Το World Economic Forum χαράζει πολιτικές για το μέλλον.

του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη


 

Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ θα δοκιμασθούν με έντονο τρόπο. Οι πολίτες είναι ανήσυχοι και απαιτούν άμεση στήριξη για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους θέματα.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα επιβραδύνονται ταυτόχρονα, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση φέτος, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «σκληρότερη» χρονιά το 2023 από τους προηγούμενους 12 μήνες.

Το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο, υποβάθμισε τις προοπτικές του για το 2023 για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, επικαλούμενο τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η απειλή της ύφεσης, η κρίση κόστους ζωής και το αυξανόμενο χρέος θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς αγωνίζεται να ξεπεράσει την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως  αναφέρει το Bloomberg, στην έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους, μια ετήσια δημοσκόπηση σε 1.200 κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

  • Σχεδόν επτά στους 10 εκτιμούν ότι το άμεσο μέλλον θα χαρακτηριστεί από ασταθείς οικονομίες και πολλαπλούς κλυδωνισμούς, ενώ το ένα πέμπτο από αυτούς φοβάται «καταστροφικάαποτελέσματα» μέσα σε μια δεκαετία.
  • Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η κρίση κόστους ζωής, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα.

Τις επόμενες ημέρες, το WEF πραγματοποιεί τις ετήσιες συνεδριάσεις του στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η «επιχειρηματική, η πολιτική και η ακαδημαϊκή ελίτ» θα μοιραστούν ιδέες, θα ξεκινήσουν να διαμορφώνουν σχέδια για το επόμενο έτος και θα προτείνουν λύσεις πως θα αντιμετωπιστούν οι κρίσεις.

Το World Economic Forum Annual Meeting στο Νταβός προσφέρει μια ευκαιρία για γόνιμη συνεργασία με συγκεκριμένα οφέλη και αποτελέσματα, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για συναντήσεις και επαφές με το πιο εξειδικευμένο επενδυτικό κοινό παγκοσμίως: επιχειρηματίες, επενδυτές και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα καλείται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένες θεματικές και να αποκομίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί. Οι εποχές απαιτούν εξειδίκευση και σύγχρονο management. Η ευελιξία και τα γρήγορα αντανακλαστικά αναδεικνύουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία μιας χώρας.


*Δημοσιογράφος


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε να πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Επόμενο άρθροΙδιαίτερα αισθητός ο σεισμός 4,8 βαθμών στη Λέσβο με επίκεντρο την περιοχή Λεπετύμνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ