“Διεθνής και εγχώρια ανάγκη τα ποιοτικά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία οδηγούν σε πετυχημένη επαγγελματική αναγνώριση και ανέλιξη στη διεθνή αγορά εργασίας”

ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΛΕΣΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΣ


συνέντευξη Ανδρέας Γερμανός

 

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στα εγχώρια εκπαιδευτικά δρώμενα, αποτελώντας μία ποιοτική επιλογή  για τους νέους που αναζητούν σπουδές έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Δρ. Ανδρέας Μολέσκης, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει, τους στόχους του Πανεπιστημίου, τα πλεονεκτήματα του, τις διεθνείς συνεργασίες του, και τις προϋποθέσεις για μετατροπή της Κύπρου σε διεθνή κόμβο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 

 

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος; Έχουν επιτευχθεί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

 

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ιδρύθηκε το 2010, έκλεισε ήδη την πρώτη 12ετία δημιουργικής ακαδημαϊκής λειτουργίας και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα, με πλέον των 6.500 αποφοίτων σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Εμπνεόμενο από το όραμα του Ιδρυτή  και πρώτου Προέδρου του, αείμνηστου Μιχαλάκη Γ. Λεπτού, στήριξε από ιδρύσεως του την πορεία του σε έξι στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης στοχεύοντας στην εφαρμοσμένη γνώση, την ακαδημαϊκή αριστεία και την ευθύνη και ευαισθησία για την φοιτητική  κοινότητα και την τοπική κοινωνία, όπου δραστηριοποιείται. Επιγραμματικά, πετύχαμε:

  • τη συνεχή ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και παραγωγή νέας καινοτόμου εφαρμοσμένης γνώσης μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα μέσα από διεθνείς συνεργασίες με σημαντικούς επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς και συνεχή συνεισφορά στον επιστημονικό διάλογο.
  • τη διασύνδεση των Προγραμμάτων Σπουδών και της φοιτητικής κοινότητας με την αγορά εργασίας με ανταπόκριση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR) και το νέο γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον των παγκόσμιων αγορών.
  • την πρωτοπορία στην αιχμή της γνώσης με διαρκώς ανανεούμενα Προγράμματα Σπουδών και των τριών κύκλων, τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις με ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με ιδιαίτερα σημαντικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού.
  • τη λειτουργία με κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Η δημιουργία Πανεπιστημίου στην ακριτική Πάφο αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την σημαντικότερη πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έγινε μέχρι σήμερα στην Κύπρο.
  • τη συνεισφορά στην τοπική ανάπτυξη, ως ηθική δέσμευση και υποχρέωση του Πανεπιστημίου στην επαρχία της Πάφου και προσφορά των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
  • τέλος, διατηρούμε αδιάλειπτο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης προς τη φοιτητική μας κοινότητα και προς τους αποφοίτους μας.

 

Που διαφέρει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια της Κύπρου; Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του;

 

H αξιοποίηση και θεσμική θωράκιση της εξ αποστάσεως και της μικτής (blended) Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, έχει προσδώσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά και πολλαπλά οφέλη στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα με κυριότερο τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης και προσαρμογής στις όποιες μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Περαιτέρω, η αποκτηθείσα γνώση  και εμπειρία από την προσαρμογή στις νέες συνθήκες λειτουργίας της εκπαίδευσης στο κοινωνικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον σε συνάρτηση με τους αυξημένους πόρους και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε της Προγραμματικής περιόδου 2021- 2027 (Πρόγραμμα Θ.αλ.Ε.Ι.Α), Ταμείο Ανάκαμψης, Erasmus+,  Horizon Europe 2022 έχουν ήδη προσδώσει στα Ερευνητικά Κέντρα των Πανεπιστημίων και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιό μας αυξημένη  δυναμική για έρευνα, συνέργειες και  συνεργασίες με Ιδρύματα του εξωτερικού, συμμετοχή σε μεγάλα ερευνητικά projects,  ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, ανάπτυξη νέων ερευνητικών εργαλείων και αξιοποίηση των νέων ερευνητών μας.

Τέλος η εντεινόμενη και συνεχής προσπάθεια διασύνδεσης των Προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου μας με την αγορά εργασίας και της πρωτογενούς ερευνητικής δραστηριότητας για τη δημιουργία και παροχή εφαρμοσμένης γνώσης, η  οποία έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχούς εργοδότησης των αποφοίτων μας,  αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη νέα ψηφιακή εποχή για την καλλιέργεια σύνθετων ικανοτήτων και  τη βελτίωση των  δεξιοτήτων των νέων επιστημόνων και μελλοντικών εργαζομένων και το νέο γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον των παγκοσμίων αγορών.

Θεωρούμε επομένως, ότι η  δυνατότητα ανταπόκρισης του Οργανισμού μας σε όλα τα νέα αυτά δεδομένα, ως αποτέλεσμα της άμεσης, ταχύτατης και ευέλικτης διαδικασίας λήψης στρατηγικών και επιχειρησιακών αποφάσεων από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου,  τις Ακαδημαϊκές και Διοικητικές αρχές, αποτελεί έναν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα επιτυχούς επιβίωσης και ανάπτυξης στο ανταγωνιστικό εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον.

 

Ποιοι είναι οι διεθνείς συνεργάτες σας;

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε,  η διεθνοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των Προγραμμάτων Σπουδών μας αποτελεί  στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή μας παράλληλα με την προσφορά ανταγωνιστικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών με βέλτιστους διεθνείς δείκτες ποιότητας. Επομένως η διαρκής εμβάθυνση  και επέκταση των διεθνών συνεργασιών μας,  όπως με τα Πανεπιστήμια Middlesex (Ην. Βασίλειο), τη  Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Reading (Ην. Βασίλειο), την Kemmy Business School του Πανεπιστημίου  Limerick της Ιρλανδίας και την παροχή κοινών Προγραμμάτων Σπουδών των τριών κύκλων με ξένα πανεπιστήμια της Κίνας και του Ισραήλ καθως και Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κ.α, αποτελεί στρατηγικό στόχο ανάπτυξης και στόχευσης ακαδημαϊκής αριστείας για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.

Επίσης μας δόθηκε η δυνατότητα της αύξησης του διεθνούς αποτυπώματος του Πανεπιστημίου μας με την ένταξη και συμμετοχή σε σειρά Διεθνών Ευρωπαϊκών Δικτύων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (EURASHE), της Ένωσης Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED),  της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association/EUA) καθώς  και  η συμμετοχή σε διεθνή consortia για ανάληψη  δράσεων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Ε.Ε, όπως με την κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων eMERGE

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Πανεπιστημίου σας;

 

Επιγραμματικά, μπορούμε να κατατάξουμε τον μεσοπρόθεσμο  σχεδιασμό μας   για τα επόμενα έτη σε τέσσερις άξονες λειτουργίας  ως αναγκαιότητα συνεχούς προσαρμογής  στα νέα δεδομένα:

  • Περαιτέρω διεθνοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας και των Προγραμμάτων Σπουδών του  παράλληλα με την προσφορά ανταγωνιστικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών με βέλτιστους διεθνείς δείκτες ποιότητας και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
  • Περαιτέρω αξιοποίηση των αυξημένων ερευνητικών διατιθέμενων πόρων με παράλληλη χρήση και συμμετοχή σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επένδυση στην πρωτογενή και καινοτόμο ακαδημαϊκή έρευνα, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών  μας.
  • Εμπλουτισμός με νέα προγράμματα που θα καλύπτουν τους τομείς των Βιολογικών/Ιατρικών σπουδών και της Μηχανικής.
  • Έμφαση στην παροχή καινοτόμου γνώσης μέσω της δημιουργίας Προγραμμάτων Σπουδών αιχμής γνώσης στα σύγχρονα επιστημονικά πεδία της οικονομίας της γνώσης με πλήρη διασύνδεση και αναφορά στο διαμορφωνόμενο εργασιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα.
  • Αναμόρφωση και βελτιστοποίηση του επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενόψει και της αναμενόμενης Ιδρυματικής αξιολόγησης από τον φορέα ΔΙΠΑΕ, με πλήρη ενσωμάτωση και επέκταση των τεχνολογικών καινοτομιών στην παροχή «έξυπνων νέων υπηρεσιών»  και στην εκπαιδευτική και διοικητική διαδικασία.

Ποιες οι προβλέψεις σας για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σχετικά με τις εγγραφές νέων φοιτητών;

 

Η εσωτερική και διεθνής αγορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης σίγουρα έχει επηρεαστεί από την οικονομική αβεβαιότητα και κοινωνική ανασφάλεια, η οποία ακολουθεί το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέχεια του αυξημένου αριθμού των εγγραφόμενων φοιτητών/τριών κατά την περίοδο της πανδημίας, κυρίως σε εξ αποστάσεως Προγράμματα Σπουδών, υπάρχει η τάση του εξορθολογισμού του αριθμού των εγγραφών, η οποία θεωρούμε είναι  προσωρινή και θα ομαλοποιηθεί κατά το επόμενο έτος, νοουμένου ότι θα το επιτρέψουν η διεθνής κατάσταση και εξελίξεις.

 

Φέτος, αλλάζει κάτι όσον αφορά τα προγράμματα που προσφέρει το πανεπιστήμιο;

 

Όπως αναφέρθηκε ήδη στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος είναι η διαρκής αναβάθμιση και παροχή προγραμμάτων αιχμής εφαρμοσμένης γνώσης με αποδέκτες την διεθνή φοιτητική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων  Σπουδών (Μ.Π.Σ) σε εξ αποστάσεως μορφή   διδασκαλίας  στην Ελληνική  και Αγγλική γλώσσα, όπως το νέο Μ.Π.Σ στην Εγκληματολογική Λογιστική/ MSc in Forensic Accounting, το Μ.Π.Σ στο Ψηφιακό Marketing/ MSc in Digital Marketing, το Μ.Π.Σ στις Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια/ MSc in International Relations, Strategy and Security, το Μ.Π.Σ Χώρος και Εταιρική Ταυτότητα/ MSc in Space and  Brand Identity, το M.Π.Σ στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Επιχειρήσεων/ LLM in International and European Business Law, τα οποία ήδη έχουν σημαντικό αριθμό νέων εγγραφών καταδεικνύοντας την ανάγκη της διεθνούς, αλλά και της εγχώριας φοιτητικής κοινότητας για ποιοτικά  Προγράμματα Σπουδών, τα οποία οδηγούν σε πετυχημένη επαγγελματική αναγνώριση και ανέλιξη στη διεθνή αγορά εργασίας.

 

Η Κύπρος μπορεί να καταστεί διεθνής κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;

 

Ο αναπτυξιακός στόχος να καταστεί μια χώρα διεθνής κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι μια αρκετά φιλόδοξη επιδίωξη. Δεκάδες χώρες έχουν θέσει παρόμοιο στόχο. Στην περίπτωση της Κύπρου η διακήρυξη αυτής της επιδίωξης πρωτοεμφανίστηκε στα αναπτυξιακά προγράμματα του κράτους, ήδη από την δεκαετία του 1980 εάν όχι ενωρίτερα. Η λειτουργία του πρώτου κρατικού πανεπιστημίου στη χώρα μας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεκαπέντε χρόνια μετά ο αριθμός των φοιτητών που φοιτούσαν σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο δεν ξεπερνούσε τις 4,000 φοιτητές.

 

Η ψήφιση του Περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Νόμου του 2005 αποτέλεσε ισχυρότατη ώθηση στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα (κρατικά και ιδιωτικά). Σήμερα ο αριθμός των φοιτητών υπερβαίνει τους 40,000 από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική και αρκετά υποσχόμενη και ως εκ τούτου η απάντηση στο ερώτημα εάν η Κύπρος δύναται να καταστεί διεθνής κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ξεκάθαρα καταφατική.

 

Προϋποθέσεις γι’ αυτό το στόχο:

  • Κινητοποίηση Κρατικών Υπηρεσιών/Εξειδικευμένων Φορέων για την προβολή της Κύπρου ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Σπουδών.

 

  • Παροχή κινήτρων τόσο προς τους παρόχους πανεπιστημιακών προγραμμάτων όσο και προς τους μελλοντικούς φοιτητές, ιδιαίτερα σε κλάδους σπουδών όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Τέτοιοι κλάδοι σπουδών είναι π.χ. η Πληροφορική, η Μηχανική, οι Βιολογικές/Ιατρικές Σπουδές κλπ.

Τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικές ή άλλες απαλλαγές από τις επενδύσεις σε κτήρια και εξοπλισμό ή/και θέσπιση οικονομικών και άλλων κινήτρων για διευκόλυνση της εισόδου Κυπρίων και ξένων φοιτητών σ ’αυτούς τους συγκεκριμένους κλάδους.

 

  • Αποφυγή αγκυλώσεων και πιο αποτελεσματική συνεργασία και συντονισμός, μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

 

Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος παραμονής σε όσους νέους πληρούν τα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια για να σπουδάσουν στην Κύπρο.

Σήμερα όλοι οι φοιτητές από τρίτες χώρες δεν δικαιούνται να εργαστούν οπουδήποτε (με εξαίρεση όσοι ήταν φοιτητές την 31/01/2022) και αυτοί σε κάποιες χειρωνακτικές εργασίες και υπό προϋποθέσεις.

 

  • Να επιτρέπεται σε ξένους φοιτητές να έχουν πρακτική εξάσκηση στον κλάδο σπουδών τους.

 

Υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου όπου ο φοιτητής, στη διάρκεια των σπουδών του, να μπορεί να εργαστεί σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Σε τέτοια περίπτωση η ευθύνη της εργοδότησης ανήκει στο φοιτητή που κατανέμει τις ώρες του μεταξύ εργασίας και σπουδών και στον εργοδότη η ευθύνη για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Με την υλοποίηση των πιο πάνω πρακτικών επιτυγχάνεται , εκτός των άλλων, η απάμβλυνση σε ελλείψεις προσωπικού σε κύριους τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. πληροφορικής όπου ως γνωστόν υπάρχει σοβαρότατο έλλειμα που κατ’ επέκταση επηρεάζει και την προσέλευση ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

 

  • Ο Φορέας Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) συνεχίζει να επιτελεί την αξιόλογη εργασία για την περαιτέρω ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων ακαδημαϊκών σπουδών στην Κύπρο.

Η ποιότητα των Κυπριακών Πανεπιστημίων σε συνάρτηση με τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού προορισμού.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΧωρίς τέσσερις ο ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»
Επόμενο άρθροΜε βέτο στα F-16 προειδοποιεί την Τουρκία ο γερουσιαστής Μενέντεζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ