ‘23. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επενδυτική βαθμίδα έως τις εκλογές, «διαβάστε τις αγαπημένες σας εκθέσεις των διεθνών οίκων, εκεί όπου εξηγούν τους λόγους που δεν έγιναν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, και θα καταλάβετε το γιατί».

Κατόπιν των παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι Κυριάκος Μητσοτάκης «όχι μόνο δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά πλέον είναι ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη». «Η χώρα και η κοινωνία δεν μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται. Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό. Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει. Γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει», τόνισε. Προκάλεσε τον πρωθυπουργό «αφού τόσο πολύ προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε στις δημοσκοπήσεις και ότι έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας», να προκηρύξει εκλογές, «να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία». Μίλησε για μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία «για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, να ξηλωθούν τα καρτέλ και να τιμωρηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές, να πάψουν τα golden boys να παρασιτούν και να ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού».

«Προκηρύξετε εκλογές και μη σας νοιάζει. Η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία. Η δικαιοσύνη θα νικήσει την ασυδοσία. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά», τόνισε καταληκτικά.

 

Αλ.Τσίπρας (Δευτερολογία): Όλη η ομιλία Μητσοτάκη ήταν «δεν φταίω εγώ» 

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα». «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί την Ευρώπη να μην εφησυχάζει
Επόμενο άρθρο” Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει, θα ξεσκεπάσει τον παρακρατικό μηχανισμό και τους ενόχους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ