Έπεσε το ανδρικό άβατο στο Κατάρ

του Περικλή Στέλλα


Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο θέλει να συνεχίσει να ωθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο μειώνοντας έτσι τα ελλείμματα ισότητας, αλλά υποστήριξε μαζικά το νυν Παγκόσμιο Κύπελλο σε ένα εμιράτο, στο οποίο τα δικαιώματα των γυναικών είναι τουλάχιστον κάπως σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στις συμμετέχουσες χώρες Ιράν και Σαουδική Αραβία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με ό,τι ισχύει στις δυτικές χώρες. Κι αυτό γίνεται σαφές στο Κατάρ, όπου άνθρωποι από 32 έθνη με διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες συγκεντρώνονται για μερικές εβδομάδες.

Η ΦΙΦΑ  όρισε την Στεφανί Φραπάρ ως την διαιτητή για τον αγώνα της Εθνικής Γερμανίας κατά της Κόστα Ρίκα. Η 38χρονη Γαλλίδα έγραψε χθες βράδυ ιστορία. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών που σφύριξε σε ένα παιγνίδι της.Μαζί της στο παιχνίδι Κόστα Ρίκα-Γερμανία η Βραζιλιάνα Νόιζα Μπακ και η μεξικανή Κάρεν Ντιάζ Μεντίνα. Η Φραπάρ είχε προταθεί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών πέρυσι, άλλα έμεινε ως πρόταση. Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ηγέτης στην παγκόσμια διαιτησία, είπε ότι η επιλογή των τριών γυναικών είναι απόδειξη ότι η “ποιότητα μετρά και όχι το φύλο” και ότι “τους αξίζει η συμμετοχή γιατί έχουν σταθερά καλή απόδοση”. Αλλά και η Φραπάρ αισθάνεται ικανή για κάθε μεγάλο ματς. “Κάναμε τεράστιες προόδους τα περασμένα χρόνια” είπε πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

‘Ήταν η πρώτη διαιτητής σε αγώνα της γαλλικής Ligue 1, στο Champion League και σε αναμέτρηση για τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλου. «Φυσικά είναι κάτι καινούργιο και άρα κάτι που τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον», δήλωσε ο Κολίνα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Αλλά για εμάς είναι διαιτητές. Δεν υπάρχει ποσόστωση ή όριο για τον αριθμό των διαιτητών σε ένα τουρνουά”. Έπρεπε λοιπόν να περάσουν 92 ολόκληρα χρόνια στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλου για να έρθει η ώρα για μια γυναίκα σε ρόλο βασικού διαιτητή σε αυτό το τουρνουά, την Φραπάρ, τη Σαλίμα Μουκασάνγκα από τη Ρουάντα και τη Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία.

Χαρακτηρίστηκε ως παραλήρημα, όταν  πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλου, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, έκανε  συγκρίσεις για να στηλιτεύσει τη διπλή ηθική της Δύσης απέναντι στο Κατάρ. Ο Ιταλοελβετός ισχυρός άνδρας της FIFA, είπε ότι αισθάνεται Καταριανός, Άραβας, Αφρικανός, ομοφυλόφιλος, ανάπηρος, γκασταρμπάιτερ. Για να τον ρωτήσουν στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι πως και δεν αισθάνεται και ως γυναίκα. Σημασία βέβαια δεν έχει η απάντησή του, αλλά άλλη μια επισήμανση των δημοσιογράφων ότι σε μια αθλητική διοργάνωση που αποτελεί, ή μάλλον αποτελούσε ανδρική υπόθεση, τα γυναικεία δικαιώματα είναι κάτι σαν ένα εξωτικό θέαμα. Η Φραπάρ είναι ήδη μία σταρ της διαιτησίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σπάζοντας για πρώτη φορά το άβατο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗμαθία: 14χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Επόμενο άρθροΟ Θ. Καράογλου υποδέχεται τον Κ. Χατζηδάκη στη Θέρμη και συνομιλούν με τους πολίτες για την κοινωνική πολιτική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ