Ζήσης Ιωακείμοβιτς: “Η έκθεση ήταν ένας τρόπος να τιμήσουμε του ανώνυμους και επώνυμους νεοδημοκράτες”

Την ιστορία της ΝΔ αποτυπωμένη σε φωτογραφίες και αφίσες μπορεί να δει κανείς επισκεπτόμενος την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων, που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, και φιλοξενείται στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, μας υποδέχθηκε στα γραφεία στον 5ο όροφο της οδού Μιχαήλ Καλού 6, μας ξενάγησε στην έκθεση, και μας μίλησε για τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται και που ελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των παλιών και νέων στελεχών της παράταξης, αλλά οποιουδήποτε ανθρώπου ενδιαφέρεται για την πολιτική και την ιστορία, όπως αυτή εκφράζεται όχι μόνο από τους ηγέτες, αλλά και από τους απλούς ανθρώπους που σε κάποια στιγμή της ζωής τους στήριξαν με την δράση τους ένα κόμμα.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό από ομιλίες των αρχηγών της ΝΔ, όπως και όλα τα σήματα της από το 1974, και στόχος της είναι να αναδειχθούν ιστορικές στιγμές και πρόσωπα που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και αποτυπώνουν την πολιτική της διαδρομή.

Ο επισκέπτης της θα δει φωτογραφίες από τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων δεκαετιών, θα δει τον νυν πρωθυπουργό σε εφηβική ηλικία να συνοδεύει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, θα δει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να θεμελιώνει το Καυταντζόγλειο Στάδιο, θα δει πρόεδρους της ΝΔ όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Κώστας Καραμανλής σε φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, θα δει κομματικές αφίσες από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, και πολλά άλλα ντοκουμέντα.

Την έκθεση επισκέφτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και είδε από κοντά το σπάνιο υλικό και τα ντοκουμέντα από την ιστορία της ΝΔ.

 

Κύριε Ιωακείμοβιτς, ποιο ήταν το έναυσμα για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης;

Το έναυσμα ήταν όταν έπεσε στα χέρια μου μία φωτογραφία του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ηλικία 18 ετών, όταν ο πατέρας του επισκέφτηκε το Άγιον Ορος το 1986, μαζί με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάνη, τον Τάκη τον Βουδούρη, τον Σφενδώνη κ.α. Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία, πλησιάζοντας και τα 48α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, φώναξα τους συνεργάτες μου και πρότεινα να κάνουμε μία έκθεση φωτογραφίας, φωτογραφικών ντοκουμέντων και αποκομμάτων εφημερίδων και οπτικοακουστικού υλικού, εδώ στα γραφεία μας.

Ήταν ένας τρόπος να τιμήσουμε τους ανώνυμους και τους επώνυμους νεοδημοκράτες, αλλά και τους ανώνυμους και επώνυμους οννεδίτες. Ξεκινήσαμε με 350 φωτογραφίες και τώρα έχουμε 415 μέσα σε μία εβδομάδα, αφού συνεχώς μας στέλνουν, καθώς επίσης 75 αφίσες από το 1974 και μετά. Με την έκθεση αυτή άνοιξαν τα γραφεία, και υπήρχε φοβερή ανταπόκριση. Είχαμε δώσει μια πρώτη παράταση, αλλά μάλλον θα συνεχίσουμε να την έχουμε την έκθεση, αφού κόσμος όχι μόνο από την Θεσσαλονίκη αλλά και από τους γύρω νομούς θέλει να την επισκεφτεί.

Νομίζω ότι η έκθεση αυτή, όπως είπε και ο πρωθυπουργός όταν την επισκέφτηκε, έχει εκτός από ιστορική αξία και συναισθηματική αξία, και αυτό το είδαμε όταν ήρθαν κάποια παλιά στελέχη της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που πραγματικά δάκρυσαν βλέποντας όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και παλιούς τους συναγωνιστές, εκείνης της εποχής.

Τι εικόνα θα αποκομίσει ο επισκέπτης της έκθεσης;

Ο επισκέπτης της έκθεσης παίρνει την εικόνα της ιστορίας της παράταξης. Όπως λέμε ¨λαός χωρίς ιστορία, λαός χωρίς μέλλον”, έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να τιμήσουμε την ιστορία της παράταξης μέσα από αυτή την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων.

Όποιος έρχεται από τους παλιούς αγωνιστές αλλά και από τους νέους, φεύγει συναισθηματικά φορτισμένος. Είναι μια έκθεση για να θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, βλέποντας φωτογραφίες εκείνης της εποχής.

Υπήρχαν σύντομα βίντεο με την ιστορία της παράταξης και των αρχηγών της. Εμείς όμως θέλαμε να τιμήσουμε και τους μικρούς τους ανώνυμους νεοδημοκράτες και οννεδίτεες που στήριξαν τόσα χρόνια αυτή την παράταξη. Για αυτό δημιουργήσαμε όλο αυτό το οποίο βλέπετε, μέσα σε 10 μέρες! Και μάλιστα δεν περιμέναμε ότι θα μαζέψουμε τόσο υλικό και θα υπάρξει τέτοια ανταπόκριση.  Πρόθεσή μας είναι το υλικό αυτό να εμπλουτιστεί και άλλο, με στόχο στα 50 χρόνια να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη έκθεση.

 

Είναι η έκθεση αυτή και μία πρώτη δράση από τις πολλές που φανταζόμαστε θα ακολουθήσουν ενόψει των εκλογών που έρχονται σε λιγότερο από ένα χρόνο;

Με την έκθεση αυτή, ανοίξαμε τα γραφεία σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα όμως τα παλιά μέλη που ίσως είχαν αδρανοποιηθεί, βλέποντας την έκθεση ερχόντουσαν και μου λέγανε “τι θέλεις να κάνουμε; Είμαστε εδώ”. Οι δράσεις αυτό τον σκοπό έχουν, να σηκώσουμε τον κόσμο από τον καναπέ, να ανοίξουμε τα γραφεία μας. Γιατί τα γραφεία πρέπει να είναι ανοιχτά και να έρχεται ο κόσμος, όχι μόνο για να δει τον πρόεδρο, αλλά για να δει και κάτι το οποίο ουσιαστικά αυτός ο ίδιος κόσμος το έχτισε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚομισιόν: Αυτά είναι τα μέτρα που βάζει στο τραπέζι απέναντι στην εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια
Επόμενο άρθροMicrocosmos τη νέα σειρά συναυλιών του ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει η Suzanne Ciani

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ