Δημήτρης Κούβελας « Η πολιτική μας είναι αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη»

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, μιλάει στο SPEAKNEWS για το σχέδιο “Θεσσαλονίκη 2030”, στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ένταση στα ελληνοτουρκικά, τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, και τα μέτρα της κυβέρνησης εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Συνέντευξη: Περικλής Βλάχος

Κύριε Κούβελα, η 86η ΔΕΘ ολοκληρώθηκε, και από το βήμα της ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το σχέδιο “Θεσσαλονίκη 2030”, με τα έργα που αναμένεται να αλλάξουν την πόλη μέσα στα επόμενα χρόνια. Πόσο αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι Θεσσαλονικείς, που τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν χορτάσει από εξαγγελίες για μεγάλα έργα;

Πράγματι, οι Θεσσαλονικείς είχαν χορτάσει από ψεύτικες εξαγγελίες, κούφια λόγια και ετοιμόρροπους «μουσαμάδες». Αυτό πλέον αλλάζει. Η φετινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ, απέδειξε τη στενή προσωπική σχέση που έχει «χτίσει» με την πόλη, τηρώντας με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των έργων για τα οποία δεσμεύθηκε απέναντι στους πολίτες. Ο στόχος μας «Και μετρό και αρχαία» επετεύχθη, ενώ προχωρούν οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών. Από τον απαξιωμένο ΟΑΣΘ περάσαμε σε πιο δυναμικές αστικές συγκοινωνίες, με τελικό στόχο την ποιοτικότερη καθημερινότητα του πολίτη. Η ανάπτυξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον εμφανής, με σκοπό τη διασύνδεσή του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα στον έκτο προβλήτα και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, κάνουν την πόλη σπουδαίο διαμεταφορικό και εμπορευματικό κέντρο των Βαλκανίων. Η Περιφερειακή οδός αναβαθμίζεται με το Flyover, νέες σήραγγες και κόμβους, κάνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών ταχύτερες και ασφαλέστερες. Επιπλέον, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στα δυτικά και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κέντρο υψηλών παροχών υγείας σε όλη την Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνον. Αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα στην πράξη, ότι επιλέξαμε τον «δύσκολο» δρόμο της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς, θέτοντας τις βάσεις για τη «Θεσσαλονίκη του 2030». Συνεχίζουμε με γνώμονα την πόλη – πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή.

Πέρα από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης, αυτό που λείπει από την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, είναι οι θέσεις εργασίας. Έχουμε στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, ιδίως δε ανάμεσα στους νέους. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα;

Δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη και συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατέχουν πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας, τόσο στους νέους όσο και στις γυναίκες. Το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης τα τελευταία χρόνια πλήττει την Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εργασιακή «πίτα».

Πράγματι, αν μελετήσει κάποιος τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, θα δει ότι η πρώτιστη σύγχρονη ανάγκη για κάθε νέο άνθρωπο είναι η εύρεση εργασίας. Ακριβώς όμως, μέσα από τα έργα πνοής και τις εμβληματικές επενδύσεις θα έρθει η βελτίωση των αρνητικών αριθμών και η στήριξη της αγοράς εργασίας. Την τελευταία τριετία στη Θεσσαλονίκη συντελείται μία επενδυτική κοσμογονία. Μία «επανάσταση» ψηφιακής τεχνολογίας, με τεχνολογικούς κολοσσούς να επιλέγουν την πόλη μας, δημιουργώντας ήδη πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

Το εμβληματικό πάρκο καινοτομίας Thess INTEC θα ανεβάσει την πόλη σε υψηλότερο επίπεδο, το ΕΚΕΤΑ μεγαλώνει, τα βιομηχανικά πάρκα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αλλά και σημαντικά προγράμματα του ΟΑΕΔ τρέχουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και δυναμώνοντας τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων. Μη ξεχνάμε ότι βρήκαμε την ανεργία στο 17,5 % το 2019 και σήμερα πετύχαμε να είναι 5 μονάδες κάτω, παρόλη την περίοδο της πανδημίας. Κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και πάνω σε αυτή την στρατηγική συνεχίζουμε.

Ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των πολιτών για τον επερχόμενο -δύσκολο όπως όλοι προαναγγέλλουν – χειμώνα. Αρκεί η λογική των επιδομάτων για να αντιμετωπιστεί η οικονομική πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά, ή χρειάζεται μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Αυτή η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κι όμως, σταθήκαμε όρθιοι και με τις παρεμβάσεις μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, οδηγώντας τη χώρα στο πιο ασφαλές «λιμάνι». Ως προς τη λογική των επιδομάτων που αναφέρετε, θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Η παροχή έκτακτης βοήθειας ενόψει της ακρίβειας που επέφερε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ήταν αναγκαία, ειδικά για τα νοικοκυριά που έχουν τις πιο μεγάλες ανάγκες.

Από εκεί και πέρα, αυτά τα τρία χρόνια αποδείξαμε τη στήριξή μας οριζόντια σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, με τη γενναία μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που φέρνουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, με χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, με την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες, την αύξηση των συντάξεων και το νέο μισθολόγιο των γιατρών.

Τέλος, το σχέδιο-τομή έξι σημείων που απαντά στο μεγάλο πρόβλημα της στέγης αρχίζει να υλοποιείται αμέσως, προκαλώντας ήδη αίσθηση αισιοδοξίας σε πολλά νέα παιδιά και ζευγάρια. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική επιδομάτων, αλλά για μία πολιτική αναπτυξιακή, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ορθή, χωρίς δημοσιονομικές παρεκκλίσεις και υπερβολές άλλων εποχών.

Δεν διστάσατε να απευθύνετε ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία για τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων από την Θεσσαλονίκη για voucher για ΚΔΑΠ. Πιστεύετε ότι θα δοθεί λύση;

Από την πρώτη μέρα της ενασχόλησής μου με τα κοινά όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και υπό την ιδιότητα πλέον του Βουλευτή, είχα πάντα ψηλά στην ατζέντα μου τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, μόλις απευθύνθηκαν σε μένα δήμαρχοι, ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΔΑΠ αλλά και γονείς παιδιών, που ήθελαν να κάνουν χρήση των voucher για είσοδο σε δημόσια και ιδιωτικά ΚΔΑΠ, συντάχθηκα αμέσως με την αγωνία τους και ζήτησα από τα συναρμόδια υπουργεία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό των ΚΔΑΠ.

Ένας θεσμός που προσφέρει εδώ και χρόνια σπουδαίο και δημιουργικό έργο, σε χιλιάδες παιδιά και οικογένειες. Στόχος πρέπει να είναι, να μην χαθούν τα διαθέσιμα κονδύλια και να μην φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν δημοτικές ή ιδιωτικές δομές δημιουργικής απασχόλησης, ενόψει της νέας δύσκολης χρονιάς που ξεκίνησε. Πρότεινα μάλιστα να γίνει αναδιανομή μέρους των vouchers, από ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων σε άλλες, έτσι ώστε να απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων vouchers και πόρων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μάθει να ακούει τους πολίτες και κυρίως να λύνει δύσκολες εξισώσεις. Είμαι αισιόδοξος μετά από επικοινωνία που είχα με τους αρμόδιους Υπουργούς, ότι άμεσα θα δοθεί λύση και σε αυτό το πολύ σπουδαίο ζήτημα, προς όφελος όλων.

Η Τουρκική επιθετικότητα συνεχώς εντείνεται, κάθε μέρα έχουμε και μία νέα δήλωση, μία νέα παραβίαση. Θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο; Πιστεύετε ότι οι κινήσεις της οποιαδήποτε ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να στρέφονται προς την αποφυγή πάση θυσία ενός θερμού επεισοδίου, ή προς την διασφάλιση της αποτελεσματικής άμυνας της χώρας;

Η απειλητική ρητορική της Τουρκίας αλλά και το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί μία διαρκή επιδίωξη της «ερντογανικής» πολιτικής και του μυθεύματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Ακόμη ένα επικοινωνιακό τερτίπι του Προέδρου Ερντογάν με στόχευση το δικό του εσωτερικό ακροατήριο, με απώτερο σκοπό την πολιτική του επιβίωση. Η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή χάραξε τις απαραίτητες διπλωματικές «οδούς», προκειμένου το ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού, όχι μόνο να γίνει γνωστό αλλά και να καταδικαστεί διεθνώς.

Η Ελλάδα πάντα θα επιδιώκει το διάλογο, σεβόμενη αφενός τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αφετέρου τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προτάσσει τα εθνικά μας συμφέροντα ως αδιαπραγμάτευτα. Γι’αυτό, ας γνωρίζουν ορισμένοι ότι δεν θα ανεχθούμε αναθεωρητικές ρητορικές και παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας. Η χώρα μας πιο ισχυρή αμυντικά από ποτέ, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανά πάσα στιγμή και ώρα.

 

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η ακροδεξιά βρέθηκε σε κυβερνητικούς σχηματισμούς στην Ιταλία και την Σουηδία. Πως σχολιάζετε αυτό το γεγονός; Είμαστε μπροστά σε μία άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία όπως είναι οι εκλογές, βγαίνουν πάντοτε χρήσιμα συμπεράσματα που οφείλουμε να σεβαστούμε και να κρίνουμε με νηφαλιότητα. Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους ελεύθερα. Και οι επιλογές αυτές κρίνονται από τα πολιτικά αποτελέσματα που θα παραχθούν σε βάθος χρόνου. Αυτό θα γίνει και με την κυβέρνηση που προκύπτει μετά τις εκλογές στην Ιταλία αλλά και τις πολιτικές ανακατατάξεις στην Σουηδία. Από την άλλη, μπροστά στην ψήφο διαμαρτυρίας οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί και σε μόνιμη επαγρύπνηση, μιας και ο κίνδυνος ακραίων πολιτικών θέσεων, που εκφράζουν ακραίοι δεξιοί κι αριστεροί λαϊκιστές, πάντα ελλοχεύει.

Η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη, την περίοδο των μεγάλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Απαιτούν κοινωνική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Η Ευρώπη έχει πάρει ήδη κρίσιμες αποφάσεις για πολλά θέματα που απασχολούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη και μπροστά στη νέα κοινή απειλή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από αγκυλώσεις και δογματισμούς.

Στη χώρα μας από την άλλη, έχουμε τα τελευταία χρόνια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία, για το πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και πόσο αναγκαία μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις, δίνοντας λύσεις στις ανάγκες της κοινωνίας, στις αγωνίες των πολιτών και τις προσδοκίες τους. Μόνον με υπευθυνότητα κι αποφασιστικότητα άλλωστε, μπορούμε να πετύχουμε  υψηλούς στόχους κι όχι μέσα από ακραίες ρητορικές και τοποθετήσεις μίσους και φόβου.

Μία μακρά προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πόσο θα επηρεαστεί το κυβερνητικό έργο από αυτό το κλίμα;

Η κυβέρνηση έχει πολύ σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο να παράξει τους επόμενους μήνες, αλλά και οι συνάδελφοι Βουλευτές έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε μέσα από την παραγωγή πλούσιου νομοθετικού έργου. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο και ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα για το οποίο πήραμε καθαρή εντολή στις εκλογές του 2019. Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και είναι πλέον φανερό ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η διεθνής εικόνα της χώρας αποκαταστάθηκε.

Ο Πρωθυπουργός με αίσθημα ευθύνης, έλαβε μία άκρως θεσμική απόφαση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μία απόφαση αναγκαία απέναντι στη διαρκή εκλογολογία, που μόνο κακό κάνει στον τόπο. Η μία μεγάλη διεθνής κρίση διαδέχεται την άλλη, κι αυτές οι κρίσεις ήρθαν να καταδείξουν, ότι δεν είναι ώρα για εκλογικούς τακτικισμούς αλλά για σκληρή δουλειά. Νωρίτερα, κάποιοι φρόντισαν να βάλουν στα θεμέλια της χώρας τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική τους ανευθυνότητα. Έναντι αυτών απαντάμε με υπευθυνότητα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη των μεγάλων προβλημάτων του πολίτη. Η μάχη του «σταυρού» μπορεί να περιμένει και τότε θα κριθούμε όλοι.

Το θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ που προέκυψε με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη, προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει λύση σε αυτό το θέμα, θα δοθούν καθαρές απαντήσεις, ή  θα ρίχνει τη σκιά του στην πολιτική ζωή της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Είναι φανερό, ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη νόμιμη «επισύνδεση» του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σήκωσαν αρκετή «σκόνη» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και κινήθηκε αποφασιστικά στο επίπεδο της προώθησης νέων ρυθμίσεων, με στόχο τη θεσμική αναβάθμιση στη λειτουργία της ΕΥΠ, που πρέπει να είναι ζητούμενο για όλους μας. Ήδη, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, με στόχο να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και όχι να προκληθεί σύγχυση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε και πάλι, ότι είναι ο βασικός πολιτικός εγγυητής των θεσμών και κύριος εκφραστής σταθερότητας για τη χώρα.

Καμία σκιά να μη μείνει στην πολιτική ζωή ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Το αντίθετο, «Όλα στο φως». Αυτή ήταν άλλωστε η πρώτη κουβέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κοιτώντας στα μάτια τους Έλληνες πολίτες…!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘ. Καράογλου: «Η ισότητα των φύλων είναι δείκτης ποιότητας της Δημοκρατίας»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με Ιάπωνες επιχειρηματίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ