2023: Χρονιά εκλογών και ανακατατάξεων

Γράφει η Σοφία Γερμανού


Η νέα χρονιά ξεκίνησε κουβαλώντας το φορτίο που της κληροδότησε η προηγούμενη, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο covid δεν λέει να φύγει, η ακρίβεια το ίδιο. Από την άλλη μεριά το 2023 αναμένεται να διαμορφώσει και νέες συνθήκες, καθώς θα είναι χρονιά εκλογών, αφού η κυβερνητική θητεία λήγει επίσημα τον Ιούλιο.

Ήδη ο πρωθυπουργός λίγες μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου εξέφρασε με σαφήνεια αυτό που όλοι λίγο πολύ περιμέναμε. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη, κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο, και οι επαναληπτικές (που με σχετική σιγουριά μπορούμε να τις προβλέψουμε) τον Μάιο. Το μόνο που μένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας, που έχει και αυτή τη δική της σημασία, αφού μέσα στον Απρίλιο θα γιορτάσουμε το ΠΑΣΧΑ, και μάλλον κανείς δεν θέλει, ούτε οι πολιτικοί, ούτε η εκκλησία, ούτε οι πολίτες, με το ένα χέρι να τσουγκρίζουμε αυγά και με το άλλο να ρίχνουμε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Το 2023 πάντως, ήδη από την έναρξή του, άρχισε να κλείνει λογαριασμούς του παρελθόντος. Ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ. Για λίγες μέρες οι συζητήσεις άναψαν, και εκφράστηκαν οι αντικρουόμενες απόψεις για το πρόσωπο, για τον θεσμό και για την ιστορία. Ο έκπτωτος βασιλιάς τελικά κηδεύτηκε ως απλός ιδιώτης, και κάπως έτσι γράφτηκε ένας επίλογος θα λέγαμε, της μοναρχίας στην Ελλάδα, αφού το τέλος είχε ήδη γραφτεί με το δημοψήφισμα του 1974, και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές εκείνων των ταραγμένων χρόνων είχαν ήδη αποχωρήσει.

Ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο των ημερών είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος στοχοποιείται από την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευτικό τύπο, που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η κυβέρνηση από την μεριά της τον στηρίζει απόλυτα και του δείχνει εμπιστοσύνη, και γι’ αυτό ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο τη θητεία του. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους των επιθέσεων προς το πρόσωπο του ΑΓΕΕΘΑ. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της διάσπασης. Η αμφισβήτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι ότι καλύτερο, σε μία περίοδο που η χώρα μας δέχεται καθημερινά απειλές από την Τουρκία. Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτείται ομοψυχία και συστράτευση για την αντιμετώπιση των απειλών!!!

Οι επόμενοι μήνες απαιτούν από όλες τις μεριές γνώση των ορίων και τήρηση των άγραφων νόμων και κανόνων.  Ευχής έργο θα ήταν να μην αλεστούν τα πάντα (πρόσωπα, θεσμοί, αξίες) στον μύλο του προεκλογικού αγώνα που έχει ξεκινήσει.

Όχι μόνο από φόβο της εξωτερική απειλής, αλλά και γιατί τα εσωτερικά προβλήματα παραμένουν, είναι σοβαρά και αποζητούν λύσεις,

Η ακρίβεια παραμένει στα ύψη και οι πολίτες δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Οι επισκέψεις στα super market ολοένα και περιορίζονται, ενώ τα βασικά αγαθά με τις συνεχείς ανατιμήσεις τείνουν να γίνουν απαγορευτικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη το «καλάθι του νοικοκυριού» κι επίκειται και το market pass. Για να μην πούμε για την κατάσταση με την ενέργεια, που σε κάθε νοικοκυριό σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν καταναλώσουν ρεύμα ή καύσιμα!

Στην υγεία, την ώρα που εχουμε νέο κύμα κρουσμάτων του covid παράλληλα με έξαρση κρουσμάτων γρίπης,  την ίδια ώρα έχουμε έλλειψη βασικών φαρμάκων! Και βέβαια δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες σχετικά με το ΕΣΥ, ιδίως εκείνοι που ζουν στην περιφέρεια. Περιστατικά των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι αν δεν ζεις σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, πιθανώς να χρειαστεί να γυρίσεις όλη την Ελλάδα σε αναζήτηση ΜΕΘ σε μία επείγουσα κατάσταση…

Και ας μην πούμε τίποτα καλύτερα για το θέμα των παρακολουθήσεων, που σέρνεται από τον προηγούμενο Αύγουστο και δεν λέει να κλείσει. Μιλάνε καθημερινά οι αρμόδιοι συνταγματολόγοι, εισαγγελείς, σύλλογοι νομικών, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, πολιτικοί, περιπλέκοντας όλο και περισσότερο την κατάσταση, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα σφραγίσουν την προεκλογική περίοδο.

Εκτός από την Ελλάδα βεβαια σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται και η γειτονική μας Τουρκία. Και αντί ο Ερντογάν πασάς να σκύψει, να δει και να επιλύσει τα προβλήματα που μαστίζουν το δικό του λαό, συνεχίζει να μας βομβαρδίζει καθημερινά με απειλές ότι θα έρθει νύχτα, και ότι θα στείλει τους πυραύλους του στην Αθήνα, και παραβιάζει με υπερπτήσεις των drones τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο παροξυσμός από την μεριά της Τουρκίας να εξαντληθεί στα προεκλογικά λόγια. Από την μεριά μας όμως θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αποκρούσουμε και την παραμικρή απειλή, ακόμη και αν η χώρα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων.

Και βέβαια ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων στην περιοχή μας, ανοίγει με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες. Και αν Ελλάδα και Τουρκία είναι πιθανόν να συνεχίσουν με τα ίδια πρόσωπα στο τιμόνι, η Κύπρος σίγουρα θα αποκτήσει νέο πρόεδρο, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι εκ νέου υποψήφιος.

Το 2023 λοιπόν εγκυμονεί αλλαγές, μετατοπίσεις, και αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, για την περιοχή μας, και για όσα μας αφορούν άμεσα, για την ανάπτυξη και την ασφάλεια μας. Ας φροντίσουμε να σταθούμε κι εμείς, άξιοι των περιστάσεων.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤα επικίνδυνα απόβλητα προβληματίζουν την ΕΕ.
Επόμενο άρθροΣοβαρά ζητήματα σκοπιμότητας και δεοντολογίας για την πιθανή εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ