«Ανευθυνότητα και ανεπάρκεια των αρμοδίων ταλαιπωρούν τους κατοίκους των οικισμών Τριλόφου και Πλαγιαρίου Δήμου Θέρμης»

famelos-s

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι 15.000 κάτοικοι των οικισμών Τριλόφου και Πλαγιαρίου, Δημοτικής Ενότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης, αφού η γέφυρα που συνέδεε τους δύο οικισμούς, καταστράφηκε μετά από ισχυρή βροχόπτωση στις 21 Μαΐου 2020, δίχως να έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή της, μέχρι και σήμερα, 29 μήνες μετά.

Πριν από είκοσι εννέα (29) μήνες, κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης, συνέβη καθίζηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της γέφυρας που ήταν η μοναδική απευθείας σύνδεση των δύο οικισμών. Επομένως οι κάτοικοι ελλείψει παρακαμπτηρίων οδών αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κάποιους αγροτικούς δρόμους της διανομής, μικρού πλάτους, οι οποίοι ασφαλτοστρώθηκαν πρόχειρα (κάποιοι μάλιστα δύο φορές),  που είναι ακατάλληλοι για τόσο μεγάλη κυκλοφορία και βαρέως τύπου οχήματα, χωρίς ορατότητα σε κάποια σημεία και επικίνδυνες στροφές, χωρίς οδοσήμανση και διαγραμμίσεις που έχουν ήδη υποστεί βλάβες στο πρόχειρο οδόστρωμα.

H περιοχή της Δ.Ε. Μίκρας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 24-05-2022 με Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ με Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (109497/16-10-2020) εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των έργων αποκατάστασης καταστροφών από τη θεομηνία της 21ης Μαΐου 2020, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Η αρμόδια και έχουσα την τεχνική επάρκεια για την αποκατάσταση της γέφυρας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος (Μάιος 2021) για να διαπιστώσει ότι έχει φόρτο εργασίας και αδυναμία υλοποίησης του έργου. Παρότι αδιανόητη η επίκληση φόρτους εργασίας για την αποκατάσταση της μοναδικής οδικής σύνδεσης δύο κωμοπόλεων 15.000 κατοίκων, τον περασμένο Μάιο, με μεγάλη καθυστέρηση, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της  ΠΚΜ και του Δήμου Θέρμης, προκειμένου η ευθύνη όλων των διαδικασιών, μελετών και εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου να περάσει στον οικείο Δήμο και να γίνει πιο γρήγορα ως έργο άμεσης προτεραιότητας, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου.

Ο Δήμος Θέρμης, στις αρχές του 2022 αποφάσισε την υλοποίηση του έργου με τίτλο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΙΚΡΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ” δαπάνης 3.907.488, ευρώ (με Φ.Π.Α) προσφεύγοντας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης.

Μάλιστα, τον Μάιο 2022 δίχως να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.), από τη μεριά του Δήμου Θέρμης είχαν διατυπωθεί ανεδαφικές δηλώσεις ενημέρωσης προς  τους κατοίκους ότι τον Ιούνιο θα υπογράφονταν η σύμβαση του αναδόχου ο οποίος θα ξεκινούσε τις εργασίες.

Σημειώνεται ότι το αρμόδιο κλιμάκιο του Ε.Σ. συνεδρίασε στις 22 Αυγούστου 2022 και από την υπ΄ αριθμ. 715/2022 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θέρμης και της αναδόχου εταιρείας, καθώς μη νομίμως προχώρησε σε διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση, ενώ έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Μάλιστα, η πρακτική αυτή εκ μέρους του Δήμου, αναδεικνύεται ως πλημμέλεια, αφού η διενέργεια επισπευσμένης ανοικτής διαδικασίας προσδίδει διαφάνεια και τήρηση των αρχών ανταγωνισμού στην ανάθεση του έργου, σε αντίθεση με την προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης που εφαρμόζεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση για την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με εκτίμηση της διαδικασίας του διαγωνισμού στους τέσσερις (4) μήνες και της εκτέλεσης του έργου στους δώδεκα (12) μήνες.

Είναι προφανές ότι για την περίπτωση της συνδετήριας γέφυρας των οικισμών Τριλόφου Πλαγιαρίου έχουν ήδη περάσει 29 μήνες και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Από την καθυστέρηση και την αναποτελεσματικότητα Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου Θέρμης οι μόνοι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής και οι επαγγελματίες. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι μεταξύ των δύο οικισμών τις καθημερινές οφείλουν να κινούνται και εκατοντάδες μαθητές.

Η απαξίωση αυτής της περιοχής προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά εφόσον σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπήρξε φροντίδα για να ολοκληρωθούν έργα πρόσβασης μετά από φυσικές καταστροφές, αλλά στην περίπτωση του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου δεν υπάρχει καμία πρόοδος, μόνο αποτυχίες, παρότι ο Δήμαρχος Θέρμης ενημέρωσε για το θέμα της γέφυρας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2022 και βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα.

Επειδή, η ανεπάρκεια, οι λανθασμένες επιλογές και η ολιγωρία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης είναι οι αιτίες της ταλαιπωρίας των κατοίκων εδώ και 2,5 χρόνια περίπου

Επειδή, με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του αναγκαίου έργου της γέφυρας,   υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η τοπική οικονομία και η ασφάλεια στις μετακινήσεις

Επειδή, οι ευθύνες για την πλήρη αποτυχία και ανεπάρκεια ανήκουν στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον οικείο Δήμο Θέρμης


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πρώτη επιτυχής παρατήρηση της «σκιάς του Διδύμου» με την υπογραφή του ΑΠΘ
Επόμενο άρθροΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί την Ευρώπη να μην εφησυχάζει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ