Γ. Οικονόμου: Εκφραστής, εμπνευστής και ηγέτης του «Τραμπισμού αλά γκρέκα» ο κ. Τσίπρας

«Το Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης του κυβέρνησης δήλωνε από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας”. Όπως έχω ξαναπεί αυτός που επιλέγει να λέει ψέματα θα πρέπει να έχει καλή μνήμη ώστε να θυμάται τι έχει πει γιατί οι πολίτες σίγουρα θυμούνται και θυμούνται άριστα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέλυσε στη συνέχεια όπως είπε τι σημαίνει διαχρονικά για τον κ. Τσίπρα ότι κάθε λέξη από το Σύνταγμα την τιμά και σε τι συνίσταται ο «Τραμπισμός αλά Γκρέκα».

Αναφέρθηκε στην υποδαύλιση, όπως είπε, από τον κ. Τσίπρα του κινήματος των Αγανακτισμένων επισημαίνοντας ότι οι πολίτες τον θυμούνται να επιχαίρει όταν οι ομάδες της πάνω και της κάτω Πλατείας πολιορκούσαν το Κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας και ζητούσαν εν χορώ να καεί η Βουλή υποχρεώνοντας τους βουλευτές να φύγουν μέσα από τον Εθνικό Κήπο υπό αστυνομική προστασία με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα να πέφτουν δίπλα τους.

Επίσης αναφέρθηκε στο «καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015» όταν ο κ. Τσίπρας οργάνωνε σύστημα εξόδου από την ΕΕ και σχεδίαζαν έφοδο στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και παρακαλούσαν τον κ. Πούτιν να τους δώσει χρήματα με άγνωστα ανταλλάγματα. «Τότε που έλεγαν με νόημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν -λέει- τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό. Τότε που έκαναν απονενοημένο άλμα στο κενό με το δημοψήφισμα το οποίο μας έφερε ένα μόλις βήμα από την απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό πολιτικό και πολιτισμικό κεκτημένο και τη συμπερίληψή μας στα αυταρχικά τριτοκοσμικά καθεστώτα λατινοαμερικανικού τύπου που τόσο πολύ θαυμάζει ο κ. Τσίπρας».

Μίλησε επίσης για την «κατασκευή σκανδάλων» προς εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Υπογράμμισε ότι από το 2019 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε τίποτα δεν άλλαξε αλλά συνέχισε και συνεχίζει στο ίδιο τέμπο και κατήγγειλε σειρά ενεργειών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δώσει μια ψευδή εικόνα για την ελευθεροτυπία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη χώρα μας. «Αυτοί που παρακολουθούσαν υπουργούς και συνεργάτες κατά παραδοχή του ίδιου του κ. Τσίπρα. Αυτοί που πήγαν στο Ισραήλ και δοκίμαζαν λογισμικά παρακολούθησης επί ελληνικών στόχων γίνονται ο πολιτικός εκφραστής, γίνονται ο υποστηρικτής ρυπαρών δικτύων ώστε να πουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς. Και σπεύδουν να προκαταβάλουν τη δικαιοσύνη ώστε να έχουν την ευκαιρία από το σκοτάδι να σπιλώσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προτού τα πραγματικά στοιχεία από τη δικαστική διερεύνηση έρθουν στο φως», τόνισε.

«Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω συνιστούν την επιτομή του Τραμπισμού αλά γκρέκα του οποίου εκφραστής, εμπνευστής και ηγέτης είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», είπε επισημαίνοντας πως τις τελευταίες μέρες φάνηκε περισσότερο η προσπάθειά του να ενισχύσει την τοξικότητα. «Θέλει με υλικό από ψέματα κι από λάσπη να πλάσει μια εικόνα χώρας εφιάλτη και να εμφανιστεί τάχα σαν ο εγγυητής της ομαλότητας και της δημοκρατίας» αλλά «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», πρόσθεσε.

«Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί πια εκβιαστικά», είπε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας εισηγείται μία πρόταση ριζικής αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής μας τάξης. Επεσήμανε ότι «επιδιώκει μια πεζοδρομιακή εκδοχή της δημοκρατίας κι έναν υπαρκτό λαϊκισμό όπου όλοι οι θεσμοί καταργούνται και αντικαθίστανται από το κόμμα και τις επιδιώξεις του ενός, του ηγέτη».

Αναρωτιόμαστε, ο κ. Τσίπρας δεν γνωρίζει ίχνος ιστορίας, είπε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας: «δεν ξέρει πως όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και με προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου;». Υπογράμμισε πως θα είναι και θα μείνει απελπιστικά μόνος στον κατήφορο και την κατρακύλα που έχει επιλέξει, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα αλλά και τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος.

Θέλησε όπως είπε να ξεκαθαρίσει με ειλικρίνεια ότι η κυβέρνηση απεχθάνεται την ένταση και την οξύτητα. «Δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε αυτό το κλίμα» τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν δυναμικά και να προστατεύσουν την ελληνική Δημοκρατία από οποιαδήποτε πρόκληση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης ή απονομιμοποίησής της. Ακόμη είπε πως με αποφασιστικότητα δεν θα αφήσουν καμία διαβολή να διαχέεται στο δημόσιο στίβο. «Πρώτη και βασική μας μέριμνα είναι η θεσμική και κόσμια αντιπαράθεση. Αντιπαράθεση θέσεων, ιδεών και κυρίως έργων», είπε.

Πέρασε στη συνέχεια σε κάποιες πολύ θετικές για τη χώρα μας εξελίξεις που προέκυψαν από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, οι οποίοι όπως είπε καταγράφουν την πρόοδο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης στην προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, αναλύοντας τις σχετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται και φέρνοντας παραδείγματα.

Ακόμη στην πολύ σημαντική όπως τόνισε εξέλιξη που αφορά στον Ευαγγελισμό και το γεγονός ότι προχθές για πρώτη φορά το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας είχε εφημερία χωρίς ράντζα, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για εξέλιξη που ήρθε τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εθνικής ‘Αμυνας για την ταυτόχρονη εφημερία Ευαγγελισμού και ΝΜΤΣ και προβλέπει ότι το τελευταίο θα διαθέτει έως και 50 κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που θα διαμετακομίζονται με το ΕΚΑΒ. Μάλιστα το μοντέλο σχεδιάζεται να επεκταθεί.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με τη θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων επισημαίνοντας πως είναι η ώρα της ευθύνης και της κοινής απάντησης από όλους μας.

 

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

 

«Το Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης του κυβέρνησης, δήλωνε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου: «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας».

Όπως έχω ξαναπεί, αυτός που επιλέγει να λέει ψέματα, θα πρέπει να έχει καλή μνήμη, ώστε να θυμάται τι έχει πει. Γιατί οι πολίτες σίγουρα θυμούνται και θυμούνται άριστα. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει διαχρονικά για τον κ. Τσίπρα ότι κάθε λέξη από το Σύνταγμα την τιμά και σε τι συνίσταται ο τραμπισμός αλά γκρέκα.

Οι Έλληνες θυμούνται τον κ. Τσίπρα να υποδαυλίζει το κίνημα των Αγανακτισμένων και να επιχαίρει όταν οι ομάδες της κάτω και της πάνω πλατείας Συντάγματος πολιορκούσαν από κοινού το Κοινοβούλιο, το ναό της Δημοκρατίας, και ζητούσαν εν χορώ να καεί η Βουλή, υποχρεώνοντας τους βουλευτές να φύγουν μέσα από τον Εθνικό Κήπο υπό αστυνομική προστασία, με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα να πέφτουν δίπλα τους.

Οι Έλληνες θυμούνται τον κ. Τσίπρα, το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, να οργανώνει σχέδιο εξόδου της χώρας από την ΕΕ, με συμπρωταγωνιστές τους κυρίους Βαρουφάκη, Καμμένο και Λαφαζάνη. Τότε που οργάνωναν παράλληλο σύστημα με πιστωτικές μονάδες αντί ευρώ∙ τότε που σχεδίαζαν έφοδο στο Εθνικό Νομισματοκοπείο∙ τότε που παρακαλούσαν τον κ. Πούτιν να τους δώσει χρήματα με άγνωστα ανταλλάγματα∙ τότε που έλεγαν με νόημα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»∙ τότε που έκαναν απονενοημένο άλμα στο κενό με το δημοψήφισμα, το οποίο μας έφερε ένα μόλις βήμα από την απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό πολιτικό και πολιτισμικό κεκτημένο και την συμπερίληψή μας στα αυταρχικά τριτοκοσμικά καθεστώτα, λατινοαμερικανικού τύπου, που τόσο πολύ θαυμάζει ο κ. Τσίπρας.

Οι Έλληνες θυμούνται, ακόμη, τον κ. Τσίπρα να κατασκευάζει μια σειρά από υποτιθέμενα σκάνδαλα -με σεναριογράφους και σκηνοθέτες τους στενότερους συνεργάτες του, κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του- ώστε να διασύρει, να εξοντώσει ηθικά και να φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πρωτεργάτες του «Μένουμε Ευρώπη», αυτούς που αντιστάθηκαν στον εκβαρβαρισμό, αλλά και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Από το 2019 και μετά και παρά την εκλογική και πολιτική αποδοκιμασία ο ΣΥΡΙΖΑ σε τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα, συνέχισε και συνεχίζει στο ίδιο τέμπο.

Αυτοί που έστησαν ένα δόλιο σχέδιο για την άλωση του Τύπου και την κατάργηση της ελευθεροτυπίας μέσω offshore και συνεργασίας με Ρώσους ολιγάρχες, αυτοί που με sms προσπάθησαν να επιβάλουν τη μετοχική σύνθεση καναλιών, αγωνίζονται να πείσουν την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα υπολείπεται στην ελευθερία του Τύπου από αφρικανικές δικτατορίες.

Αυτοί που μετέτρεψαν τα σύνορά μας σε ξέφραγο αμπέλι, άφησαν τα νησιά μας έρμαιο στα χέρια περίεργων ΜΚΟ, αυτοί που θέλουν να γκρεμίσουν το φράχτη στον Έβρο και να τον αντικαταστήσουν από αόρατα σύνορα, έφτασαν στο σημείο να υιοθετήσουν την αισχρή προπαγάνδα για το δήθεν θάνατο της μικρής «Μαρίας» και να κατασυκοφαντούν στο εξωτερικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας μας, ώστε να πείσουν ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι Κράτος Δικαίου.

Αυτοί που παρακολουθούσαν τους δικούς τους υπουργούς και συνεργάτες, κατά παραδοχή του ίδιου του κ. Τσίπρα, αυτοί που πήγαν στο Ισραήλ και δοκίμαζαν λογισμικά παρακολούθησης επί ελληνικών στόχων, γίνονται ο πολιτικός εκφραστής, γίνονται ο υποστηρικτής ρυπαρών δικτύων, ώστε να πουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς. Και σπεύδουν να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να έχουν την ευκαιρία από το σκοτάδι να σπιλώσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προτού τα πραγματικά στοιχεία από τη δικαστική διερεύνηση έλθουν στο φως.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω και να θυμίσω, συνιστούν την επιτομή του τραμπισμού αλά γκρέκα, του οποίου εμπνευστής, εκφραστής και ηγέτης είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ολοκάθαρα η προσπάθειά του να εκθρέψει την ανωμαλία και να ενισχύσει την τοξικότητα. Θέλει, με υλικό τα ψέματα και τη λάσπη, να πλάσει μια εικόνα χώρας-εφιάλτη, για να εμφανιστεί τάχα σαν εγγυητής της ομαλότητας και της Δημοκρατίας. Για αυτό κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι θα πείσει και θα ηγηθεί ενός μετώπου ενάντια στην Κυβέρνηση. Αλλά, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές του επιδιώξεις και τα ποταπά μέσα που χρησιμοποιεί.

Αφού την Παρασκευή τα ψέματά του αποκαλύφθηκαν, αφού φάνηκε ολοφάνερα η εργαλειοποίηση Ανεξάρτητης Αρχής, αφού όλοι κατάλαβαν τις προνομιακές του σχέσεις με τα ρυπαρά δίκτυα, έχασε κάθε έλεγχο.

Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί, πια, εκβιαστικά. Αφού είδε ότι οι θεσμοί μας είναι ισχυροί και αντέχουν, αφού οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν εξυπηρετούν τις ιδιοτελείς του επιδιώξεις, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα εισηγείται μια πρόταση ριζικής αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής μας τάξης. Ο κατήφορός του είναι, πια, εκτός κάθε ορίου. Επιδιώκει μια πεζοδρομιακή εκδοχή της Δημοκρατίας, έναν υπαρκτό λαϊκισμό, όπου όλοι οι θεσμοί καταργούνται και αντικαθίστανται από το κόμμα και τις επιδιώξεις του ενός, του ηγέτη.

Για να μην ξεχνιόμαστε, του ενός, του πολιτικού που συμπληρώνει 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του. Όλη του η πορεία αυτά τα 15 χρόνια δείχνει ότι η λογική, η ρητορική και οι πράξεις του ελάχιστα απέχουν από όσα μετέρχονται οι τραμπικοί στις ΗΠΑ, αλλά και οι μιμητές τους στην Βραζιλία.

Αναρωτιόμαστε: Ο κ. Τσίπρας δεν γνωρίζει ίχνος ιστορίας; Δεν ξέρει ή έστω δεν του είπε κανείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και με προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου; Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμικό αυταρχικό κράτος. Αυτά, τελικά, φαίνεται ότι εννοούσε ο κ. Τσίπρας από τότε, όταν πρωτοέλεγε ότι «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας».

Η σκληρή για αυτόν πραγματικότητα είναι ότι, όσο εκτίθεται και αποκαλύπτεται, είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στον κατήφορο και στην κατρακύλα που έχει επιλέξει. Η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όλων των καλοπροαίρετων πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα, αλλά και το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση σταθερά υπηρετεί την ενότητα της κοινωνίας και όχι τον διχασμό και την πόλωση. Μέχρι τις εκλογές είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας και πατρίδας. Είμαστε εδώ για να συγκριθούμε για τα όσα πετύχαμε, για τα όσα διαχειριστήκαμε, για τα όσα προσπαθήσαμε όλη αυτή την πρώτη μας τετραετία. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε με αξιοπιστία και κυρίως με τεκμηρίωση την πρόταση μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας: Τον ευρωπαϊκό και φιλοπρόοδο προσανατολισμό της πατρίδας μας, την Ελλάδα της ομαλότητας, της θεσμικότητας, την Ελλάδα της ασφάλειας, της υπερηφάνειας, της προκοπής, την Ελλάδα της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης, την Ελλάδα του πραγματισμού, της εργασίας, της αξιοπρέπειας, την Ελλάδα του εκσυγχρονισμού.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με ειλικρίνεια ότι η κυβέρνηση και η παράταξή μας απεχθάνονται την ένταση και την οξύτητα, οι οποίες απάδουν προς τις πολιτικές μας αρχές και το πολιτικό μας ήθος. Δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε αυτό το κλίμα. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να απαντήσουμε δυναμικά, ώστε να μην δηλητηριαστεί περαιτέρω ο δημόσιος χώρος και να αποτρέψουμε την επιστροφή στο πολιτικό περιβάλλον εποχών που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Είμαστε επίσης, θεσμικά και πολιτικά, υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την Ελληνική Δημοκρατία από οποιαδήποτε πρόκληση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης ή απονομιμοποίησής της.

Είμαστε, τέλος, υποχρεωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία διαβολή, καμιά συκοφαντία, να διαχέεται στο δημόσιο στίβο. Πρώτη και βασική μας μέριμνα είναι η θεσμική και κόσμια αντιπαράθεση θέσεων, ιδεών και κυρίως έργων, έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν την καλύτερη επιλογή στις επικείμενες εκλογές τόσο για τους ίδιους, όσο και για την Ελλάδα.

 

Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και κατά 9 θέσεις στο Democracy Index 2022

Διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν και καταγράφουν την πρόοδο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.

Την προηγούμενη Παρασκευή, στον τομέα της οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της χώρας μας, φέρνοντάς την και αυτός ένα σκαλί πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Την Τρίτη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας αναβαθμίζει τη διεθνή κατάταξη της χώρα μας κατά 16 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), από την 67η στην 51η κατά την τελευταία τετραετία, αναδεικνύοντας την πρόοδο που συντελείται.

Στα αποτελέσματα αυτά συμβάλλει αφενός ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους που περιορίζει τις διαπροσωπικές επαφές κατά τις συναλλαγές με το Δημόσιο, και αφετέρου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που τόσο έχει κατασυκοφαντηθεί, με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της. Ιδίως μάλιστα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής, της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις, καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας.

Επίσης, χθες, στο Democracy Index 2022 η Ελλάδα ανέβηκε από την 34η στην 25η θέση, βελτίωση δηλαδή στη θέση κατάταξης κατά εννιά θέσεις. Στην Έκθεση υπάρχουν μια σειρά από παρατηρήσεις. Παρά, όμως, τις όποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται από το διεθνή οργανισμό στις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής, την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος που αυξήθηκε, την αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Να υπενθυμίσω ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019, στην ίδια Έκθεση, η Ελλάδα είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερες θέσεις.

Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον, μέσα και στο κλίμα των τελευταίων ημερών, έχει και η σύγκριση στην ίδια Έκθεση, με την κατάταξη, με τη θέση που είχε η χώρα μας το 2018. Το 2018 ήταν τελευταία χρονιά με πλήρη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 40 με βαθμολογία 7,29. Το 2022 η Ελλάδα είναι στη θέση 25 με βαθμολογία 7,97. Με απλά λόγια σύμφωνα με την Έκθεση η χώρα μας, κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης τετραετίας μας, ανέβηκε στο συγκεκριμένο δείκτη κατά 15 θέσεις.

Πρόκειται για ακόμη δύο εξελίξεις, Εκθέσεις, που γκρεμίζουν τη μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια καλά σχεδιασμένη μεθόδευση είναι η αλήθεια, προσπαθεί σώνει και καλά να πείσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι δεν ζουν στην Ελλάδα, αλλά σε μια τριτοκοσμική, ανελεύθερη και σχεδόν δικτατορική χώρα. Σώνει και καλά! Αυτή η επιλογή, από μόνη της, φανερώνει την αμετροέπεια και την αλαζονεία. Γιατί δεν υπάρχει πιο αμετροεπής πράξη, από την υποτίμηση της λογικής, της γνώμης, της άποψης των πολιτών.

 

Προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, που αφορούν στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών. Μετά τη λύση που δόθηκε στην ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων, προχωρούμε τώρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα δρομολογούνται δύο σημαντικές παρεμβάσεις.

Η πρώτη -και σημαντικότερη- παρέμβαση αφορά στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 -χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ο δικαιούχος- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης για επικουρικές συντάξεις γήρατος, 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει ένα χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ, εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ..

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει, ήδη, θεσπιστεί. Προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος και έτσι απλουστεύεται και επιταχύνεται ακόμη περισσότερο η διαδικασία έκδοσης σύνταξης. Όσα πετυχαίνουμε για τις συντάξεις – συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, όλων των στρεβλώσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα- είναι η απόδειξη του έμπρακτου σεβασμού της κυβέρνησης προς τους πολίτες που μόχθησαν μια ζωή για να έχουν αυτό το εισόδημα σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

 

«Ευαγγελισμός»: Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής χωρίς ράντζα

Όπως είναι γνωστό, κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε πολύ σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μας -ιδίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών- εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Η κυβέρνησή μας κατέβαλε και εξακολουθεί να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες τόσο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Είναι σημαντικό ότι προχθές, Τρίτη, ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο, μηδένισε για πρώτη φορά, τα ράντζα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εθνικής ‘Αμυνας για την ταυτόχρονη εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και «ΝΙΜΤΣ» και προβλέπει ότι το τελευταίο θα διαθέτει έως και 50 κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να επεκταθεί το μοντέλο αυτό και σε άλλα νοσοκομεία. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενίσχυση των νοσοκομείων από 2-3 ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, το «Αττικό», που έχει επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα επικουρείται από την ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Περιστερίου», ενώ τα νοσοκομεία «Λαϊκό» και «Γεννηματά», θα επικουρούνται εκτός από το «ΝΙΜΤΣ» από τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», την ιδιωτική κλινική «Ερρίκος Ντυνάν» και άλλη μία ιδιωτική δομή. Η κυβέρνησή μας αδιάκοπα και σταδιακά καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία. Και θα συνεχίσουμε επίμονα και συστηματικά, ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κοινωνική απαίτηση.

 

Θεσμική παρέμβαση για την αποφυγή συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων

Με νομοθετική διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τίθεται φραγμός στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο ‘Αρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων. Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας».

 

Γ. Οικονόμου: Σύμφωνη με το Σύνταγμα και απολύτως καθαρή στην επιδίωξή της η νομοθετική διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

«Η νομοθετική διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και απολύτως καθαρή στην επιδίωξή της. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στους νεοναζί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την νομοθετική διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα στον ‘Αρειο Πάγο να μην ανακηρύξει υποψηφίους, που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και είναι είτε εικονικοί, είτε πραγματικοί ηγέτες κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, αναφορικά με ερώτηση για τη μήνυση, που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά απόστρατου αξιωματικού ότι «η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών της Ελληνικής Αστυνομίας». Συνέχισε τονίζοντας ότι ο κ. Θεοδωρικάκος προσκόμισε ο ίδιος στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι από ένορκη κατάθεση δεν προκύπτει κάτι μεμπτό. «Είναι σαφές ότι όποιος μετέχει στην κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση.

Σε άλλη ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και ότι δεν αποτελεί απειλή για κανένα. «Έχει φανεί ότι η ελληνική διπλωματία φροντίζει να καθιστά γνωστή στους εταίρους και τους συμμάχους μας την τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες πράξεις της τουρκικής ηγεσίας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, σχολιάζοντας χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου παρατήρησε πως η κυβέρνηση, που διανύει τον τελευταίο χρόνο της θητείας της εξακολουθεί διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Μέγας Ευεργέτης» του Κυρ. Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Προσβλέπω σε διακομματική στήριξη στη διάταξη για Κασιδιάρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ