Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης “Θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας”

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλάει στο SPEAKNEWS για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Για το κύμα της ακρίβειας και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ετοιμότητα της χώρας μας σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, για τα εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων που βγαίνουν καθημερινά στην δημοσιότητα και την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η πολιτεία απέναντι στους δράστες, για την πανδημία που απαιτεί ακόμη επαγρύπνηση, και για τους τρόπους με τους οποίους το πολιτικό σύστημα μπορεί να αποτρέψει την ανάδειξη σε αξιώματα, ανθρώπων που οι παράλληλες δραστηριότητές τους ελέγχονται νομικά και ηθικά.

 

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

 

 

Κύριε Βαρτζόπουλε,

η ελληνική οικογένεια σήμερα αντιμετωπίζει με δυσκολία τα προβλήματα της καθημερινότητάς της, λόγω της ακρίβειας. Πιστεύετε ότι με το “Καλάθι του νοικοκυριού” και τα διάφορα επιδόματα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση;

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι καταναλωτές από κάθε μεγάλο πάροχο για το ποια προϊόντα έχουν έναν καλό συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Παραλλήλως, έχει βάλει τις αλυσίδες των super market σε μια άτυπη ανταγωνιστική διαδικασία μείωσης τιμών. Συνεπώς, συνετελείται μια μείωση σε βασικά είδη και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις τιμές των προϊόντων, η οποία ξεπέρασε τα όρια ανοχής των πολιτών. Σε αυτό κινείται όλο το κυβερνητικό επιτελείο, στο να μειώσει τις αυξήσεις μέσα από παρεμβάσεις και να ελέγξει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

 

Εδώ και χρόνια ακούμε μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Μήπως τελικά η αισχροκέρδεια στην αγορά είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά (θυμίζω από το παρελθόν τον κ. Γιακουμάτο, και τον κ. Κουλούρη κλπ.) και τις κατά περιόδους κρίσεις που προκύπτουν; Μπορεί να παταχθεί η αισχροκέρδεια και με ποιους τρόπους;

Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά την αγορά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων αν υπάρξει ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια. Όλοι μας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι συνεχώς στο δρόμο και ερευνούν τέτοια φαινόμενα. Ήδη έχουν καταβληθεί δεκάδες πρόστιμα σε παραβάτες που ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους τους σε βάρος των καταναλωτών και φυσικά χρειάζεται πολύ δρόμος ακόμα. Όμως η αποφασιστική στάση που δείχνουμε απέναντι στην πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Ας πάμε κύριε Βαρτζόπουλε στο άλλο μεγάλο θέμα, την Υγεία. Έχουμε προειδοποιήσεις για νέο κύμα κρουσμάτων covid. Τελικά έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, ή όχι; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

Ο χειμώνας που ακολουθεί προβλέπεται υγειονομικά ανεκτός, ωστόσο, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και ατομική προφύλαξη, ειδικώς σε χώρους με συγχρωτισμό καθώς ενεργά κρούσματα υπάρχουν. Παράλληλα, είναι σημαντικό να εμμείνουμε στην εμβολιαστική προφύλαξη, καθώς αναπτύσσονται διαρκώς μεταλλάξεις. Είναι αναγκαία επίσης μια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση των πολιτών από την Επιτροπή Εμβολιασμών με στοχοπροσήλωση στα χρονοδιαγράμματα και τις συνθήκες που επιβάλλουν την διενέργεια αναμνηστικών δόσεων εμβολιασμού. Είναι γεγονός πως δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, όμως σίγουρα δεν είμαστε εκεί που είμασταν το 2020.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Έχουμε να αντιμετωπίσουμε  απλές απειλές από την Τουρκία, ή τελικά μας προετοιμάζουν για ένα θερμό επεισόδιο;

Οι τουρκικές προκλήσεις καταντούν γραφικές, αφού όλη η Δύση είναι συντονισμένη στο Διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα και την κοινή λογική. Εμείς ωστόσο έχουμε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο και εξακολουθούμε να επενδύουμε στη άμυνα και τη θωράκιση της χώρας. Η διπλωματική ένταση με την Τουρκία είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περιορισμένης κλίμακας εμπλοκή όμως είμαστε σε θέση ισχύος και θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.

 

Είναι διαδεδομένη στην κοινή γνώμη η άποψη ότι το “θερμό επεισόδιο” αν γίνει και όποτε γίνει, θα γίνει για να δικαιολογήσει το “μοίρασμα” στο Αιγαίο, σύμφωνα και με τις επιθυμίες μεγάλων ξένων δυνάμεων, συμμάχων μας και μη. Είναι δικαιολογημένος ένας τέτοιος φόβος;

Η κυβέρνησή μας έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για υποχώρηση σε κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη και μέσα στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ενισχύουμε διαρκώς την αμυντική μας ισχύ και διεθνοποιούμε τις τουρκικές απειλές και παραβιάσεις στοχοπροσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. Οπότε θεωρώ πως ένας τέτοιος φόβος δεν είναι δικαιολογημένος.

 

Έχετε καταθέσει πρότασή για “ασφαλιστική ποινή αορίστου κράτησης για τα αδικήματα που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια. Πιστεύετε ότι υπάρχει κενό στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων;

Είναι αλήθεια ότι ενώ έγινε μια δυναμική προσπάθεια από την κυβέρνησή μας για αυστηροποίηση των ποινών στον Ποινικό κώδικα της χώρας, στα αδικήματα που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια, θα πρέπει να γίνουμε αμείλικτοι και νομίζω αυτό έχει καταστεί καθολικό αίτημα των Ελλήνων μετά τα τελευταία γεγονότα που απασχόλησαν έντονα. Τα ισόβια λοιπόν μπορούν και πρέπει να γίνουν ισόβια στην πράξη με την υιοθέτηση της «Ασφαλιστικής ποινής αορίστου κράτησης» για εγκληματίες που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα όπως η κακουργηματική πράξη προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας.

 

Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα οι δομές, που να προστατεύουν τα παιδιά μας από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση; Σε όλα τα περιστατικά που έρχονται στη δημοσιότητα τελευταία, προκύπτουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών και καταγγελιών, είτε μιλάμε για το σχολείο, είτε για την αστυνομία, είτε για την δικαιοσύνη.

Σε κάθε σχολείο της χώρας ασκούν καθήκοντα μια φορά την εβδομάδα κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος. Σε συνεργασία με τους δασκάλους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, θα πρέπει τυχόν περίεργη συμπεριφορά παιδιού, να την εκτιμούν ιδιαιτέρως και δια μέσου των κοινωνικών λειτουργών να ειδοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες. Οι δομές πάντως υπάρχουν. Στην Αστυνομία και την Δικαιοσύνη υπάρχει επίσης επαρκής εμπειρία.

Εκεί, που υστερούμε είναι η έλλειψη στην χώρα μιας ενιαίας Κοινωνικής Υπηρεσίας, που θα λειτουργεί στα πλαίσια της Αβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα και στους Δήμους της χώρας να έχουν λειτουργούσες Κοινωνικές Υπηρεσίες. Μόνον έτσι θα υπάρχει έγκαιρος διάγνωση των νοσηρών καταστάσεων και επαρκής πρόληψη για να διευρυνθεί η δράση προστασίας των θυμάτων.

 

Είστε βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή που εκπροσωπείτε και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Το μεγάλο πρόβλημα κάθε ελληνικής Επαρχίας είναι η αποψίλωση της από νέους ανθρώπους.  Η βελτίωση της οδικής επικοινωνίας αλλά κυρίως η ανάπτυξη νέων σιδηροδρομικών υποδομών θα αποτελέσουν την βάση της αναστροφής αυτής της καταστροφής. Εκείνο, που θα πρέπει, να ακολουθήσει είναι η ανάπτυξη των δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιτρέψουν στα νέα ζευγάρια, να ζήσουν εκεί, μετακινούμενα με άνεση και ταχύτητα στους χώρους εργασίας τους. Αυτονοήτως υπηρεσίες υγείας και παιδείας θα πρέπει να ακολουθούν την κατανομή του πληθυσμού!

 

Τι εισπράττετε από τους ψηφοφόρους για φαινόμενα όπως του βουλευτή Δημήτρη Πάτση; Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ή υπάρχει ένα πλαίσιο διαφθοράς στην κοινωνία και στα κόμματα που επιτρέπει να αναδεικνύονται στη βουλή τέτοια πρόσωπα;

Όσον αφορά στην υπόθεση του κυρίου Πάτση, είναι σαφές πως πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι δραστηριότητες του βουλευτού και ορθώς διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Οι παράλληλες δραστηριότητές του, έρχονται σε αντίθεση με τον αξιακό κώδικα της παράταξής μας. Ευρύτερα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μας τηρεί σκληρή γραμμή απέναντι στις εταιρίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αυτό το μαρτυρεί η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να φέρει μια ρύθμιση που εξυπηρετεί τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους servicers μετά από μια προβληματική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση Πάτση είχε και ένα ηθικό σκέλος το οποίο νομίζω δεν αγνοείται από κανένα στέλεχος του κόμματός μας. Οπότε, μετά βεβαιότητος απαντώ ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποφασιστικά, γεγονός που δίνει και το στίγμα της πολιτικής που ακολουθούμε.

Όσον αφορά βέβαια την επιλογή των νέων βουλευτών και εν γένει την παραγωγή του πολιτικού προσωπικού καταθέτω εδώ και πολλά χρόνια επανειλημμένως στα Συνέδρια του Κόμματος συγκεκριμένη πρόταση για την υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος βασιζομένου σε μονοεδρικές περιφέρειες και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από τις οργανώσεις βάσεως υποχρεωτικώς για την ηγεσία.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη»
Επόμενο άρθροΒράβευση του Γιώργου Καρατάσιου από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ