Κασουλίδης 2022 – Μακάριος 1974…

fanoula-argirou

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*


«Τι θα κάνουν τα (ελληνικά) στρατεύματα όταν φθάσουν εκεί;»

Αναφέρομαι στο άρθρο του αγαπητού συνάδελφου Λάζαρου Μαύρου, 5 Νοεμβρίου 2022 «Η Ελλάδα εξοπλίζεται, εμείς τι κάνουμε;» Έγραψε:

 

Ιωάννης Κασουλίδης 2022 

« ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ στο στομάχι ένιωσαν πολλοί την περί φρεγάτας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Γλ. Κασουλίδη στη Βουλή, την παρελθούσα εβδομάδα (25.10.2022). Σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, ένας εκ των βουλευτών τον ρώτησε:

– «Η Ελλάδα εξοπλίζεται, εμείς τι κάνουμε;».

Κι ο υπ.Εξ. απάντησε:

– “Πολλοί λένε γιατί δεν αγοράζουμε κι εμείς. Μα τι να αγοράσουμε; Μια φρεγάτα; Τι να σου κάνει;”

ΤΗΝ ΓΡΟΘΙΑ ένιωσαν όσοι αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία, η ειρήνη, η ασφάλεια των δύο κρατών του Ελληνισμού, έναντι των εντεινόμενων τουρκικών απειλών, εξασφαλίζεται από την ανυποχώρητη προβολή της συστοιχίας των Συντελεστών της Αποτρεπτικής Ισχύος…» Και πρόσθεσε στο μακροσκελές άρθρο του ο ΛΜ:

«ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα μπορούσε… να πληροφορηθεί και να μάθει αρμοδίως…από τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ώστε να αντιληφθεί και του λόγου του, πόσο σπουδαίο είναι για την Άμυνα, για την Αποτροπή, για την Ειρήνη ΧΩΡΙΣ υποταγή, σε Ελλάδα και Κύπρο, το γεγονός ότι το ελλα-δικό μας κράτος έχει ήδη εξασφαλίσει στην Γαλλία την κατασκευή των καινούργιων φρεγατών Μπελαρά για την ενίσχυση του στόλου των φρεγατών του ελλα-δικού μας Πολεμικού Ναυτικού…»

 

Μακάριος 1974

Η απάντηση Κασουλίδη εν έτη 2022, μας πάει πίσω 48 χρόνια. Να δούμε πως απάντησε και ο  τότε Πρόεδρος της υπό δεύτερη τουρκική εισβολή Κύπρου μας Αρχ. Μακάριος στον Βρετανό υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν – συνεργό του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τα άλλα  της «εγγυήτριας» Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου) – σε μια… συ σχετιζόμενη ερώτηση! 

13 – 14 Αυγούστου – Ελληνική Μεραρχία εις βοήθεια της Κύπρου

Στις 14 Αυγούστου εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα προς το Φόρειν ΄Οφις  ενημέρωνε ότι ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών (Γ. Μαύρος) τους είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσε για κατάρρευση της αντίστασης της Εθνικής Φρουράς και του ηθικού των ελληνοκυπρίων και είχε οδηγίες να ζητήσει την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην αποστολή μια Ελληνικής Μεραρχίας 10,000 ανδρών, που ήδη είχαν συγκεντρωθεί στην Κρήτη για αναχώρηση.  Ο Γεώργιος Μαύρος το είχε αναφέρει στον Τζέιμς Κάλλαχαν και στη Γενεύη (δηλαδή προτού ξεκινήσει η 2η εισβολή).  Η  Μεραρχία θα έφθανε στη Λάρνακα (δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες) και από εκεί θα αναλάμβαναν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Εθνικής Φρουράς.  Η δράση αυτή ήταν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως ή μπορούσε επίσης να πάει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.   Ο Μαύρος ήθελε όμως αεροπορική κάλυψη από την Βρετανία γιατί η Ελληνική Αεροπορία μέχρι ενός σημείο μετά την Κρήτη μπορούσε να καλύψει την αποστολή. Ζήτησε επομένως αεροπορική κάλυψη από τη βάση Ακρωτηρίου, μπορούσαν να συνεργαστούν με την Ελλάδα βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεως.

Στις 16 Αυγούστου, ο Michael Alexander (Μάικλ Αλεξάντερ) από το Φόρειν ΄Οφις ενημέρωσε τον προσωπικό γραμματέα του πρωθυπουργού Harold Wilson  (Χάρολτ Γουίλσον) ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να προσπαθούσε  να στείλει μια Μεραρχία από την Κρήτη στη Κύπρο.  Και οι ίδιοι (Φόρειν ΄Οφις) και οι Αμερικανοί τους είχαν ήδη πεί ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τέτοια δράση και δεν ήταν διατεθειμένοι να τους εγγυηθούν την αεροπορική προστασία εναντίον της τουρκικής αεροπορίας που είχαν ζητήσει.   Ο Τζέιμς Κάλλαχαν απάντησε με τηλεγράφημα έχοντας πρώτα συνεννοηθεί με τους Αμερικανούς (Αρθουρ Χάρτμαν) και Μακάριο  αλλά όχι με τον Κίσινγκερ απευθείας όπως αποκαλύφθηκε.

Η επιβεβαίωση της αρνητικής απάντησης προς Κ. Καραμανλή

  

Η συνεννόηση με τον  Μακάριο!

Αυτή επιβεβαιώθηκε με αποδεσμευμένη τηλεφωνική συνομιλία Κάλλαχαν/Κίσινγκερ στις 15.8.1974.  Και εδώ φαίνεται και η αξία μελέτης των αμερικανικών  εγγράφων σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα βρετανικά και όχι αποσπασματικά και απομονωμένα.  Ακολουθεί:

«Callaghan : Στο θέμα… όσον αφορά τη ιστορία με το Μαύρο ήταν— για την Μεραρχία— αεροπορική κάλυψη για την Μεραρχία του –λυπάμαι που δεν εξηγηθήκαμε σωστά με τον Arthur Hartman (Άρθουρ Χάρτμαν Αμερικανό αξιωματούχο) και δεν προσεγγίστηκες… μόνο εμείς.

 

Kissinger: Ακριβώς!

 

Callaghan : Επομένως εκείνο που έκανα ήταν να του στείλω πίσω ένα μήνυμα λέγοντας του ότι δεν μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους τους οποίους απαρίθμησα. Ένας ενδιαφέρον λόγος ήταν όταν είδα το Μακάριο σήμερα το πρωί τον ρώτησα για την γνώμη του αν μας ζητούσαν να κάνουμε κάτι τέτοιο και μου είπε όμως τι θα κάνουν τα στρατεύματα όταν φθάσουν εκεί. Οπόταν ήμουν στη θέση να δώσω οδηγίες στον πρέσβη μας ότι ο Μακάριος δεν βλέπει το λόγο για κάτι τέτοιο. Έτσι νομίζω μπορούμε να θεωρήσουμε το θέμα νεκρό.

 

(So what I have done is to send back a message to him saying that it can’t be done for a variety of reasons which I have outlined. One of the interesting ones is that when I saw Makarios this morning I asked him what would be his view if we were asked to do such a thing and he said but what would the troops do if they got there. So I have been able to give our Ambassador instructions that Makarios sees no purpose in doing this. So I think we can regard that one as dead.)

 

Kissinger: Σωστά…»

(Πηγή: Unclassified US Department of State review authority: Robert H Miller date/case ID: 01 Jun 2006 200102979). (Από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» Λεμεσός 2019).

 

ΓΓ ΝΑΤΟ

Ενδιαφέρον παρεμπιπτόντως στα πρακτικά της συνομιλίας και η αναφορά Κάλλαχαν στη συνάντησή του με τον τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ Joseph Luns. Ο τελευταίος ενδεικτικά είχε προτείνει να συζητείτο το θέμα στο ΝΑΤΟ και η απόφαση αποχώρησης της Ελλάδας από την συμμαχία. Αλλά ο Κάλλαχαν το απέρριψε και του είπε ότι η Ελλάδα είναι… παρηγοριά που χρειαζόταν και όχι νομικίστικες ερωτήσεις…(Στα βρετανικά έγγραφα  πάντως καταγράφεται ρητά η άρνηση Κάλλαχαν να συζητείτο το Κυπριακό στο ΝΑΤΟ).

Το αποδεσμευμένο αμερικανικό έγγραφο από το 2006 τηλεφωνικής συνομιλίας ημερ. 15.8.1974 Κίσινγκερ/Κάλλαχαν

Μόνο αν προβούν σε γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων!

 

Υπενθυμίζω ότι έχω ήδη γράψει σε άρθρο μου (και στο προαναφερθέν βιβλίο) ότι ο Τζέιμς Κάλλαχαν  στις 14 Αυγούστου 1974 την ίδια μέρα που ξεκίνησε η  2η τουρκική εισβολή, είχε συνεννοηθεί με τον τότε Αυστριακό ΓΓ του ΟΗΕ (πρώην χιτλερικού) Κούλτ Βάλτχαιμ ότι κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έπρεπε να επιδιωχθεί για την Κύπρο, κάτω από το Άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ εκτός και αν οι Τούρκοι πήγαιναν πέρα των υποτιθέμενων στόχων τους (για τους οποίους ο Ετσεβίτ είχε ενημερώσει λεπτομερώς τη βρετανική κυβέρνηση στη συνάντηση που είχαν  στη πρωθυπουργική κατοικία στις  17 Ιουλίου 1974) και προσπαθούσαν να καταλάβουν ολόκληρη τη νήσο ή αν ενεθάρρυναν μια γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων…

‘Άρθρο Φ.Α. 27 Απριλίου 2019 «Σημερινή»

«Μόνο αν προχωρήσουν με γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων»

https://simerini.sigmalive.com/article/2019/4/27/mono-an-prokhoresoun-me-genike-sphage-ton-ellenokuprionb4d93f59-1a82-495a-b011-01b489dfbaf8/


*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 13/11/2022


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση προωθεί με όλους τους τρόπους την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ εις βάρος των δημοτών
Επόμενο άρθροΚακουργηματική δίωξη σε βάρος του 26χρονου και της 19χρονης για εγκατάλειψη της φοιτήτριας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ