Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην Αν. Μεσόγειο στο Ευρωκοινοβούλιο

«Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας: η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου» ήταν το θέμα συζήτησης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Χρίστος Ζήνωνος, Χαρτογράφος – Υδρογράφος και Εμπειρογνώμων καθορισμού θαλάσσιων συνόρων και ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαζικά, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ευρ. Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρ. Κοινοβουλίου, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι κ.ά.

Ο Δρ. Ν. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις πρόνοιες των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και τόνισε ότι παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει αποδεχθεί να συνάψει συμφωνία στη βάση των προνοιών του, γεγονός που αναδεικνύει το διεθνή χαρακτήρα της Συνθήκης και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, εξηγώντας τις πρόνοιες της. Ο Υφ. κ. Α. Συρίγος επικεντρώθηκε στις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, με ειδική αναφορά στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξηγώντας πώς αυτές καταρρίπτονται στη βάση της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Τέλος, ο κ. Χ. Ζήνωνος, ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου με τις γείτονες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ), μίλησε για την εμπειρία του και πώς η Κύπρος κατάφερε να καθορίσει την ΑΟΖ της, με αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και καταλήγοντας στα μαθήματα που αποκομίζουμε για το μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρίδης σε δήλωσή του, «η ενεργειακή κρίση έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον στην Αν. Μεσόγειο και στην ανάγκη για συνεργασία  Κύπρου και Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, με επίκεντρο την ενέργεια στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών. Αυτό θα είναι επωφελές τόσο για την ΕΕ όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο προχωρούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με την ΕΕ να έχει καθοριστικό ρόλο και συμφέρον, ενώ η Τουρκία παραμένει παραβάτης και ταραξίας στην περιοχή, προσκολλημένη στις νεοθωμανικές της επιδιώξεις».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣοβαρά εμπόδια στην προσαρμογή της βιομηχανίας πλαστικού στις νέες απαιτήσεις
Επόμενο άρθροΑΣΕΠ: Οδηγίες προς υποψήφιους του γραπτού διαγωνισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ