Αυτός είναι ο Συναγερμός που θέλουμε!

του Μάριου Ζίττη*


Όταν το 1976 ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυε τον Δημοκρατικό Συναγερμό είχε ως στόχο του να ενώσει την δεξιά παράταξη κάτω απο μια ομπρέλα, αφήνοντας κατά μέρος την αντιπαλότητα και τις συγκρούσεις του παρελθόντος που δίχασαν και κατέστρεψαν τον τόπο μας. 

Ίδρυσε τον ΔΗΣΥ ενώνοντας ανθρώπους και τάσεις μέσα απο την δυνατότητα έκφρασης και σύνθεσης απόψεων κάτω από την κοινή ιδεολογία «Της πατρίδας ουκ ελαττω παραδοσωμεν»!

Αυτό έτυχε της ενθουσιώδους υποδοχής δεκάδων χιλιάδων απλών πολιτών αλλα και πολιτικών που μέσα απο τον ΔΗΣΥ έβλεπαν την προοπτική της φιλελεύθερης έκφρασης  απόψεων και θέσεων και αυτό ήταν διαχρονικά το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΔΗΣΥ έναντι των άλλων κομμάτων. 

Αυτός ήταν ο ΔΗΣΥ που πιστέψαμε, στελεχώσαμε και αγωνιστήκαμε για την ανάδειξη του στο κυρίαρχο πολιτικό σχήμα της Κύπρου. 

Αυτός ήταν ο ΔΗΣΥ επι προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, Γιαννάκη Ματση και Νίκου Αναστασιαδη!

Μετά από την καταστροφική διακυβέρνηση Χριστοφια ΑΚΕΛ και την χρεωκοπία της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιαδης ανέλαβε να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να προσελκύσει ξένα κεφαλαία και επενδύσεις, πράγμα το οποιο πέτυχε!

Την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε ο Αβερωφ Νεοφυτου, ο οποιος εκμεταλλευόμενος την απορρόφηση αρκετών αξιών κομματικών  στελεχών στην κυβέρνηση Αναστασιαδη ξεκίνησε την προσπάθεια του για τον πλήρη έλεγχο και την επικράτηση του στην ηγεσία του κόμματος.

Όντως πέτυχε αυτό, τοποθετώντας εντός και εκτός κόμματος άτομα της δίκης του αρεσκείας που ήξερε ότι θα του ήταν πίστα και σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητούσαν την πρωτοκαθεδρία του. 

Αυτό στέρησε για πρώτη φορά στον ΔΗΣΥ το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα, της ελεύθερης έκφρασης απόψεων και θέσεων. Οποιος τολμούσε να διαφοροποιηθεί, σιγά σιγά απομονωνόταν και εντελή εκτοπιζόταν από το κόμμα. 

Δυστυχώς με αυτά τα δεδομένα ο ΔΗΣΥ άρχισε να χάνει την ταυτότητα του και να επικρατούν άλλες αξίες και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Ο Αβερωφικος ΔΗΣΥ πια, στερείτο της δυνατότητας έκφρασης χιλιάδων υποστηρικτών και απλών ψηφοφόρων του, φτάνοντας στο σημείο να απολέσει περί τις 40000 ψηφοφόρους!

Αυτό δεν προβλημάτισε καθόλου τον κ. Αβερωφ ο οποίος θεωρούσε εαυτόν σίγουρο και αδιαμφισβήτητο διάδοχο του Νίκου Αναστασιαδη. Άρχισε μάλιστα τις επαφές του και θεωρούσε δεδομένη την υποστήριξη του ΔΗΚΟ για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Πίστευε πια οτι τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην εκλογή του.

Όταν δε αντιλήφθηκε την πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλιδη να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Κύπρου, έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και δεδομένης αυτής να αποτρέψει τον όποιο επίδοξο ανθυποψήφιο του να τον αμφισβητήσει στο εκλογικό συνέδριο,έξι μήνες αργότερα!

Η Κύπρος όμως είναι μικρή και τα νέα μαθεύτηκαν. Οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, αναδεικνύοντας τον Νικο Χριστοδουλιδη πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου, με τον Αβερωφ να παίρνει μονο το ενα τρίτο των προτιμήσεων έναντι του ΝΧ. 

Βλέποντας αυτό ο κ. Αβερωφ ξεκίνησε την προσπάθεια αποκαθήλωσης του ΝΧ και παράλληλα, αφενός την συναισθηματική διακίνηση και αφετέρου τον εκφοβισμό των Συναγερμικων ψηφοφόρων προκειμένου να τον υποστηρίξουν. 

Την κορύφωση αυτού παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες με λοιδορία και διαγραφές στελεχών με αφορισμούς και υπονομεύσεις. 

Παρακολουθούμε την προσπάθεια του κ. Αβερωφ να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην ηγεσία του κόμματος και απειλεί οτι θα  αντιπολιτευθεί την επόμενη μερα, ποιους, του μίσους Συναγερμικους που του γύρισαν την πλάτη, συμπολιτευόμενος με το ΑΚΕΛ…

Αυτός ΔΕΝ ειναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που θέλουμε!

Αυτός δεν είναι ο ΔΗΣΥ που πιστέψαμε, ανδρωθήκαμε, ξενυχτήσαμε, κλάψαμε χαρήκαμε, αισθανθήκαμε Περήφανοι!!

Την 6η Φεβρουαρίου περιμένουμε από τον κ. Αβερωφ να παραδεχτεί την ήττα και την αποτυχία του και να αποχωρήσει για να επιτρέψει τις διαδικασίες ανάδειξης καινούριας ηγεσίας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες η βάση του κόμματος θα έχει ενεργό ρόλο και λόγο.

Την 6η Φεβρουαρίου θα είμαστε όλοι (!) εκεί για να ξαναφτιάξουμε τον ΔΗΣΥ από τα παλιά, καλά υλικά, αυτά με τα οποια ο Γλαύκος Κληρίδης τον ίδρυσε: Του ήθους, των αξιών, της ανθρωπιάς, «Της πατρίδας ουκ ελαττω παραδοσωμεν»!


*Ψυχίατρος -Ψυχοθεραπευτής

Μέλος Δ.Σ. ΔΗΣΥ Νοτίου Ελλάδος


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΌσκαρ 2023: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες
Επόμενο άρθροΝΔ: Όσοι έστησαν τη σκευωρία Novartis στηριζόμενοι στον «Μάξιμο Σαράφη» εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ