Εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης Φρεντ Μπουασονά

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ταξιδεύουμε ξανά στα βήματα του Οδυσσέα, μέσα από την παρουσίαση του ειδικού τεύχους του Bulletin de Correspondance Hellénique moderne et contemporain της Γαλλικής Σχολής Αθηνών από την επιμελήτρια της έκθεσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Estelle Sohier. Η εκδήλωση-παρουσίαση «Ιχνηλατώντας την Οδύσσεια ή πώς φωτογραφίζεται ο Όμηρος; Ο Βικτόρ Μπεράρ και ο Φρεντ Μπουασονά στα βήματα του Οδυσσέα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, 11:00-14:00, στο MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, στην αγγλική γλώσσα και ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Το 1912 ο Φρεντ Μπουασονά ταξίδεψε στη Μεσόγειο μαζί με το φιλέλληνα μεταφραστή της Οδύσσειας Βικτόρ Μπεράρ (Victor Bérard, 1864-1931) στα ίχνη του Οδυσσέα. Το νέο τεύχος του Bulletin de Correspondance Hellénique moderne et contemporain που εκδίδει η Γαλλική Σχολή Αθηνών διερευνά τη σημασία αυτού του επιστημονικού και καλλιτεχνικού ταξιδιού, που επιχείρησε να εντοπίσει μυθικούς τόπους. Ανατρέχει επίσης στο τεράστιο έργο που πραγματοποίησε ο Βικτόρ Μπεράρ επί τέσσερις δεκαετίες πάνω στο έργο του Ομήρου και στην παραγωγή εικόνων της ελληνικής αρχαιότητας, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος προσέφερε νέες μορφές αφήγησης του παρελθόντος.

Η παρουσίαση αυτής της συλλογικής έκδοσης θα συνοδευτεί από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ σε συν-σκηνοθεσία του Φρεντ Μπουασονά για τον Όλυμπο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της βωβής ταινίας.

Προηγούμενο άρθρο«Έρως» στη Casa Bianca
Επόμενο άρθροΛούλα Αναγνωστάκη από το ΚΘΒΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ