Σοβαρά εμπόδια στην προσαρμογή της βιομηχανίας πλαστικού στις νέες απαιτήσεις

«Η μετάβαση της βιομηχανίας στην κυκλική οικονομία και στην κλιματική ουδετερότητα απαιτεί πλήρη μετασχηματισμό. Και σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική πορεία, έχουν προστεθεί σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή πολιτική εδώ και τριάμισι χρόνια», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος «Πλαστικά και Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην οπισθοδρόμηση που συντελείται στη χώρα μας στον τομέα της ανακύκλωσης, η οποία παραμένει καθηλωμένη και βαλτωμένη σε σκάνδαλα, με αποτέλεσμα να στερείται η βιομηχανία, και ιδιαίτερα η βιομηχανία πλαστικού, την απαραίτητη πρώτη ύλη για τα προϊόντα της. «Οι απαιτήσεις για περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο πλαστικό επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικού. Υπάρχει όμως ιδιαίτερη καθυστέρηση ως προς τη διαλογή στην πηγή. Οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν ανακύκλωση γιατί δεν διαθέτουν εξοπλισμό, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης είναι «παγωμένος» και το μόνο που κυριαρχεί είναι η συζήτηση για τα σκάνδαλα που έχουν στερήσει από τους Δήμους τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσουν».

Αναφερόμενος στα Πλαστικά μίας Χρήσης, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η πολυδιαφημισμένη νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη-Χατζηδάκη έχει αποδειχθεί μια επικοινωνιακή φούσκα. «Υπάρχει ήδη ένα μεγάλο ζήτημα αξιοπιστίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της βιομηχανίας πλαστικού για τη λεπτή πλαστική σακούλα έμεινε στη μέση και υπάρχουν 15.000.000 ευρώ που δεν έχουν γυρίσει στους πολίτες. Αντίστοιχα, η περιβαλλοντική εισφορά σε ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης εφαρμόζεται στη λιανική αγορά περιστασιακά, ενώ τα κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση δεν εφαρμόζονται καθόλου. Πλαστικά μιας χρήσης που έχουν απαγορευθεί κυκλοφορούν ακόμη. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το τι συμβαίνει στην αγορά, και αυτό τελικά απομειώνει την προσπάθεια των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων που προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που τέθηκε τον Οκτώβριο σε διαβούλευση από την κυβέρνηση. «Η πρόβλεψη για «μεταβατική» καύση ακόμα και των σύμμεικτων απορριμμάτων που έχει προτείνει η κυβέρνηση, θα βάλει ταφόπλακα στην ανακύκλωση. Δεν γίνεται να υπάρξουν «μεταβατικές» επενδύσεις σε μονάδες καύσης, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος και μεγάλο χρόνο ζωής. Θα καταναλώνουν όλα τα απορρίμματα και θα πάψει οποιαδήποτε προσπάθεια για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση», υπογράμμισε.

Κατόπιν αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, το οποίο έχει πλήξει ιδιαίτερα τη βιομηχανία. «Οι υψηλές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα ξεκίνησαν πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, είχαμε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, και από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του target model, το Νοέμβριο του 2020, η ίδια η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) κατήγγειλε χειραγώγηση, ολιγοπώλιο, στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς και απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», επεσήμανε. Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι «Μαζί με φόρους και επιδοτήσεις, η Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2022 ήταν στη 2η θέση ακρίβειας πανευρωπαϊκά στα μη οικιακά τιμολόγια, ενώ το α’ εξάμηνο του 2019 ήταν στη 16η θέση. Αυτό ακριβώς μας δείχνει ότι το υψηλό κόστος ρεύματος δεν είναι αποτέλεσμα των διεθνών συνθηκών αλλά πολιτική επιλογή στο εσωτερικό», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Είναι σαφές ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι η Πολιτεία να ανακτήσει το ρόλο που έχει χάσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια.  Χρειάζεται έλεγχος και ρύθμιση στην ενεργειακή αγορά, με θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους 5% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι αδιανόητο να σωρεύονται υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από 4-5 εταιρείες εις βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας και οικονομίας. Η βιομηχανία χρειάζεται επίσης πρόσβαση σε εργαλεία εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, με ταυτόχρονη ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου, αλλά και να της δοθούν κίνητρα, να συμμετέχει μαζί με τους πολίτες και με άλλες επιχειρήσεις σε ενεργειακές κοινότητες. Να προχωρήσουμε όπως είχαμε συναποφασίσει, παραγωγικοί φορείς και αυτοδιοίκηση στο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας του 2019, προς την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας ανακύκλωσης. Αυτό είναι καθαρά αντίθετο με την πορεία της καύσης όλων των απορριμμάτων που φαίνεται να επιλέγει η σημερινή κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε η κυκλική οικονομία να δώσει στη χώρα μας βιομηχανική παραγωγή».​

Προηγούμενο άρθροΝέες επιχειρησιακές εξελίξεις του ρωσοουκρανικού πολέμου
Επόμενο άρθροΤο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην Αν. Μεσόγειο στο Ευρωκοινοβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ